Noesis

Θανάσης Κοντονικολάου

Συναντήσαμε τον κύριο Κοντονικολάου Θανάση στο κτίριο του NOESIS, ένα ενεργειακό κόσμημα. Ο Εξώστης δίνει φωνή στην αγωνία για την ενεργειακή παιδεία, την wanna-be πράσινη κοινωνία των ελλήνων και τις επικείμενες κοσμογονικές αλλαγές σε οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο.

Υπάρχει ενεργειακή παιδεία;
Είναι γεγονός ότι η νοοτροπία των πολιτών σε θέματα ενεργειακής παιδείας υπολείπεται σημαντικά των υπολοίπων Ευρωπαικών χωρών που έχουν ανάγει το θέμα της οικολογικής συνείδησης σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα.
Σήμερα δεν έχουμε εισάγει μάθημα οικολογικής συνείδησης στα σχολεία και δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συνοχή και παιδεία για την ανάπτυξη και προώθηση ενεργειών που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού παρά μόνο μεμονωμένες και σποραδικές ενέργειες.
Ο τρόπος κατανάλωσης ενέργειας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ανακύκλωση, η δημιουργία χώρων απορριμμάτων υγειονομικής ταφής , τα βιομηχανικά αέρια και στερεά απόβλητα , ο οικολογικός τρόπος και οι συμβατές διαδικασίες παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην εφαρμογή τους και συνήθως προσκρούουν σε διάφορες αγκυλώσεις και συντεχνιακά συμφέροντα και δεν προχωράνε.
Δεν υπάρχει ώριμο πλάνο στρατηγικής και πολιτικής επενδύσεων και ανάπτυξης στην πράσινη ενέργεια και οι νέοι επιχειρηματίες και επενδυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να συνυπολογίζουν στο κόστος επένδυσης και αναβάθμισης του εξοπλισμού τους τα καθαρά συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος
Η οικονομική κρίση που βιώνουμε μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα αλλάξει τις χημικές αντιδράσεις στον τρόπο που φερόμαστε και λειτουργούμε απέναντι στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας και να βοηθήσει στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, στοιχεία απαραίτητα για την απόκτηση ενεργειακής παιδείας και κουλτούρας.

Μπορούμε να αλλάξουμε ως κοινωνία;
Φυσικά.
Το θέμα είναι να εφαρμοστούν πρακτικές και πολιτικές όπου θα δώσουν το στίγμα στην επόμενη γενιά να ενσωματώσει στη ζωή της όλα τα απαραίτητα «πράσινα» εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος
Θα πρέπει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , η ενεργειακή συμπεριφορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, η χρήση και η λειτουργία τους να εισαχθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των υποχρεωτικών μαθημάτων της Αβάθμιας και Βαθμιας εκπαίδευσης και σε σύνθεση με την αγωγή του πολίτη να καλλιεργήσει τη νέα συμπεριφορά και τα νέα ήθη των μαθητών.
Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και πολίτες που θέλουν να επενδύσουν η να ασχοληθούν με την εφαρμογή της πράσινης ενέργειας με ειδικές φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις.
Πρέπει οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας να υποχρεωθούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στις νέες μορφές παραγωγής ενέργειας που δεν ρυπαίνουν και δεν μολύνουν.
Πρέπει το Κράτος να προχωρήσει σε επιβολή ποινών και κυρώσεων και να δημιουργήσει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον δεκαετίας ώστε να δημιουργηθεί στην πράξη το κατάλληλο περιβάλλον με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών .
Έτσι οι νέοι πολίτες θα πειστούν στην πράξη από τα πραγματικά συστήματα και τους εξοπλισμούς που θα βλέπουν δίπλα τους για την αναγκαιότητα και τη σημασία υιοθέτησης ανάλογης οικολογικής συμπεριφοράς και συνείδησης ικανής να φέρει την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και νόησης.
Θα πειστεί μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον να μεταλλάξει την φροντίδα και μέριμνα προς το περιβάλλον απλά αλλάζοντας και τη συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπό του

Ενεργειακός Αρμαγεδδών. Εκτός από μαμούθ τι άλλο είναι;
Είναι γεγονός ότι από τις αρχές του 21ου αιώνα μαίνεται ένας πρωτίστως οικονομικός πόλεμος για την διαχείριση και τον έλεγχο των νέων ενεργειακών πηγών όπου οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να κυριαρχήσουν και να επιβάλλουν το προς ίδιο όφελος καθεστώς.
Είναι επίσης βέβαιο όυτι ο έλεγχος της ενέργειας και της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και πηγών θα αποτελέσει το νέο πεδίο μαχών και μάλιστα πολύ σύντομα.
Η ιδιοκτησία του ενεργειακού χάρτη αλλάζει και μεταμορφώνεται και ο νέος ενεργειακός χάρτης δημιουργείται από νέες τάσεις που ξεπηδούν ταχύτατα στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Ασία, στην Αρκτική, στην Αφρική.
Η παγκόσμια ενεργειακή χάρτα διαμορφώνεται κάτω από τις νέες συνθήκες που θα υπάρξουν στον απόλυτο έλεγχο και οικονομική διαχείριση των νέων ενεργειακών πηγών, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμων, ανακυκλώσιμων υλικών και γεωθερμικών πηγών.
Οι μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία γνωρίζουν ότι οι παραδοσιακές πρωτογενείς μορφές ενέργειας όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, ο λιγνίτης εξαντλούνται και ο νέος δρόμος για την αλλαγή και τη βιομηχανική επανάσταση που θα ακολουθήσει δεν θα είναι εύκολος δεδομένου ότι στο παιχνίδι αυτό εισέρχονται και νέες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ευρώπη που δημιουργούν τις δικές τους συμμαχίες και ευελπιστούν να επωφεληθούν καρπώνοντας ένα κομμάτι της νέας αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Με τη λογική αυτή στα επόμενα 10 – 15 έτη θα συντελεστούν κοσμογονικές αλλαγές στο οικονομικό, εμπορικό και βιομηχανικό ισοζύγιο των χωρών και κρατών αφού ήδη η συσώρρευση πλούτου και παραγωγής μαζεύεται σε όλο και λιγότερα κράτη – κολοσσούς και είναι βέβαιο ότι με την εξαφάνιση των μεσαίων επιχειρήσεων, γιγάντωμα των πολυεθνικών, την ισχυροποίηση του σχήματος G8 θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού έναντι στον αδύνατο, ο οποίος θα εξαρτάται απόλυτα από τη σχέση αυτή.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...