Κείμενο Χρύσα Πλιάκου/Φωτογραφίες Νάντια Ζέζιου
Ένα βιντατζάδικο με ψυχή, στημένο από τις αδερφές Κική και Νάνσυ, που κρατάει ζωντανή την αγάπη για τα διαχρονικά κομμάτια.
Η ιστορία του ξεκινά το 2018 ως eshop, όμως σήμερα έχει φυσική παρουσία στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στο κέντρο της πόλης. Εξειδικεύεται σε αυθεντικά vintage ρούχα και αξεσουάρ, κυρίως εισαγόμενα από Ιταλία και άλλες χώρες, προσεκτικά επιλεγμένα από προμηθευτές που ειδικεύονται στο είδος. Εδώ, τα ρούχα δεν είναι απλά “παλιά”. Μιλάμε για κομμάτια 20ετίας και βάλε, επώνυμα και σε άριστη κατάσταση.
Ακόμα και το όνομα του μαγαζιού έχει τη δική του ιστορία. Είναι εμπνευσμένο από την ταινία «Κορίτσια για φίλημα» της Φίνος Φιλμ, όπου η Ζωή Λάσκαρη, στην τελευταία σκηνή, χορεύει ως Jenny Blond – ένας τίτλος που παίζει με το όνομα του James Bond, αλλά με αμιγώς ελληνική αναφορά.
“Όταν είχαμε ξεκινήσει το eshop, είχε μία διαφορετική αισθητική. Φέρναμε ρούχα καινούργια μεν, αλλά με μια ρετρό διάθεση βγαλμένη από τα 90s και επειδή πάντα μας άρεσαν τα παλιά πράγματα ψάχναμε να κάνουμε κάτι αυθεντικό. Και έτσι πολύ γρήγορα κάναμε την αλλαγή και το 2019 μπήκαμε πιο ενεργά στο vintage.
Η αγάπη μας για αυτό το προϊόν είναι που μας έκανε να ασχοληθούμε δραστικά. Εγώ από παλιά το έψαχνα πολύ και υπήρχαν συγκεκριμένα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη τότε που πουλούσαν. Από εκείνα που έμπαινες μέσα και είχαν αυτή την έντονη παλιακή μυρωδιά, αλλά έβρισκες θησαυρούς και είχα αγοράσει πολλά κομμάτια.
Τα φόρεσα πολύ και κάποια στιγμή που σταμάτησα να τα χρησιμοποιώ τα πουλήσαμε ως πρώτα vintage ενδύματα στο eshop μας. Ήταν λίγα και συγκεκριμένα κάτι ωραία φορέματα που είχα αγοράσει και πράγματι είδαμε ενδιαφέρον από τον κόσμο και το συνεχίσαμε. Στην πορεία κάναμε ταξίδια, βρήκαμε προμηθευτές και ξεκινήσαμε ενεργά. Η επιλογή γίνεται από εξωτερικό γιατί εδώ δεν έχει πολλές επιλογές. Υπάρχουν αποθήκες και στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχουν ποικιλία σε vintage κομμάτια. Στο εξωτερικό έχει μεγαλύτερη ζήτηση οπότε έχει και περισσότερα” λέει η Κική.
Ο όρος vintage προέρχεται από την οινοποιεία και προσδιορίζει το κρασί, που παρασκευάστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές και είναι υψηλής ποιότητας. Έτσι συνδέθηκε η ορολογία και με τα ρούχα και πρεσβεύει, όχι μόνο κάτι παλιό αλλά κάτι καλής ποιότητας με αντοχή στον χρόνο.
Η Κική μας αναφέρει, ότι τα ρούχα καλής ποιότητας συνήθως είναι από βαμβάκι, βισκόζη, μαλλί, δέρμα και μπορείτε να βρείτε και συνθετικά υφάσματα όπως πολυεστέρα. Ειδικά στη δεκαετία του 80 είχε ξεκινήσει πολύ η παραγωγή ρούχων και κυρίως vinyl, όμως ακόμη και αυτά είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από τα συνθετικά που παράγονται τώρα.
