Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων έχουν οδηγήσει σε ένα ανησυχητικό φαινόμενο στην Τσιμισκή και άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης: όλο και περισσότερα καταστήματα κλείνουν, αφήνοντας πίσω τους άδειες βιτρίνες και πινακίδες «ενοικιάζεται». Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και μεγάλες αλυσίδες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις εξωφρενικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Θάνο Τσουλκανάκη, οι αυξήσεις των ενοικίων φτάνουν έως και 100%, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να εγκαταλείπονται. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενοίκιο καταστήματος στην Κ. Καραμανλή από 1.200 ευρώ εκτοξεύτηκε στις 2.500 ευρώ, ενώ στην Αγίας Σοφίας, ενοίκιο από 4.000 ευρώ έφτασε στις 6.000 ευρώ λόγω της λειτουργίας του Μετρό.
Η κατάσταση στην Τσιμισκή είναι ενδεικτική του προβλήματος. Από το ύψος της Εθνικής Αμύνης μέχρι και την Ι. Δραγούμη, περισσότερα από 25 καταστήματα έχουν κλείσει χωρίς να έχουν αντικατασταθεί από νέους ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες φαίνεται να έχουν την πεποίθηση ότι τα ακίνητά τους θα νοικιαστούν ακόμα και σε αυτές τις τιμές, όμως τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν το αντίθετο.
Η αδυναμία ανανέωσης συμβολαίων λόγω υψηλών ενοικίων αναγκάζει πολλούς επιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Μία καταστηματάρχης στην Τσιμισκή, η οποία δραστηριοποιείται εκεί για έξι χρόνια, αναφέρει ότι το ενοίκιο από 2.100 ευρώ αυξήθηκε στις 3.500 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες να επιθυμούν να το φτάσουν ακόμα και στις 4.500 ευρώ. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητα της επιχείρησής της, οδηγώντας τη στο λουκέτο.
Παρόμοιες καταστάσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές. Ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο στη Μητροπόλεως αναγκάστηκε να μετακομίσει καθώς το ενοίκιο από 12.000 ευρώ εκτινάχθηκε στις 25.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας βρήκε νέα τοποθεσία με ενοίκιο 6.000 ευρώ, δείχνοντας την τάση απομάκρυνσης από τους πανάκριβους εμπορικούς δρόμους.
Η νέα πραγματικότητα φαίνεται να διαμορφώνει και νέες στρατηγικές για τις επιχειρήσεις. Όσοι έχουν καθιερωμένο brand στρέφονται σε περιοχές εκτός κέντρου, διατηρούν μικρότερα φυσικά καταστήματα και επενδύουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως αναφέρει ο κ. Τσουλκανάκης, η πανδημία έφερε αλλαγές στην αγορά, με πολλές επιχειρήσεις να αναζητούν μικρότερους χώρους ή να βασίζονται περισσότερο σε e-shops και υπηρεσίες delivery.
Η Τσιμισκή, άλλοτε η καρδιά του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζει σήμερα έναν νέο κύκλο εγκατάλειψης, καθώς οι εξωφρενικές αυξήσεις στα ενοίκια αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες. Το αν η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον.