HomeUrbanitiesUrbanities

Urbanities

Piece of Cake που λένε και οι Άγγλοι. Αυτό ακριβώς ένιωσα όταν μπήκα στο νέο μαγαζάκι στη Χρυσοστόμου Σμύρνης 19 (πρώην Mon frère). Η ζωή είναι εύκολη όταν έχεις καλούς φίλους που σου τηλεφωνούν ξαφνικά το Σάββατο και σου ανακοιν
ώνουν ευθαρσώς οτι τσίμπησαν την πρώτη ευκαιρία και ανέβηκαν Θεσσαλονίκη για να πιούν έναν καφέ μαζί σου! Μεσημέρι Σαββάτου και η πόλη νοσταλγεί το καλοκαίρι – αυτό που πέρασε, αυτό που θα έρθει, φωνάζει όχι στα μέτρα και θυμώνει με τους άχρηστους που επέλεξε η ίδια για να την εκπροσωπήσουν. Η παρέα στο Piece of Cake σίγουρα δεν ανέλυε όλα αυτά – είχαν μεγάλα χαμόγελα και θύμιζαν σκηνές από γνωστή αμερικάνικη σειρά. Το Μαριλάκι στην καρέκλα της ζωγράφιζε ευχετήριες κάρτες, η Φαίη κούκλα και δυναμική μαμά, η Μιμή έτοιμη για άλλο ένα ταξίδι και η Ματ σαφώς πετούσε (στα σύννεφα). Στην είσοδο, δίπλα στο παράθυρο του ανακαινισμένου μαγαζιού δεσπόζει μία γωνιά που σίγουρα θα φιλοξενήσει πολλές κουβέντες μας και ένα πρωτότυπο μπαρ από γυαλί όπου κάθονται στοιβαγμένα από μέσα πολλά βιβλία. Ελπίζω μόνο να μπορεί κανείς να τα διαβάσει και να μην είναι μόνο ντεκόρ.

Παρήγγειλα καφέ, αντάλλαξα ένα χαμόγελο με την «Καλή» και σκάναρα το δωμάτιο που μοσχοβολούσε ακριβά αρώματα και ζάχαρη. Τα κορίτσια χαχάνιζαν – κάτι είχε πει η Ματίνα – οι καφέδες σερβίρονταν ζεστοί και αφρώδεις με καρδούλες από κανέλα. Όλα στη ζωή (μπορεί να) είναι ρόδινα αν αφήσεις την κανέλα να σε επηρεάσει, πολλές φορές βοηθάει και λίγη καστανή ζάχαρη στον καφέ και μερικές γουλιές για να σε αναζωογονήσουν. Στους δίσκους αραδιασμένα cupcakes – η νέα τάση – στα ράφια βάζα με λουλούδια και ένα πράσινο κινέζικο λιοντάρι συμπλήρωναν τα καδράκια με παιδικές ζωγραφιές στον τοίχο. Ο χώρος έχει κάτι από Νέα Υόρκη με τις πόρτες από συμπιεσμένο μασίφ και τα πολύχρωμα cupcakes που θυμίζουν τις πρωταγωνίστριες της μεγάλης οθόνης που έχουν σημαδέψει το άνω χείλος τους με την κρέμα τους. Όλο αυτό το ερωτικό στίγμα της ζάχαρης και της κανέλας, μίας πόλης στο Δούναβη και μιας άλλης στο Βόσπορο ήρθε και έδεσε πολύ όμορφα με το ήσυχο και ήρεμο μαγαζάκι – αυτό που θα με σώσει κάποια απογεύματα από το να γυρίσω νωρίς στο σπίτι. Θα είναι άδειο ούτως η άλλως και θα με περιμένει. Αν με δεις εκεί, κόπιασε. Πιες καφέ μαζί μου και πες μου πως σκέφτεσαι να φύγεις το καλοκαίρι για διακοπές.

Περιττό να σου πω πως αύριο κιόλας θα πάρεις φίλο/η και θα κατέβεις για καφέ στο Piece of Cake. Θα φορέσεις καπέλο και εκείνη μάλλον λουλούδι στα μαλλιά. Θα μιλήσεις με αγνώστους και θα αναφερθείς στην επίδραση που έχει πάνω σου το Waltz του Doga. Η πόλη αυτή χρειάζεται ζωή – λίγο πριν έρθουν οι πρώτες αμυγδαλιές.

Till next week
Βρες το δικό σου cupcake.

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...