“Η ποιότητα ενός fast fashion κομματιού του σήμερα δεν συγκρίνεται με ένα vintage κομμάτι μιας άλλης εποχής. Τα ρούχα σήμερα είναι όλα basic, τόσο αδιάφορα και στις ίδιες αποχρώσεις. Είναι σχεδιασμένα για να φθείρονται πολύ γρήγορα ώστε να αναγκαστείς να αγοράσεις καινούριο και να κινείται αυτή η αγορά. Τα vintage ρούχα αντέχουν στον χρόνο. Φτιάχνεις μια ντουλάπα με κομμάτια καλά και συλλεκτικά, τα φοράς ξανά και ξανά και είναι κυρίως οικολογικά προς το περιβάλλον. Θεωρώ ότι ένα κομμάτι καλής ποιότητας φαίνεται πιο ωραίο πάνω μας και πιο ακριβό. Ξεχωρίζεις με το στυλ και την προσωπικότητα σου γιατί είναι μοναδικό και το φοράς μόνο εσύ και όχι άλλα τρία άτομα από την παρέα”.
Σε ερώτηση σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα η Κική απαντάει, πως ακόμη και στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολη.
“Δεν έχουμε ξεπεράσει πολλά πράγματα σαν κοινωνία και σε πολλά είμαστε ακόμη πίσω. Οι απαιτήσεις που έχουν από μία γυναίκα είναι τρελές, ακόμη και οι δικοί μας άνθρωποι. Οι γυναίκες από την άλλη γινόμαστε πολύ σκληρές με τον εαυτό μας, θέλουμε να είμαστε αγωνίστριες, να μη ζητάμε βοήθεια ποτέ και από κανέναν ακόμη και αν τη χρειαζόμαστε. Και αυτό είναι πολύ άδικο και καλό είναι να τα μοιραζόμαστε γιατί είμαστε άνθρωποι και χρειαζόμαστε και τη βοήθεια και τη στήριξη” λένε.
“Η τιμολόγηση των προϊόντων από εμάς γίνεται ανάλογα με το πόσο συλλεκτικό είναι ένα κομμάτι, τι ποιότητα έχει και σε τι κατάσταση βρίσκεται. Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την τελική τιμή ενός κομματιού. Μπορεί να είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και συλλεκτικό κομμάτι αλλά να μην είναι σε τόσο καλή κατάσταση και να το βρίσκεις σε πολύ χαμηλή τιμή.
Αν έχει και τα τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή ένα φανταστικό ύφασμα και σε πολύ καλή κατάσταση αυτόματα είναι και σε πιο τσιμπημένη τιμή. Αν σκεφτεί όμως κάποιος πιο καλά ένα δερμάτινο καινούριο το αγοράζεις σε ακραίες τιμές πχ 200 ευρώ. Επομένως, όταν ένα vintage δερμάτινο το αγοράζεις 70 ευρώ θεωρώ, ότι είναι μια δίκαιη τιμή, αν βρίσκεται το ρούχο σε καλή κατάσταση και είναι και καλής ποιότητας”.
“Θέλω να αναφερθώ σε ένα φαινόμενο όμως που συμβαίνει συχνά στην αγορά. Βλέπω έντονα να υπερτιμολογούνται τα προϊόντα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στρέψει τον κόσμο μακριά από τα vintage ρούχα. Το έχω παρατηρήσει και σε διάφορα events που πηγαίνουμε, αλλά και στην Αθήνα πιο πολύ συμβαίνει αυτό. Βέβαια εκεί είναι και άλλα τα έξοδα και οι τιμές γενικότερα, αλλά καλό θα ήταν να το προσέξουμε λίγο αυτό, γιατί υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και είναι κρίμα”.
“Έχει αλλάξει αρκετά η τάση τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει αυξηθεί η ζήτηση και το ενδιαφέρον για ένα vintage κομμάτι, αλλά σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι όπως στην Αθήνα. Το κοινό εκεί είναι μεγαλύτερο και με περισσότερο τουρισμό -γιατί οι ξένοι έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα vintage ρούχα από ότι οι Έλληνες. Παρόλα αυτά όμως έχουμε κόσμο εδώ, που μας ακολουθεί φανατικά και μας εμπιστεύεται και εμείς φυσικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να φέρνουμε ωραία πράγματα. Σίγουρα βέβαια αν δεν είχαμε το ηλεκτρονικό κατάστημα θα ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα. Οπότε με έναν συνδυασμό αυτών των δύο γίνεται καλή δουλειά”.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιλογή ενός vintage κομματιού σίγουρα συμφέρει να υπάρχει στην ντουλάπα σας και από θέμα τιμής, αλλά και από θέμα αντοχής στον χρόνο. Σίγουρα θα βρείτε διαμάντια μέσα σε ένα μικρό μαγαζί βγαλμένο από μια άλλη εποχή, μοιράζοντας στυλ και άποψη στους λάτρεις του παλιού με υψηλή και κλασική (και όχι μόνο) αισθητική.