HomeCinemaΚριτική ταινίαςΦΚΘ 57/ Η πέτρα της καρδιάς

ΦΚΘ 57/ Η πέτρα της καρδιάς

Η πέτρα της καρδιάς/ Heartstone

Διεθνές Διαγωνιστικό


Ισλανδία/Δανία 2016, του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, με τους Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdottir, Katla Njálsdóttir


Σε ένα μικρό απομονωμένο χωριό της Ισλανδίας, ο Θωρ και ο Κριστιάν δυο έφηβοι και στενοί φίλοι, περνούν το χρόνο τους με παιχνίδια, έρωτες και σκανδαλιές. Όταν όμως ο Κρίστιαν αναπτύσσει ερωτικά αισθήματα για το φίλο του, οι σχέσεις τους και οι προσωπικές τους ισορροπίες θα διαταραχθούν. Ο Ισλανδός σκηνοθέτης έγραψε το σενάριο της πρώτης του αυτής μεγάλου μήκους ταινίας, στο εργαστήρι Cinéfondation των Καννών και το αποτέλεσμα είναι μια ταινία ευαίσθητη και συγκινητική που ταυτόχρονα μας μεταφέρει κάτι από τη φρεσκάδα της σταδιακής ενηλικίωσης των ηρώων, μέσα στα βουνά και τους ανέμους, της ισλανδικής υπαίθρου.

Εξάλλου και ο σκηνοθέτης άλλοτε αποτυπώνει στην οθόνη την ενεργητικότητα των ηρώων του μέσα από έντονες κινήσεις της κάμερας, και άλλοτε με τρυφερά κοντινά πλάνα παρουσιάζει τις πιο ευαίσθητες στιγμές της παιδικότητας τους. Ταυτόχρονα τα δύο αγόρια είναι συγκινητικά στους ρόλους τους, με έναν άγουρο Θωρ που σταδιακά εξελίσσεται και τον Κρίστιαν, που μοιάζει λες και ξεπήδησε κατευθείαν από κάποιον αναγεννησιακό πίνακα, να σκλαβώνει με το βουβό φόβο του και το εσωτερικό του δράμα.

Τα παιδιά έχουν στη διάθεση τους ένα απίστευτο φυσικό τοπίο με βράχια ακτές έρημα χωράφια και ποτάμια. Η φύση είναι άρρηκτα δεμένη με κάθε τους δραστηριότητα και σε αυτήν απολαμβάνουν την ελευθερία που τους στερεί η μικρή κοινότητα στην οποία ζουν, με τις προλήψεις τα απαγορεύεται και τα κατηγορώ της, που φαίνεται να ταλανίζουν και τα ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος.

Έτσι εφηβικοί έρωτες, ζήλιες, πειράγματα, καυγάδες, λίγο πολύ ό,τι έχει ζήσει ο καθένας μας ως παιδί, συνθέτουν την αφήγηση της ταινίας. Πίσω όμως από αυτό τον ύμνο στην ανηλικότητα και στη φιλία κρύβεται ένας ισχυρός δραματικός άξονας, τις βάσεις του οποίου ο σκηνοθέτης φροντίζει να χτίσει χωρίς να βιάζεται. Έτσι από σε σκηνή σε σκηνή αφού μας συστήσει τους δυο κεντρικούς του ήρωες φροντίζει να χτίσει το συναισθηματικό τους αδιέξοδο, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό που το τραγικό ξέσπασμα φαντάζει αναπόφευκτο.

Σε τελική ανάλυση η ταινία καταφέρνει με μοναδική αυθεντικότητα να αιχμαλωτίσει τις δύο κυριότερες ικανότητες της παιδικής ηλικίας: να λυγίζει απόλυτα από το βάρος πιέσεων που δε μπορεί να ελέγξει αλλά και κάθε φορά που πέφτει, να ξανασηκώνεται.

Η ταινία προβάλλεται τη Δευτέρα 7/11 στις 15:15 στη αίθουσα του Ολύμπιον και τη Τρίτη 8/11 στις 18:00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ. Η μνήμη του πάγου».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ....

Μαρίνα Σπανού: O ρομαντισμός είναι υλικό μας, όλων μας

Η Μαρίνα Σπανού μαζί με την μπάντα μάς καλεί...

Ο Μπάμπης Μπατμανίδης έχει γράψει έναν ύμνο για το Μετρό, για να το τραγουδήσουμε στα εγκαίνια

φωτογραφίες: Νικόλας Παρίσσης Αρχικά απόλυτα καλτ. Έπειτα τραγουδιστής, ντιτζέι, στιχουργός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας | 7/12 – 13/12

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η «Φόνισσα» τα σάρωσε όλα την...