HomeΘέματαTravelΑνατολίτικη κουζίνα με ιστορία: Οι γεύσεις της...

Ανατολίτικη κουζίνα με ιστορία: Οι γεύσεις της Ιορδανίας

Αν αναζητάς ένα ταξίδι γεύσεων που θα σε γεμίσει μυρωδιές και χρώματα, τότε η Ιορδανία είναι ο απόλυτος προορισμός. Η κουζίνα της είναι βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, αλλά αυτό που την κάνει μοναδική είναι η φιλοξενία και η ψυχή που μπαίνει σε κάθε πιάτο.

Αρχικά, πάμε για το μακλούμπε – πιάτο που κυριολεκτικά σημαίνει «αναποδογυρισμένο». Ρύζι, κοτόπουλο, λαχανικά όλα μαγειρεμένα σε ένα καζάνι. Και μόλις γίνει, το αναποδογυρίζεις στο πιάτο σαν αφεντικό! Έχεις μια μίξη γεύσεων που σκάει στον ουρανίσκο σαν πυροτέχνημα. Σκέψου να το τρως σε κάποιο σοκάκι του Αμμάν, με τον ήλιο να δύει και να σε χτυπάει εκείνο το ωραίο αεράκι που είναι λίγο ζεστό και λίγο δροσερό…

Και αν πας έρημο και σε καλέσουν οι βεδουίνοι, τότε θα σου σερβίρουν μανσάφ, το φαγητό της φιλοξενίας. Μιλάμε για αρνάκι μαγειρεμένο με γιαούρτι, σερβιρισμένο πάνω σε μια βουνοκορφή ρυζιού. Κάθε μπουκιά είναι σαν να παίρνεις εισιτήριο για γαστρονομικό παράδεισο. Και να θυμάσαι, το μανσάφ το τρως με τα χέρια – true story!

Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις και το χούμους. Ναι, το ξέρεις, αλλά εδώ το κάνουν αλλιώς. Δροσερό, κρεμώδες και με το λάδι ελιάς να τρέχει σαν ρυάκι στην κορυφή. Και για δίπλα, τσίμπα και ένα φαλάφελ. Τραγανό απ’ έξω, μαλακό από μέσα, το τρως και λες «να είχα κι άλλο».

Έχουμε και μανάκις, που είναι κάπως σαν τη δική τους πίτσα. Φρέσκια ζύμη, ζουμερή, με επικάλυψη από ζατάρ – μια μίξη μπαχαρικών που τα αλάνια της Ιορδανίας την αγαπούν. Το τρως και δεν σταματάς. Και στο τέλος, σκάει και το γλυκό. Το κιουνεφέ τους, είναι ένα ονειρεμένο κανταΐφι που σε στέλνει στον παράδεισο. Γλυκό, τραγανό, γεμάτο σιρόπι και μαστιχωτό τυρί. Σαν να σου λέει η Ιορδανία, “κάτσε, δεν τελειώσαμε ακόμα!”.

Τσαγάκι; Ενα ποτήρι γλυκό τσάι, συχνά αρωματισμένο με δυόσμο ή φασκόμηλο, που αποτελεί μια πολύ σημαντική παράδοση στον πολιτισμό των Βεδουίνων, είναι από τα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις, και να τα απολαύσεις όσο δεν πάει.

Δικό μας αγαπημένο, είναι οι φρέσκοι χυμοί – Στις πόλεις της Ιορδανίας, τα κιόσκια με φρέσκους χυμούς από φρούτα εποχής είναι μια απόλαυση που δεν πρέπει να χάσετε. Οι πωλητές πιέζουν με το χέρι τα ρόδια, απελευθερώνοντας το βαθύ κόκκινο υγρό τους, με μια διακριτική πικράδα από το λευκό περίβλημα του φρούτου. Σε πεζόδρομους και παζάρια, οι πάγκοι γεμίζουν από ζωντανά χρώματα και αρώματα. Οι χυμοί σερβίρονται σε βαριές γυάλινες κούπες, ενώ η κορυφή τους γαρνίρεται με αφράτο αφρό ζάχαρης, που δίνει ενα ωραίο boost στον οργανισμό!

Η γαστρονομία της Ιορδανίας είναι μια εμπειρία που σε βυθίζει σε έναν κόσμο αρωμάτων και γεύσεων, γεμάτο ιστορία, παράδοση και φιλοξενία, θα μπορούσαμε να πούμε πως ναι, είναι μια μορφή τέχνης που σε συνδέει με την ψυχή της χώρας.

 

 

 

Related stories