HomeΘέματαΑστικοί Θρύλοι της Θεσσαλονίκης | Η δολοφονία...

Αστικοί Θρύλοι της Θεσσαλονίκης | Η δολοφονία του Βασιλιά

Το χέρι του φονιά είναι μαγικό, λένε. Για αυτό, άλλωστε, του το κόψαν. Τα αποτυπώματα δεν ήταν παρά μια πρόθεση-ποιος θέλει χέρι ολόκληρο για μια χούφτα αποτυπώματα; Γιατί το χέρι που έχει σκοτώσει βασιλιά, λένε, μπορεί να πει το μέλλον. Το χέρι που έχει σκοτώσει βασιλιά, ξέρει.

Ξέρει καλύτερα από όλους ποιος θα είναι ο επόμενος θύτης. Ποιος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι ικανός κάποια στιγμή να απλώσει το δικό του χέρι πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο και να του κλέψει τη ζωή. Για αυτό εκείνοι που ξέρουν, το αποφεύγουν. Και δεν μπαίνουν με τίποτα στην αίθουσα εκείνη.

Λένε πως όπου κι αν σταθείς στην αίθουσα εκείνη, το χέρι του φονιά δείχνει πάντα προς το μέρος σου.

Στις 5 Μαρτίου του 1913, ο Βασιλιάς Γεώργιος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, καθώς έχει εγκατασταθεί εκεί μετά την απελευθέρωσή της,  με σκοπό να εδραιώσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, που βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος από τον οίκο του Γλύξμπουργκ πρόκειται πολύ σύντομα να συμπληρώσει τα 50 έτη στον θρόνο και φαίνεται σύντομα να σκοπεύει να παραδώσει τον θρόνο στον γιο του, Κωνσταντίνο.

Εκείνη την ημέρα ο Γεώργιος αποφασίζει για εθιμοτυπικούς λόγους να επισκεφθεί τον Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν στο θωρηκτό Γκέμπεν, οπότε κατεβαίνει στον Λευκό Πύργο. Κατά την επιστροφή, στη συμβολή της οδού Πύργων και Αγίας Τριάδος, ο Αλέξανδρος Σχινάς, ένας άνθρωπος περιθωριακός και πιθανότατα με ψυχολογικά προβλήματα, πλησιάζει και τον πυροβολεί. Στη συνέχεια προσπαθεί να πυροβολήσει και τον υπασπιστή του, αλλά εκείνος τον αφοπλίζει. Ο Βασιλιάς μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αλλά πεθαίνει πριν φτάσει.

Ο Σχινάς συλλαμβάνεται αμέσως. Φαίνεται ότι βασανίζεται και ομολογεί, όμως κανένα στοιχείο δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Οι αρχές ακρωτηριάζουν το αυτί και το χέρι του, έτσι ώστε να συλλέξουν στοιχεία. Έναν μήνα αργότερα ο Σχινάς πεθαίνει, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του Διοικητηρίου, όπου κρατούνταν. Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοχειρία. Τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση καταστρέφονται, όταν το πλοίο που τα μεταφέρει στην Αθήνα πιάνει φωτιά.

Στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας διατηρούνται και εκθέτονται μέσα σε φορμόλη το αυτί και το χέρι του δράστη.

Στο σημείο της δολοφονίας του σήμερα υπάρχει μνημείο, ενώ από εκεί ξεκινά η Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου, η οποία φτάνει μέχρι και το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Οι φωτογραφίες από την ομάδα «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

Related stories

Το καφέ της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε έμπνευση για τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει μια βαθιά και διαχρονική σχέση...

H Βαλαωρίτου oμόρφυνε εξαιτίας του Φιέρα: H δημιουργική δύναμη της Αφροδίτης και της Ελένης

Φιέρα σημαίνει μεταξύ άλλων, γιορτή και είναι κάπως ταιριαστό...

Η μαγαζάρα που σύχναζαν οι underground της Θεσσαλονίκης και διάσημοι μπασκετμπολίστες

Όταν ο Κώστας Λεκαδείτης γνωστός τότε ως Χοσέ αποφάσισε...

UUBA: Ένα Ταξίδι Τολμηρής Έκφρασης στη Μόδα

Ένα νέο brand μόδας γεννιέται, φέρνοντας μια φρέσκια οπτική,...

Animation Άρχοντας των δαχτυλιδιών και νέα ταινία Marvel έρχονται στις αίθουσες

Οι ταινίες της εβδομάδας 12-18/12/2024 Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Επιτέλους ο...