Από την 1η Ιουνίου 2025, τίθενται σε ισχύ αλλαγές στα δρομολόγια των γραμμών 17, 57 και 58, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ενίσχυση της διασύνδεσης με σταθμούς του μετρό.
Η γραμμή 17 αλλάζει όνομα και τερματικό σταθμό
Η λεωφορειακή γραμμή 17, που μέχρι σήμερα έφερε την ονομασία «Τριανδρία – Αγίας Σοφίας», μετονομάζεται σε «Τριανδρία – Βενιζέλου» και τροποποιείται η διαδρομή της. Συγκεκριμένα, το λεωφορείο δεν θα τερματίζει πλέον στην οδό Εγνατία (στάση Αγίας Σοφίας), αλλά θα συνεχίζει μέσω Ερμού έως τη Βενιζέλου. Στην επιστροφή, θα ακολουθεί τη διαδρομή Βενιζέλου – Εγνατία και έπειτα τη συνηθισμένη πορεία προς Τριανδρία. Στη νέα διαδρομή εντάσσονται στάσεις όπως «Αριστοτέλους», «Τ.Σ. Αγορά», ενώ ο νέος τερματικός σταθμός είναι πλέον στη «Βενιζέλου».
Η γραμμή 57 φτάνει πλέον Ερμού αντί για Σιδηροδρομικό Σταθμό
Η γραμμή 57, που μέχρι πρότινος τερμάτιζε στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αλλάζει διαδρομή και ονομάζεται πλέον «Διασταύρωση Χορτιάτη – Ασβεστοχώρι – Ερμού». Στη νέα πορεία προς το κέντρο, το λεωφορείο θα περνά από τις οδούς Λαγκαδά, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη και Ερμού, εντάσσοντας στάσεις όπως «Αντιγονιδών», «Ίωνος Δραγούμη» και «Τ.Σ. Ερμού». Καταργούνται οι στάσεις «Πλατεία Δημοκρατίας», «Ν. Σ. Σταθμός», «Αγίων Πάντων» στη μετάβαση, και «Μιχαήλ Καλού», «Ζωγράφου» στην επιστροφή.
Η γραμμή 58 επιστρέφει στη Βενιζέλου
Το δρομολόγιο 58, που είχε τροποποιηθεί προσωρινά σε 58Α και 58Β λόγω εργασιών για το Μετρό, επανέρχεται στην παλιά του διαδρομή και θα φέρει πλέον την ονομασία «Διασταύρωση Χορτιάτη – Πανόραμα – Βενιζέλου». Η επιστροφή στη Βενιζέλου φέρνει και νέες στάσεις, όπως «ΧΑΝΘ», «Διαγώνιος», «Αριστοτέλους», ενώ καταργούνται στάσεις όπως «Αγγελάκη» και «Σιντριβάνι». Η επιστροφή από το κέντρο ακολουθεί τις οδούς Βενιζέλου, Εγνατία και συνεχίζει στη γνώριμη πορεία προς Χορτιάτη.
Στόχος, η καλύτερη διασύνδεση με το Μετρό
Οι αλλαγές αυτές, όπως αναφέρει ο ΟΣΕΘ, προέκυψαν έπειτα από διαβούλευση με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη και βασίζονται σε δεδομένα της κίνησης στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, διατηρείται η σύνδεση της Νέας Ελβετίας με το ΙΚΕΑ και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ προγραμματίζεται και νέα γραμμή που θα ενώνει την Πυλαία με τη Νέα Ελβετία.
Ο ΟΣΕΘ τονίζει πως οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια βελτίωσης του συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης, με τις τροποποιήσεις να παρακολουθούνται στενά και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των επιβατών.