HomeUrbanitiesΤο πρώτο γαλακτομπούρεκο της πόλης: O μύθος...

Το πρώτο γαλακτομπούρεκο της πόλης: O μύθος που ακολουθεί τον Γαλυφιανάκη

Αυτή η πόλη, εκτός από ερωτική είναι και πολύ αγαπημένη, για όσους ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαγητό.

Μετά το φαγητό όμως ένα γλυκό επιβάλλεται. Παραδοσιακή μουσική ήχησε στα αυτιά μας όταν μπήκαμε στο ‘Πρώτο Γαλακτομπούρεκο’ της Θεσσαλονίκης και αμέσως καταλάβαμε πως βρισκόμαστε σε έναν…πολίτικο παράδεισο.

Σήμα κατατεθέν στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει, από ντόπιους και επισκέπτες, το ‘Πρώτο Γαλακτομπούρεκο’ που βρίσκεται στο κέντρο και πιο συγκεκριμένα στην διασταύρωση των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Αλ. Σβώλου.

Ένα μικρό και πραγματικά γλυκό ζαχαροπλαστείο. Όχι σαν αυτά, όμως, που έχουμε συνηθίσει. Βρίσκεται 25 χρόνια εκεί, στο ίδιο σημείο, στον ίδιο δρόμο. Προμηθεύει τους πελάτες του μόνον φρέσκο ζεστό γαλακτομπούρεκο και κάποια ακόμη σιροπιαστά όπως τραγανά μπακλαβαδάκια.

Η συνταγή είναι μυστική. Ο ιδιοκτήτης κύριος Σωκράτης Γαλυφιανάκης κρατά το μυστικό παρασκευής, επτασφράγιστο.

Σύμφωνα με το μύθο που συνοδεύει το όνομα του περίφημου γαλακτομοπουρεκάδικου, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κ. Σωκράτης έκανε κάποτε μια ευεργεσία σε κάποιον άνδρα στην Πόλη, εκείνος με τη σειρά του για να τον ευχαριστήσει του έδωσε μια συνταγή για πολίτικο γαλακτομπούρεκο. Όπως χαρακτηριστικά του είπε: Θα σου δώσω μια συνταγή …που θα με ‘σχορνάς! Και έτσι έγινε, καθώς με βάση αυτή τη συνταγή και την ιδιαίτερη τέχνη του κ. Σωκράτη, οι Θεσσαλονικείς γλύφουν τα χέρια τους όταν επισκέπτονται το κατάστημα του κρητικού ζαχαροπλάστη.

Ο ίδιος ζει σήμερα στην Αθήνα, επισκέπτεται όμως συχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του Κρήτη και πιο συγκεκριμένα το Ηράκλειο. Το ‘Πρώτο Γαλακτομπούρεκο’ άνοιξε στη Θεσσαλονίκη πριν 25 χρόνια, όταν μια από τις 2 κόρες του κυρ Σωκράτη, ήρθε στην πόλη μας για σπουδές. Από τότε ξεκίνησε να μεγαλώνει η φήμη του, που παραμένει τρανή μέχρι σήμερα.

Ο παράδεισος των σιροπιαστών!

Γαλακτομπούρεκα σε 4 μεγέθη ταψιών αλλά και ‘γεμάτα’ ατομικά κομμάτια. Η διαφήμιση για εμάς είναι οι πελάτες μας μας είπε με ευγένεια και χαμόγελο η υπάλληλος του μαγαζιού κα Ζωή.

Κόσμος μπαίνει στο κατάστημα, και βγαίνει με χέρια γεμάτα …σορόπια! Μεγαλύτεροι αλλά και νεότεροι που έχουν σταμπάρει το μικρό γαλακτομπουρεκάδικο και το επισκέπτονται αρκετά συχνά.

Όπως παλιά…

Η επιγραφή που φέρει το μαγαζί, είναι κάπως …γραφική. Με την καλή έννοια όμως. Είναι αυτό που λέμε λίγο ‘vintage’. Και για όσους αναρωτούνται αν υπάρχει συγγένεια με τον γνωστό ελληνοαμερικανό ηθοποιό Ζακ Γαλυφιανάκη, ναι υπάρχει! Είναι συγγενής του κυρίου Σωκράτη. ”Μάλιστα έχουν και οι δυο έντονο ταπεραμέντο συμπληρώνει η κα Ζωή.

Η περιοχή είναι γεμάτη φοιτητόκοσμο. Φοιτητές έρχονται συχνά για το γλυκό τους. Προτιμούν να παίρνουν κομμάτια, ατομικές μερίδες που τρώνε άμεσα, βγαίνοντας απο το μαγαζί με τη βοήθεια ενός πλαστικού πιρουνιού.

Έτσι απλά, όπως παλιά…

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...