Storytelling, σύνθεσε το δικό σου ραπ κομμάτι, βρες τη δική σου αισθητική. Ένα project για εφήβους!
Η Βασιλική Χαλκίδου , απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, δημιούργησε το Novus Mente είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό project που δημιουργήθηκε από τη με στόχο την ανάπτυξη βασικών soft skills και τη βιωματική μάθηση για εφήβους. Μέσα από τα εργαστήρια που προσφέρει, το Novus Mente καλλιεργεί δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η ομαδικότητα, η ηγεσία, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα.
Κάθε εργαστήριο είναι σχεδιασμένο με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συμμετεχόντων, προάγοντας την αλληλεπίδραση, τη βιωματικότητα και την πρωτοβουλία. Η ομάδα των εκπαιδευτών αποτελείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως η Στέλλα Τριανταφύλλου, φιλόλογος και ψυχολόγος, και η Ειρήνη Δελιδάκη, υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, καθώς και άλλοι νέοι εκπαιδευτές που κατανοούν τις ανάγκες των παιδιών και συνδέονται ουσιαστικά μαζί τους.
Το Novus Mente προσφέρει ένα περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα, ενισχύοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τις προσωπικές φιλίες.
Ρωτήσαμε την Βασιλική, πώς βοηθούν τα εργαστήρια στη διαμόρφωση της προσωπικής αισθητικής και της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων;
“Η προσωπική αισθητική και η δημιουργικότητα όλων των παιδιών, από την προσχολική έως την εφηβική ηλικία είναι κάτι που από τη φύση τους υπάρχει. Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι ένα περιβάλλον, μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να εκφράσουν την προσωπικότητά τους δημιουργώντας. Το περιβάλλον αυτό για να είναι κατάλληλο, χρειάζεται να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα: Να έχει ενδιαφέρον σαν περιεχόμενο. Τα εργαστήρια είναι διαμορφωμένα tailor-made πάνω στα ενδιαφέροντα των εφήβων, κάτι που τους κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό. Να απαντά στις προσωπικές τους κλίσεις. Οι θεματικές μας είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, όπως διαφορετικές είναι και οι προσωπικότητες, οι τάσεις και οι κλίσεις των παιδιών.
Να προάγει την αλληλεπίδραση, την πρωτοβουλία, τη βιωματικότητα. Ως ομάδα εκπαιδευτών εστιάζουμε πολύ στη μέθοδο project και τη βιωματική μάθηση, ώστε η αλληλεπίδραση των εφήβων να είναι υψηλή. Να μιλά τη γλώσσα τους. Ως επι το πλείστον έχουμε επιλέξει νέους εκπαιδευτές, οι οποίοι μπορούν και μιλούν τη γλώσσα των παιδιών. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να συνδεθούν με την εκπαιδευτή τους, να κάνουν relate, όπως λένε”.