HomeUrbanitiesLife guideΆνοιξη στην Άνω Πόλη: διασχίζοντας τη Δημητρίου...

Άνοιξη στην Άνω Πόλη: διασχίζοντας τη Δημητρίου Πολιορκητού, από τον Χριστιανόπουλο στον Τσιτσάνη

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious

Της πάει πολύ η άνοιξη της Άνω Πόλης. Τα παιχνίδια του ήλιου μέσα στα στενάκια, οι μεθυστικές μυρωδιές από γιασεμιά και νεραντζιές, οι νωχελικές γάτες που έχουν παραδοθεί στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα είναι κάποιες από τις ομορφιές που θα συναντήσεις αυτή την περίοδο εκεί.

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους της περιοχής είναι αδιαμφισβήτητα η Δημητρίου Πολιορκητού. Μάλιστα, λόγω του αρκετά μεγάλους μήκους της, και με τις συνεχείς στάσεις που κάνεις σε κάθε της γωνιά, αποτελεί από μόνη της μία ολοκληρωμένη – έστω και μικρή – βόλτα.

Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής ήταν ο σημαντικότερος από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο δρόμος που φέρει το όνομά του ξεκινάει λίγο πάνω από την Ολυμπιάδος και καταλήγει στην Πλατεία Τσιτσάνη.

Στις αρχές της Δημητρίου Πολιορκητού, συναντάς ένα όμορφο διώροφο και με ιδιαίτερα χρώματα σπίτι όπου έζησε για κάποια χρόνια ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, μοναδική καλλιτεχνική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δε χρειάζεται συστάσεις, αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι πέρα από ποιητής και πεζογράφος υπήρξε μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης, βιβλιοκριτικός και στιχουργός.

Λίγο πιο πάνω, μπροστά από ένα κτίσμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής την παράσταση κλέβει μία ανθισμένη νεραντζιά που προσφέρει απλόχερα τις ευωδιές της στους περαστικούς.

Ανεβαίνοντας λίγο ακόμα συναντάς μία οθωμανική κρήνη και ακριβώς μετά το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Το Αρχείο έχει σκοπό τη διαχείριση, διατήρηση και χρήση της χαρτογραφικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς και τη διάδοση της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής και τεχνολογικής διάστασης της Χαρτογραφίας και των Χαρτών. Μπαίνει αμέσως στη λίστα για μελλοντική επίσκεψη!

Συνεχίζοντας ανηφορικά, πληθαίνουν οι στάσεις για φωτογραφία σε κάθε κάθετο δρομάκι που συνήθως προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό. Φιλοπάππου, Μπουμπουλίνας, Λυσία.

Προχωρώντας στην κατάληξη της Δημητρίου Πολιορκητού, φτάνεις στην Πλατεία Τσιτσάνη. Στο κέντρο της βρίσκεται από το 2002 η μαρμάρινη προτομή του σπουδαίου τραγουδιστή και συνθέτη, έργο του γλύπτη Θεοχάρη Χατζηβασιλειάδη. Ο Βασίλης Τσιτσάνης εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της Κατοχής και παρέμεινε στην πόλη μας έξι χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έγραψε κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια του, όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», «Αρχόντισσα» και πολλά άλλα.

Τελειώνοντας τη βόλτα στη Δημητρίου Πολιορκητού, μία όμορφη σύγχυση επικρατεί στο μυαλό: σαν να σε «παρέσυρε το ρέμα» σε «ενός λεπτού σιγή». «Ας είναι…»

Related stories

Ξεκινούν τα καράβια για Σποράδες από Θεσσαλονίκη

Ανοίγει και επίσημα η καλοκαιρινή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με...

Χαλκιδική: «Ανοίξαμε και δεν έχουμε που να βάλουμε τραπέζια!» – Οργή επιχειρηματιών στον Βράχο Αθύτου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στον διάσημο...

Plastiras Lake Festival: Δες εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις όσο πλησιάζει το φεστιβάλ

Plastiras Lake Festival 2025 11 – 13 ΙουλίουΒοτανικός Κήπος Νεοχωρίου,...

Καμίνι… η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ – Καταγγελίες για την απουσία κλιματισμού

Για έλλειψη κλιματισμού στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου...

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: Μικρό σημείωμα για έναν μεγάλο σκηνοθέτη

της Μαρίας Μπασμπαγιάννη (Instagram: ipolinstinplage) Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, εδώ και...