Η χειμερινή ώρα ξεκίνησε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, αλλά στις 30 Μαρτίου 2025 θα χρειαστεί να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά. Δηλαδή, όταν το ρολόι δείξει 03:00, θα πρέπει να το ρυθμίσουμε στις 04:00. Και επειδή αυτό δεν γίνεται ποτέ ακριβώς εκείνη τη στιγμή, κάποιοι το αλλάζουν από το βράδυ, άλλοι το πρωί, ενώ οι πιο… νυχτόβιοι το κάνουν επιστρέφοντας από τη βραδινή τους έξοδο.
Γιατί η αλλαγή ώρας γίνεται πάντα Κυριακή;
Όπως εξηγεί το Live Science, η αλλαγή ώρας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, γι’ αυτό επιλέγεται η Κυριακή, μια μέρα που οι περισσότεροι έχουν πιο χαλαρό πρόγραμμα και χρόνο να προσαρμοστούν.
Πώς ξεκίνησε το μέτρο;
Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Τη δεκαετία του ’70, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, πολλές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας– υιοθέτησαν τη θερινή ώρα. Από το 1996, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εναρμονίσει το σύστημα:
- Την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, αξιοποιώντας το περισσότερο φως της ημέρας.
- Το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Γιατί υπάρχει η θερινή ώρα;
Η ιδέα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα! Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε προτείνει πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξοικονομούν τεράστιες ποσότητες κεριού αν ξυπνούσαν με την ανατολή του ήλιου. Ωστόσο, η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη θερινή ώρα ήταν η Γερμανία το 1916, για να εξοικονομήσει ενέργεια κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
🔹 ΗΠΑ & Θερινή ώρα: Ένα μπερδεμένο χρονικό
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε και καταργήθηκε αρκετές φορές μέχρι να σταθεροποιηθεί το 1966. Έκτοτε, έχει επεκταθεί σταδιακά από έξι σε οκτώ μήνες. Το 2022, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για να καταστήσει τη θερινή ώρα μόνιμη, αλλά χρειάζεται ακόμα έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.