HomeΘέματαΑστικοί Θρύλοι της Θεσσαλονίκης: To "Παλατάκι"

Αστικοί Θρύλοι της Θεσσαλονίκης: To “Παλατάκι”

γράφει η Μαρία Ράπτη

Κάποτε ψιθυριζόταν πως σε αυτά τα νερά έβγαιναν οι γοργόνες. Πως έφευγαν απ’ τα βαθιά του κόλπου κι έρχονταν εδώ, σε αυτές τις όχθες. Για να ακουμπήσουν τα αλλόκοτα, διπλά, παράταιρα κορμιά τους πάνω στα λαμπερά βράχια και να κρυφοκοιτάξουν τους ανθρώπους.

Κάποιοι διατείνονταν ότι τις είχαν δει αργά, τις νύχτες που το φεγγάρι ήταν στη χάση του· τις νύχτες τις πιο σκοτεινές. Τις πιο μαγεμένες. Λέγανε τότε πως αν τύχαινε για λίγο να τις αντικρίσεις στα κρυφά, φέρνανε τύχη. Μα έπρεπε να προσέχεις: αν σε έπαιρναν χαμπάρι δεν είχε νόημα να τρέξεις να κρυφτείς. Κείνα τα πλάσματα ήταν αμείλικτα κι εσύ –με ένα τους βλέμμα- ήδη νεκρός. Γιατί κανείς δεν έπρεπε να βλέπει τις γοργόνες. Μονάχα εκείνες μπορούσαν να μας κοιτάζουν λαίμαργα.

Όμως από όταν χτίστηκε το κτίριο, με τα μπαλκόνια, τις αυλές και τα γυαλιστερά του μάρμαρα, δεν ξαναφάνηκαν. Δεν τις ξανάδε πια κανείς κι αυτό ήταν μαζί και ανακούφιση και πίκρα. Μόνο μια νύχτα, λένε, επέστρεψαν, να δουν τους Βασιλείς, όμως εκείνοι έντρομοι τράπηκαν σε φυγή.

Έτσι χάθηκαν πάλι οι γοργόνες, αφήνοντας βράχια και όχθες ορφανές από μαγεία και τρόμο.

Το «Κυβερνείο», γνωστό περισσότερο σήμερα ως «Παλατάκι», χτίστηκε επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη τη δεκαετία του 1960, από τον αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο. Αρχικά προοριζόταν για κατοικία του τότε Υπουργού Βορείου Ελλάδος, όμως στη συνέχεια, το 1963,  παραχωρήθηκε στη Βασιλική Οικογένεια. Χρησιμοποιήθηκε μόνο για μια νύχτα, καθώς οι Βασιλείς τελικά προτίμησαν για τις επισκέψεις τους το ξενοδοχείο Mediterranean Palace, γνωστό ως «Μεντιτερανέ», στην παλιά παραλία της πόλης. Κατά τη μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκε από τους εκάστοτε Υπουργούς Μακεδονίας Θράκης και επανειλημμένα από τον Πρωθυπουργό και έπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είναι χτισμένο σε έκταση 15 στρεμμάτων, με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο διαθέτει δυο επίπεδα περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, υπάρχει ελικοδρόμιο και πρόσβαση στη θάλασσα.

Σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Μόνο η μαρμάρινη περίστυλη αυλή του χρησιμοποιείται περιστασιακά για υπαίθριες εκδηλώσεις, ενώ το εσωτερικό του σταδιακά καταστρέφεται.

 Οι φωτογραφίες από την ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...