HomeUrbanitiesLife guideΗ άγνωστη ιστορία πίσω από την πρώτη...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την πρώτη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης

Στις αρχές του 1875, ένα απλό «Ολούρ» («θα γίνει») του Σερφέτ Πασά προς τον επιχειρηματία Δημήτρη Μπαλταδώρο, για να καλύψει πολιτικά του ατοπήματα, αποτέλεσε τη σπίθα για τη γέννηση της πρώτης ελληνόγλωσσης εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, του «Ερμή». Πίσω από αυτό το ιστορικό γεγονός βρισκόταν ο Σοφοκλής Γκαρπολάς, γόνος μιας λόγιας και εκδοτικής οικογένειας με ρίζες από την Κρανιά Ολύμπου και δράση από τη Βιέννη έως την Αθήνα.

Ο Μιλτιάδης και Σοφοκλής Γκαρπολάς ίδρυσαν το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο στην πόλη, ενώ ο «Ερμής», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1875, αποτέλεσε θρυλικό ορόσημο της ελληνικής δημοσιογραφίας υπό οθωμανική κυριαρχία. Παρά την αυστηρή λογοκρισία και τα πολιτικά εμπόδια, η εφημερίδα λειτούργησε επί έξι χρόνια, μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον «Φάρο της Μακεδονίας», και αργότερα τον «Φάρο της Θεσσαλονίκης», τα οποία συνέχισαν να προβάλλουν εθνικά ζητήματα, να αναπτύσσουν δημόσιο διάλογο και να στηρίζουν τη Μακεδονική υπόθεση.

Οι εφημερίδες του Γκαρπολά έγιναν σύμβολα πολιτικής ελευθερίας, μορφωτικής προόδου και ελληνικού λόγου στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την τελική παύση τους λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Ο Σοφοκλής, μαχητής της πένας και ένθερμος δημοκράτης, πέθανε λίγο πριν προλάβει να δει την εκπλήρωση του οράματός του: την ελευθερία της Μακεδονίας. Άφησε πίσω του ένα ανεκτίμητο εκδοτικό αποτύπωμα, θεμελιώνοντας τη δημοσιογραφία στη συμπρωτεύουσα.

Related stories

Ποπ κορν, φεγγάρι & παγωμένη μπύρα: Η Δυτική Θεσσαλονίκη ξέρει να βλέπει θερινό σινεμά

Αν μεγάλωσες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τότε ξέρεις: το καλοκαίρι...

Βιβλιοπρόταση | Ευτυχία Γιαννάκη «Υπέροχος πόλεμος».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ευτυχία Γιαννάκη «Υπέροχος πόλεμος». Εκδόσεις Ίκαρος...

Πτώση δέντρου στη Παύλου Μελα – Υλικές ζημιές σε παρκαρισμένο όχημα

Thesstoday.gr Πτώση δέντρου σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην οδό Παύλου...