Ποιός είπε ότι τα παραμύθια δεν μπορούν να αναμετρηθούν με την τηλεόραση και τα κάθε λογής ηλεκτρονικά παιχνίδια; Αν μάλιστα εμείς οι γονείς επινοήσουμε δικές μας ιστορίες, θα εκπλαγούμε με τον ενθουσιασμό των παιδιών!
Όταν φτιάχνουμε όλοι μαζί παραμύθια, ερχόμαστε πιο κοντά και δημιουργούμε αναμνήσεις-φωλιές, υπέροχες…
Όμως ακόμη:
- Το παιδί γίνεται καλύτερος ακροατής. Μαθαίνει να ακούει αλλά να μη δέχεται παθητικά τα όσα του λένε.
- Εξασκεί και τη δική του φαντασία και δημιουργικότητα.
- Οι ιστορίες αυτές μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία του. Ένα παραμύθι προσαρμοσμένο στο κάθε παιδί το βοηθά να ταυτιστεί με τους ήρωες και μέσα από αυτήν την ταύτιση να κατευνάσει ακόμη και τις ανησυχίες του, αλλά να βρει κι ένα κλειδί για να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που του προκύπτουν.
- Μπορεί και η γλωσσική έκφραση να βελτιωθεί, παρακινώντας το παιδί να σου διηγηθεί πού βρισκόσασταν την προηγούμενη φορά, ώστε να πιάσετε και πάλι το νήμα της αφήγησης.
- Βελτίωση παρατηρείται και στην ικανότητα συγκέντρωσης.
Μαζί με τον Κώστα Στοφόρο, φτιάξαμε πολλά παραμύθια και στο τέλος φτιάξαμε και μια μαγική τράπουλα, που καθώς παίζεις φτιάχνεις δικά σου παραμύθια! Να τη!
Από τότε που η τράπουλα ταξιδεύει σε παιδικά χέρια και μερακλήδες γονείς έχουν φτιαχτεί δεκάδες παραμύθια που τα αγαπάμε πολύ και μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ: http://paramithokouzina.blogspot.com/
Όλα ξεκίνησαν από ένα «Κόκκινο Παραμύθι»… αυτό:
Η πριγκίπισσα έφτασε βράδυ στο παλάτι. Είχε χάσει τη συνοδεία της μέσα στην καταιγίδα που άρχισε ξαφνικά… Ζήτησε να την φιλοξενήσουν.
-Είμαι πριγκίπισσα, τους είπε.
-Αληθινή πριγκίπισσα; τη ρώτησε η βασίλισσα.
-Ναι! απάντησε αυτή.
Η βασίλισσα δεν την πολυπίστεψε…
Κι αν κάτι σας θυμίζει το παραμύθι, σας λέμε πως μετά το κάναμε… παραμυθοσαλάτα! η συνέχεια εδώ: http://stoforos.blogspot.com/2010/04/3.html
όνειρα γλυκά
* Την τράπουλα των παραμυθιών μπορείτε να βρείτε στο πωλητήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης!