HomeMind the artΕικαστικάΜπιενάλε της Αθήνας / Project Omonoia -...

Μπιενάλε της Αθήνας / Project Omonoia – Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής στην μετά το 2011 εποχή

Από 18 έως 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο μέρος του προγράμματος Ομόνοια που διοργανώνει η Μπιενάλε της Αθήνας. Ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, με ορίζοντα το 2017, το οποίο σκοπεύει όχι μόνο να γεμίσει με καλλιτεχνικές δραστηριότητες την πόλη για δύο χρόνια, αλλά να δημιουργήσει και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την διαμόρφωση των νέων καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής.

Το project Ομόνοια ξεκίνησε με το διήμερο διεθνές συνέδριο της Τετάρτης και της Πέμπτης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συζήτηση πάνω σε τρεις θεματικές τις Εναλλακτικές Οικονομίες, τον Επαναπροσδιορισμός των Θεσμών και την Επιτελεστικότητα στο Πολιτικό, το διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει μεταξύ άλλων θέματα όπως τα Κοινά (Commons), τις συνεταιριστικές δομές, τις πρακτικές ευζωίας στην πόλη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναρωτηθούν πώς μπορεί η τέχνη και οι πολιτιστικοί φορείς να συνεισφέρουν σε αυτή την περίοδο της ριζικής αλλαγής. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την συμμετοχή διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών και ακτιβιστών που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κύκλοι συζητήσεων πάνω σε αυτές τις βασικές θεματικές και στην συνέχεια η Ανοιχτή Συνέλευση στο Μπάγκειον.

Η συνέχεια περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων καθώς και workshops ανοιχτά στο κοινό μέχρι τις 29 του Νοέμβρη που θα λάβουν χώρα στην περιοχή της Ομόνοιας, στον χώρο του πρώην ξενοδοχείου Μπάγκειον και στην Γειτονιά της Ομόνοιας.

Το σχέδιο με τίτλο Σύναψη 1 είναι ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων. Η πολύπλοκη αυτή περιγραφή λογικό είναι να μας γεμίσει ερωτήματα, όπως άλλωστε παραδέχονται και οι διοργανωτές Poka Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου: δεν έχουμε ιδέα τι θα προκύψει από όλο αυτό. Μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης, νέες συνεργατικές δομές, νέοι θεσμοί, μια νέα Μπιενάλε. Μπορεί να προκύψουν τελικά ορισμένα εργαλεία διαβούλευσης από την όσμωση ανάμεσα σε δημιουργικές ομάδες αλλά και ομάδες που προέρχονται από τον πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό χώρο. Ο καθένας θα μπει ούτως ή άλλως μέσα σε αυτό με τις δικές του προκαταλήψεις και στην πορεία είτε θα τις εγκαταλείψει είτε θα τις αντικαταστήσει από κάτι άλλο το οποίο μένει να ανακαλύψουμε.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Ομόνοια, Μασιμιλιάνο Μολόνα, δηλώνει: Το πιο σημαντικό είναι να μην ακολουθείς τα γεγονότα αλλά να είσαι εκεί. Η Μπιενάλε δίνει μια ευκαιρία στην τέχνη, στους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, για μια διαφορετική, νέα σκέψη. Να μην μπουν στην Μπιενάλε αντιπροσωπεύοντας κάτι ήδη έτοιμο από τον εαυτό τους, αλλά να το παραγάγουν μετά από όσμωση με την κοινωνία στις παρούσες συνθήκες. Δεν κάναμε παραγγελίες έργων στους καλλιτέχνες. Έχουμε πολλές προτάσεις από καλλιτέχνες για έργα, αλλά αυτό που θέλουμε προς το παρόν, είναι οι άνθρωποι να συμπλεύσουν στο στόχο. Τα έργα θα ακολουθήσουν. Και φυσικά δεν έχει εμπορικό προφίλ η Μπιενάλε. Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, είναι λέκτορας ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στην Αγγλία. Ένας έμπειρος ανθρωπολόγος στην επιτόπια έρευνα, που θεωρεί ότι η ανθρωπολογία έχει να κάνει περισσότερο με την τέχνη παρά με τις κοινωνικές επιστήμες, γιατί ενώνει πολιτικά και κοινωνικά θέματα μέσα από τις εμπειρίες των ανθρώπων.

Αποκρυπτογραφώντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο ότι η Μπιενάλε της Αθήνας έθεσε έναν δύσκολο και πολύπλοκο στόχο. Να συντονίσει νέες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, να τις φέρει σε επαφή με αντίστοιχους καλλιτέχνες του εξωτερικού και να τους συντονίσει σε μια κατεύθυνση συνεργασίας και ζύμωσης με σκοπό να διαμορφώσει ένα καλλιτεχνικό μέλλον στην Αθήνα. Και μέσα σε αυτό το εγχείρημα να χωρέσει και κοινωνικές ομάδες, αυτοδιαχείρισης και εναλλακτικών δράσεων αναγνωρίζοντας την σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, ειδικά στην σημερινή Ελλάδα όπου οι κοινωνικές δομές αλλάζουν με τεράστιες ταχύτητες. Ένας μεγαλεπήβολος στόχος που εάν πετύχει σίγουρα θα έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αξίζει να παρακολουθήσουμε αυτή τη δίχρονη πορεία του.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/Athens-Biennale-378156257429/?fref=ts

Για το αναλυτικό πρόγραμμα: http://athensbiennale.org/wp-content/uploads/2015/11/athens_biennale_bageion_neighborhood_gr3.pdf

Related stories

Η Μαρίτα δίνει πνοή στην τέχνη των χειροποίητων φωτιστικών

Κείμενο, φωτογραφίες: Άντυ Φατσέας Η τέχνη της κατασκευής χειροποίητων φωτιστικών...

O Ηρακλής Τζαφέτας μιλά για τη νέα παράσταση LEBENSRAUM 3.000

Ποια είναι τα όρια της λογικής και της ηθικής...

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...