Τι έχουμε στην πόλη αυτό το διάστημα για τους λάτρες της τέχνης; Μία έκθεση δύο νέων καλλιτεχνών με κύριο θέμα των έργων τους τη συμμετρία και τίτλο της Lost in Symmetry. Αν την επισκεφτείτε σίγουρα θα «ζαλιστείτε» και θα «χαθείτε» αρκεί να αφιερώσετε λίγη ώρα στο κάθε έργο.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ:
Ο ένας εκ των δύο, ονόματι, Λιάκος (Ηλίας Μαυρόβας) σπούδασε διαδραστικές τέχνες στο School Of Art του Μάντσεστερ. Πειραματίζεται και εμπνέεται από την τέχνη του δρόμου. Σήμερα, δημιουργεί δισδιάστατες και τριδιάστατες συνθέσεις με αρχή του την επανάληψη και τον αντικατοπτρισμό. Βασικό στοιχείο της δουλειάς του είναι ότι ενθαρρύνει μια αλληλεπίδραση με την όραση και κατανόηση του θεατή. Θέλει, δηλαδή, να μπει ο θεατής στη διαδικασία να αναρωτηθεί για την φύση των έργων του. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η δεύτερη καλλιτέχνης ονομάζεται Dizi (Αλεξία Τσιμήκα). Από μικρή ζωγράφιζε όπου έβρισκε και πριν 18 χρόνια άρχισε να ασχολείται με το graffiti. Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο της θα λέγαμε ότι είναι επηρεασμένο από την ισλαμική τέχνη. Τηρεί ,όμως, τις αρχές της συμμετρίας εμπλουτίζοντας τη με γεωμετρικά σχήματα, μοτίβα και σύμβολα. Καθ' αυτόν τον τρόπο δημιουργεί φανταστικούς και σουρεαλιστικούς χαρακτήρες. Μάλιστα, όλα της τα έργα είναι δουλεμένα με ελεύθερο χέρι.
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ:
Τα έργα στην έκθεση έχουν γραφιστικό χαρακτήρα ο οποίος δίνει μία σύγχρονη χροιά και καθιστά τα έργα διαδραστικά. Η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένα έργα που μου θύμισαν τοτέμ, δηλαδή μορφές φυσικών αντικειμένων (π.χ. ζώα ή φυτά) τηρώντας , ωστόσο, γεωμετρικούς σχηματισμούς που καταλήγουν σε συμμετρικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Επίσης, περιλαμβάνει έργα επηρεασμένα από την ισλαμική αισθητική. Η ισλαμική τέχνη, όπως γνωρίζουμε, είναι ανεικονική λόγω ιδεολογίας και έχει διακοσμητικό χαρακτήρα με μία ιδιαίτερη δυναμική. Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζεται από επανάληψη σχημάτων και χρωμάτων και εντοπίζεται ενδεικτικά στις Ινδίες, την Περσία, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά το βασικό θέμα της έκθεσης και το κυριότερο κοινό σημείο των δύο καλλιτεχνών είναι η συμμετρία και η τεχνική καθρέπτης.
Μάλιστα τα περισσότερα από τα έργα είναι δουλεμένα στο χέρι με μαρκαδόρο και ακρυλικά χρώματα σε καμβά ή με μελάνι σε χαρτί. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο! Πολλά έργα, όπως θα δείτε, έχουν έντονα και επιβλητικά χρώματα που ελκύουν το μάτι και δημιουργούν ψευδαισθήσεις -ειδικά όταν είναι πολυδιάστατα-. Ο Λiakos χρησιμοποιεί τα λεγόμενα
''digilogs'' που είναι μάλλον ένα φίλτρο, πάρα μια σειρά έργων. Η λέξη ''digilogs'' προέρχεται από το συνδυασμό του όρου ''digital'' και του όρου ''analog''. Είναι μία παραδοσιακή τεχνική ''οριγκαμι'' η οποία έχει ξανασχεδιαστεί και συνδυαστεί με ψηφιακές μονάδες μοτίβων με σκοπό να δώσει μια τελείως διαφορετική εντύπωση από την εικόνα της αν τυπωνόταν σε μια κόλλα χαρτί. Το αποτέλεσμα είναι μια χειρωνακτική παραμόρφωση που καταλήγει σε μια ψευδαίσθηση.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ:
Η έκθεση πραγματοποιείται στην Toss Gallery, Βηλαρά 1 και είναι ανοιχτή στις 21.00-02.00. Ξεκίνησε στις 20 Μαϊου
και ήταν προγραμματισμένη ως τις 31 του μηνός, αλλά πήρε παράταση μέχρι τις 5/6. (Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα στους φίλους της μοντέρνας, ψηφιακής και γεωμετρικής τέχνης.)
Περισσότερα για τους καλλιτέχνες εδώ:
http://liakosstudio304.blogspot.gr/
&
https://www.facebook.com/Dizi-1748842452029304/?fref=ts
&
https://www.facebook.com/events/963375560397903/