HomeUrbanitiesLife guide4+1 στάσεις στις Συκιές: H προσφυγική περιοχή...

4+1 στάσεις στις Συκιές: H προσφυγική περιοχή που είναι γεμάτη διαμαντάκια

Φωτογραφίες: Tάσος Αναγνώστου

Μια απρόσμενη βόλτα στην περιοχή των Συκεών, ένα καλοκαιρινό απόγευμα, αποδείχθηκε γεμάτη εκπλήξεις και αρώματα. Βρεθήκαμε να περπατάμε στα στενά της γειτονιάς, εξερευνώντας τα μαγαζιά και τις γεύσεις της περιοχής. Η εμπειρία αυτή άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη μνήμη, δημιουργώντας ένα μοναδικό βιωματικό ταξίδι …

Η Κοινότητα Συκεών συστάθηκε το 1934 και αναγνωρίστηκε σε δήμο το 1954. Το προάστιο αυτό δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Σε αυτό εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία (όπως από το Ροδοχώρι και την Αραβησσό της Καππαδοκίας), την Ανατολική Ρωμυλία (όπως από την Βάρνα) και την Ανατολική Θράκη.

Οι πρώτοι πρόσφυγες που εποίκισαν την περιοχή των Συκεών εγκαθίστανται αρχικά σε παλιά τουρκικά σπίτια και κάθε είδους πρόχειρα παραπήγματα, φτιαγμένα από ξύλα, τενεκέδες ή λαμαρίνες, χωρίς παράθυρα και φωτισμό. Με το πέρασμα του χρόνου μετακινούνται σε σπίτια, πολλά εκ των οποίων χτίζονται με κρατική μέριμνα, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει η διαδικασία ρυμοτόμησης της περιοχής και χωρισμού των οικοπέδων.

Ο αγαπημένος τόπος συγκέντρωσης των προσφύγων ήταν τα καφενεία και οι ταβέρνες, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να διασκεδάζουν τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας.

Ξεκινώντας τη βόλτα μας, είδαμε το «Γιασεμί», ένα μαγαζί που σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας και σου φτιάχνει τη διάθεση. Μπορείς να καθίσεις στο μπαλκόνι με θέα από ψηλά, ενώ περιτριγυρίζεσαι από αρωματικά γιασεμιά, νιώθεις πάντα σαν να βρίσκεσαι σε έναν μικρό παράδεισο. Το μέρος εδώ σε συντροφεύει από το πρωί με επιλογές σε πρωινό και brunch, ως αργά με δροσερά κοκτέιλ.

Δεν αργήσαμε να βρεθούμε μπροστά από τη «Δροσιά», ένα μαγαζί που σου φέρνει αμέσως στο μυαλό αναμνήσεις από τα παιδικά καλοκαίρια. Το προσωπικό εξαιρετικά φιλικό, προσφέρει πάντα προτάσεις για τα καλύτερα εδέσματα του καταλόγου: XXL μπιφτέκι με ολόφρεσκο βούτυρο, λουκάνικο Τζουμαγιάς, γλυκόξινη τηγανιά ή σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα; Ό,τι κι αν επιλέξεις είναι πάντα εγγύηση!

Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σκαλιά και δρόμους, φτάνεις στην άλλη πλευρά, στα σύνορα Συκεών και Νεαπόλεως … Εδώ το «Beer Fabrica» συγκεντρώνει αρκετά χρόνια παρέες που θέλουν να σβήσουν τη δίψα τους με παγωμένη μπύρα.

Η ποικιλία των μπυρών παραμένει εντυπωσιακή, με τοπικές και διεθνείς ετικέτες να αδημονούν να τις δοκιμάσεις. Παρέα με φίλους, γέλια και συζητήσεις, απολαμβάνεις τις μπύρες σου συνοδεύοντάς τες με γευστικούς μεζέδες.

Ένας άλλος θησαυρός της περιοχής είναι το θερινό σινεμά «Άλσος». Ένας χώρος που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, όπου οι κινηματογραφικές προβολές κάτω από τα αστέρια αποτελούσαν την κορυφαία μορφή διασκέδασης. Το σινεμά βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο άλσος, γεμάτο δέντρα και λουλούδια, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

 

Η αίσθηση του να κάθεσαι σε μια καρέκλα κήπου, απολαμβάνοντας την ταινία με την αύρα του καλοκαιριού, είναι κάτι μαγευτικό. Το θερινό σινεμά «Άλσος» προσφέρει μια εμπειρία που σε κάνει να ξεχνάς για λίγο την καθημερινότητα και να βυθίζεσαι σε έναν κόσμο κινηματογραφικής μαγείας.

Για το τέλος, αφήσαμε την ξακουστή ταβέρνα «Απέναντι απ’ τα κάστρα». Το όνομα και μόνο προκαλεί την περιέργεια, προσκαλώντας σε να ανακαλύψεις τι κρύβεται πίσω από αυτό. Η ταβέρνα αυτή βρίσκεται σε μια τοποθεσία που συνδυάζει τη γοητεία του παλιού με την ομορφιά του σύγχρονου, καθώς οι επιβλητικοί πύργοι του Γεντί Κουλέ αποτελούν το ιδανικό φόντο για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Η ατμόσφαιρα είναι φιλική και οικεία, σαν να σε καλωσορίζουν στο σπίτι τους παλιοί φίλοι, ενώ τα πιάτα απλά, λιτά και πάντα νόστιμα!

Οι Συκιές, με τα μαγαζιά τους, τις μυρωδιές και τους ανθρώπους τους, σε κάνουν να νιώθεις σαν να ανήκεις σε μια μεγάλη οικογένεια, κι ενώ δε θυμίζουν πια σε τίποτα την προσφυγική περιοχή που ήταν κάποτε, διατηρούν τη φιλόξενη αίσθηση και τη θαλπωρή τους ως σήμερα.

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ»....

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5+1 ταινίες για τον Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο στίβος από πολλούς αποκαλείται ο...

O Dj Osis σκάει στο TikTok μας και παίζει τη μουσική του καλοκαιριού

Να είναι καλά ο αλγόριθμος του TikTok που μας...

Μήνας Pride – 30 προτάσεις LGBTQ+ ταινιών 

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Φέτος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...