Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας”
Eκδόσεις: Ψυχογιός 2019, σελίδες:520
Γράφει η Κατερίνα Βιτζηλαίου (Instagram & Facebook account: the.booklist_)
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ανώνυμο λιμάνι κοντά στην Καραϊβική, πιθανότατα στην Κολομβία και καλύπτει χρονικά περίπου μισό αιώνα (1880-1930). Οι κύριοι χαρακτήρες του, είναι ο Φλορεντίνο Αρίσα και η Φερμίνα Δάσα, που ερωτεύονται βαθιά στα νιάτα τους και ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές στα κρυφά.
Όταν ο πατέρας της Φερμίνα ανακαλύπτει τη σχέση τους, μετακομίζει με την οικογένεια του σε άλλη πόλη, αλλά το ερωτευμένο ζευγάρι εξακολουθεί να αλληλογραφεί μέσω τηλεγράφου.
Όταν μετά από καιρό επιστρέφει η Φερμίνα στην πόλη που ζούσε ο Φλορεντίνο, νιώθοντας ότι ουσιαστικά δεν τον έχει γνωρίζει ποτέ πραγματικά και με την ταυτόχρονη πίεση του πατέρα της, αποφασίζει και τον χωρίζει.
Η Φερμίνα παντρεύεται τελικά τον άντρα που διάλεξε για εκείνη ο πατέρας της, τον Δρ Χουβενάλ Ουρμπίνο, έναν αφοσιωμένο στην επιστήμη του γιατρό, αλλά όχι και στο γάμο του.
Ακόμα και όταν η Φερμίνα παντρεύεται, ο Φλορεντίνο ορκίζεται να μείνει πιστός και να την περιμένει. Παρόλο που στη συνέχεια συνάπτει πολυάριθμες σχέσεις, φροντίζει να μην τις μαθαίνει η Φερμίνα και δεν σταματάει ποτέ να την αγαπάει και να την περιμένει.
Τελικά, μετά από πολλά χρόνια, ο Ουρμπίνο σκοτώνεται πέφτοντας από ένα δέντρο και τότε ο Φλορεντίνο δεν διστάζει στιγμή και ομολογεί ξανά την αγάπη του στη Φερμίνα, η οποία εντέλει υποκύπτει και δίνει στην αγάπη τους μια ακόμα ευκαιρία.
Μετά από περίπου πενήντα χρόνια που περίμενε η αγάπη τους να πραγματωθεί, αν και σε τόσο μεγάλη ηλικία, ώριμοι και κατασταλαγμένοι και οι δύο, αφήνουν την αγάπη τους να ανθίσει.
Ο Φλορεντίνο περίμενε για να κατακτήσει τον πραγματικό του έρωτα 53 χρόνια, 7 μήνες και 11 μέρες με τις νύχτες τους, όπως ο ίδιος ομολογεί και αν αυτό δεν είναι το απόλυτο love story, τότε δεν ξέρω ποιο άλλο μπορεί να είναι!
“Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας” είναι ένα μυθιστόρημα στο πλαίσιο του μαγικού ρεαλισμού που εξερευνά τον διαχρονικό και ανεκπλήρωτο έρωτα στο φόντο μιας πανδημίας και κοινωνικοπολιτικών αναταραχών.
Με πυκνή, βιωματική, καθηλωτική γραφή, ο Μάρκες καταδύεται στην ανθρώπινη ψυχή, αναδεικνύοντας τη δύναμη του πάθους που παραμένει αλώβητο από τον χρόνο και τις αντιξοότητες.
Η ιστορία αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση μιας και περνάει από χίλια κύματα μέχρι να ευοδωθεί. Πρόκειται πιστεύω για τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης σε ένταση πάθους και σε χρόνο, η οποία μεταδίδει το μήνυμα, ότι ο πραγματικός έρωτας δεν χάνεται ποτέ, όσα χρόνια και αν χρειαστούν.
Επίσης, η περιγραφή των τοπίων της Λατινικής Αμερικής είναι τόσο ρεαλιστική που μεταφέρει τον αναγνώστη στην τότε εποχή. Παράλληλα, αυτή η συγκλονιστική ιστορία αγάπης αναπτύσσεται μέσα σε ένα περιβάλλον που επηρεάζεται από τη χολέρα και τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές και ο αναγνώστης μαθαίνει σημαντικά ιστορικά γεγονότα για εκείνη την εποχή.
Πρόκειται για ένα κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ρομαντικό, ευαίσθητο, οικουμενικό και διαχρονικό, που λειτουργεί ως ελεγεία στον απόλυτο έρωτα που δεν δαμάζεται από τον χρόνο.
“Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας” (ισπανικά: El amor en los tiempos del cólera) γράφτηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982, Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα ισπανικά το 1985. Ακολούθως μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
Το 2007 η ιστορία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Μάικλ Νιούελ, με πρωταγωνιστές τους Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζοβάνα Μετζοτζόρνο και Μπέντζαμιν Μπρατ.
Ο συγγραφέας του, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Gabriel García Márquez (1927 – 2014) ήταν Κολομβιανός συγγραφέας.
Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του “Εκατό χρόνια μοναξιά” (1967), ενώ επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα του “Το φθινόπωρο του Πατριάρχη” (1975), “Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου” (1981) και “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας “(1985).
Ο Μάρκες εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Υπήρξε φίλος του Φιντέλ Κάστρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, λόγω της στήριξής του σε αριστερά καθεστώτα.