HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #9 | Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου, Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια, Kriss Apsenieks

Στις 26 Απριλίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τους Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου, Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια και Kriss Apsenieks, σκηνοθέτες του Candy Shop.


Λίγα λόγια για τους Δημιουργούς

Την ταινία συν-σκηνοθετούν οι δημιουργοί Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου, Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια και Kriss Apsenieks. Η Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου ζει και σπουδάζει κινηματογράφο στην Θεσσαλονίκη. Είναι διευθύντρια φωτογραφίας και έχει δουλέψει σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεταινίες, διαφήμιση, video clip και mini series. Η Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια ζει και σπουδάζει κινηματογράφο στην Θεσσαλονίκη. Είναι μοντέρ και σεναριογράφος και έχει δουλέψει σε ταινίες μικρού μήκους, διαφήμιση, video clip και mini series. Ο Kriss Apsenieks ζει και σπουδάζει κινηματογράφο στην Ρήγα, Λετονία. Είναι freelancer φωτογράφος και έχει δουλέψει στη διαφήμιση και σε ταινίες μικρού μήκους.


Λίγα λόγια για την ταινία

Δύο τύποι μπαίνουν σε ένα μαγαζί με ζαχαρωτά. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν καλά, όμως σύντομα ανακαλύπτουν πως ο περίεργος ιδιοκτήτης και τα ζαχαρωτά του είναι πιο περίεργα από ότι περιμένανε.


Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Ήμασταν όλοι φοιτητές erasmus στην Αγγλία και είχαμε μάθημα Stop Motion. Για το τελικό project αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό. Ξεκινήσαμε από μια παρωδία του Matrix και καταλήξαμε σε μια ιστορία για δύο τύπους που μπαίνουν σε ένα περίεργο ζαχαροπλαστείο και παίρνουν ζαχαρωτά.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Μέσα σε ένα μήνα βγάλαμε την ιστορία, φτιάξαμε τους χαρακτήρες, τα σκηνικά και τα κουστούμια. Περάσαμε πολλές ώρες κολλώντας ξυλάκια με τα τεράστια χέρια μας και ράβοντας μικροσκοπικά παντελονάκια. Το γύρισμα έγινε σε τρεις ημέρες. Κανείς από εμάς δεν είχε ξαναδουλέψει την τεχνική stop-motion και χρειάστηκε χρόνος για να βρούμε την ροή, το πόσο γρήγορα ή αργά οι άνθρωποι κάνουμε κινήσεις και το πως αυτές αποτυπώνονται στους χαρακτήρες. Το stop motion αγγίζει τα όρια της παράνοιας όταν μετακινείς το χέρι της κούκλας ένα χιλιοστό επί δέκα ώρες. (Lived it, survived it)


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Δεν υπάρχει νόημα. Θέλαμε να περάσουμε καλά βγάζοντας (ελπίζουμε) και λίγο γέλιο από τον θεατή.

*kids stay in school*


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Με την ταινία περάσαμε καλά (και ακόμη περνάμε), γίναμε φίλοι, μάθαμε την τεχνική του Stop-Motion, περάσαμε ένα μάθημα και ήρθαμε πιο κοντά με ανθρώπους της βιομηχανίας στην Αγγλία. Αυτή είναι η πορεία και ήταν τέλεια. Δεν είναι μια φεστιβαλική ταινία, οριακά δεν είναι ταινία, είναι ένα πείραμα των δυνατοτήτων μας που ίσως ανοίξει δρόμο για καινούριες δουλειές και συνεργασίες.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Θετικά: Τμήμα Κινηματογράφου, κύκλος που ασχολείται με την παραγωγή οπτικοακουστικών αφηγήσεων.

Αρνητικά: No Money, No Honey (όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη).


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Kriss Apsenieks

Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια

Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου

Δουλέψαμε όλοι σε όλα. Από την ιδέα και τις κατασκευές, μέχρι το animation των χαρακτήρων, τους φωτισμούς και τη σκηνοθεσία.


Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.


6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Προβολές, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας και τους οδηγούμε στον τελικό για να διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


1. ΠΕΤΑ (Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – 5')

2. Alice (Χριστίνα Τσακμακά – 6')


3. Cordelia (Στεφανία Γεωργακοπούλου, Σωτηρία Παπαντωνίου – 7')


4. Τρούφα (Απόστολος Καρούλας – 15')


5. Candy Shop (Danai Xylogianni Gkontria, Asimina Lydia Dionyopoulou, Kriss Apsenieks – 3')


6. Hurting a Pigeon (Φάνης Τοψαχαλίδης, 12')


Guest Movie: Η Ρουτίνα / The Routine.


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer


Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης


****
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Ορόσημα του Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1896 έως το 1940

Για τον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’50, του...

Ο νέος αέρας της Εγνατίας και τα διαμάντια της Βενιζέλου

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious Το πρόγραμμα της ημέρας σε...