HomeUrbanitiesLife guideΈνα πρωινό στα δυτικά τείχη της Θεσσαλονίκης...

Ένα πρωινό στα δυτικά τείχη της Θεσσαλονίκης και το Φρούριο του Βαρδαρίου

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious

Πρωί καθημερινής στην περιοχή των δικαστηρίων επικρατεί η αναμενόμενη κίνηση. Δικηγόροι, δικαστικοί και πλήθος κόσμου πηγαινοέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο και τις γειτονικές υπηρεσίες ή κάνουν διάλειμμα στα στέκια της περιοχής.Στη Φράγκων 4 ξεχωρίζει το εκλεκτικιστικό κτήριο του Γάλλου μηχανικού Ζοζέφ Πλεμπέρ. Χτισμένο το 1926, υπήρξε η Γαλλική σχολή αρρένων “S.J.B. De La Salle” (γνωστή ως “ΔΕΛΑΣΑΛ”), ενώ σήμερα είναι το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Σε μία ιδιαίτερη διάταξη, μέρος των τειχών της Θεσσαλονίκης σχεδόν ενώνεται με το κτήριο του Πλεμπέρ, το οποίο φιλοξενεί δημοφιλή καταστήματα εστίασης, δημιουργώντας ένα στενό πέρασμα που σε φωνάζει να το περάσεις, παρότι υπάρχει και άλλη, πιο άνετη είσοδος! Έτσι από το Σέμπρικο περνάς στο Beyond the walls, και τα δύο κατεξοχήν, αν και όχι αποκλειστικά, δικηγορικά στέκια.

Παραδίπλα, κόσμος πολύς διασχίζει βιαστικά την Πύλη του Πύργου του Αναγλύφου (πρέπει να επιστρέψω για να εντοπίσω το ανάγλυφο που κοσμεί το τείχος!) που αποτελεί μέρος του Φρουρίου του Βαρδαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Οθωμανού χρονογράφου και περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, το Φρούριο Βαρδαρίου, γνωστό επίσης ως Τοπ-Χανέ (πύργος Πυροβολοστασίου) ή Ταμπάκ-Χανέ (πύργος Βυρσοδεψείων – εξαιτίας των βυρσοδεψείων που ήταν εγκατεστημένα στην περιοχή), κατασκευάστηκε τον χειμώνα του 1546, από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, και ίσως είναι έργο του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.

Δυστυχώς τόσο περιμετρικά της Πύλης όσο και στην ίδια την Πλατεία Δικαιοσύνης είναι εμφανής η εγκατάλειψη.

Ως προς το ογκώδες Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, δημιουργεί μεγάλη περιέργεια το γεγονός ότι χτίστηκε κυριολεκτικά πάνω στα εναπομείναντα τείχη της Θεσσαλονίκης, τότε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Εξίσου περίεργο είναι ότι δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον δημιουργό του Μεγάρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χτίστηκε εκεί όταν ακυρώθηκε η αρχική επιλογή θέσης στην Πλατεία Δικαστηρίων όταν με τις πρώτες ανασκαφές ήρθε στο φως η αρχαία ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης.

Σε περίοπτη θέση άλλο ένα εναπομείναν μνημείο του Φρουρίου του Βαρδαρίου, ο οκταγωνικός πύργος, δυστυχώς εντελώς αναξιοποίητος αφού ούτε μία ταμπέλα δεν υπάρχει που να ενημερώνει τον περαστικό για την ταυτότητα και τη σπουδαιότητα του μνημείου. Το Φρούριο του Βαρδαρίου μαζί με τον Λευκό Πύργο αποτελούν τα τελευταία ίχνη της παραλιακής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης. Είναι ίσως καιρός να του αποδοθεί η αναγνώριση και η ανάδειξη που του πρέπει.

FOLLOW THESSALONICIOUS ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Related stories

Ο Tadao Ando και η δύναμη του φωτός στην αρχιτεκτονική πνευματικότητα

Όποιος έχει αγγίξει την Αρχιτεκτονική — είτε ως δημιουργός,...

Το ελληνικό φιλμ νουάρ που υποβλήθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Το φιλμ «Άδικος Κόσμος»,  αφηγείται την ιστορία ενός ανακριτή...

Safe Sex: Η ταινία που καθρέφτισε τη φούσκα πριν σκάσει

γράφει ο Κυκλοθυμικός Το 1999 θα βγει στους κινηματογράφους μια...

Η Γκόλφω ξαναγράφει την δική της ιστορία από την θεατρική ομάδα Artοποιοί

Οι Artοποιοί ξεκίνησαν όπως όλες οι όμορφες ιστορίες αυτής...