HomeCinemaΟ Ίνγκμαρ, ο Σταν, ο Μαέστρο και...

Ο Ίνγκμαρ, ο Σταν, ο Μαέστρο και ο θείος Όσκαρ

του Γιώργου Φωτιάδη

Εδώ στη στήλη τού «Fahrenheit 451» μεταφράζουμε μία επιστολή του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν προς την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών & Επιστημών με αφορμή τις Άγριες Φράουλες, ένα προσωπικό γράμμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ προς τον Μπέργκμαν κι ένα τηλεγράφημα του Φεντερίκο Φελίνι προς τον Κιούμπρικ, μία μόλις μέρα αφότου είχε δει το 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος. Κι όλ’ αυτά επειδή —πολύ πριν από το Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε— πέρα και πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι μας παιδιά του Ζορζ Μελιές. Όπως κι εάν επιλέγουμε να χαρακτηριζόμαστε, μαζί ή χώρια από τους άλλους, οποιουσδήποτε άλλους, το σινεμά είναι τελικά ο μοναδικός κοινός μας τόπος.

Σουηδία
Σόλνα, 5 Ιανουαρίου 1960

Προς
ΑΚΑΔΗΜΙΑ Κινηματογραφικών Τεχνών & Επιστημών

Λ. Μέλροουζ 9038
ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 46. Καλιφόρνια



Αξιότιμοι κύριοι,


Δεδομένου ότι το «SMULTRONSTALLET» («WILD STRAWBERRIES») ουδέποτε διαγωνίστηκε για το «ΟΣΚΑΡ», θεωρώ λάθος να ορίσετε υποψήφια την ταινία και συνεπώς επιθυμώ να σας επιστρέψω το «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ». Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υποψηφιότητα για το βραβείο «ΟΣΚΑΡ» είναι ένας εξευτελιστικός θεσμός για την κινηματογραφική τέχνη και παρακαλώ να απαλλαγώ από το ενδιαφέρον της Επιτροπής στο μέλλον.

Ειλικρινώς,

[ Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ]

Universal Int. Pictures
Γιουνιβέρσαλ Σίτι, Καλιφόρνια
9 Φεβρουαρίου 1960




Αγαπητέ κ. Μπέργκμαν,

Ασφαλώς θα έχετε ήδη εισπράξει αρκετή προβολή και επιτυχία σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ούτως ώστε τούτο το σημείωμα να καθίσταται μάλλον περιττό. Όμως όποια κι εάν είναι η αξία του για εσάς, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ
ως συνάδελφος σκηνοθέτης τον έπαινο και την ευγνωμοσύνη μου για την ασύλληπτη και εξαίρετη συνεισφορά σας στον κόσμο με τις ταινίες σας (δεν έχω επισκεφτεί ποτέ τη Σουηδία, και συνεπώς δεν είχα ποτέ μου την ευτυχία να απολαύσω το θεατρικό σας έργο). Πιστεύω πως είστε ο σπουδαιότερος εν ενεργεία δημιουργός σήμερα. Πέρα από αυτό, επιτρέψτε μου να δηλώσω πως κανείς δεν είναι σε θέση να σας ξεπεράσει στη δημιουργία της διάθεσης και της ατμόσφαιρας, στη λεπτότητα της ερμηνείας, στην αποφυγή του προφανούς, στην αλήθεια και την πληρότητα των χαρακτήρων. Σ’ αυτό θα έπρεπε να προσθέσει κανείς όλα όσα συνεπάγονται τη δημιουργία ενός φιλμ. Πιστεύω πως έχετε ευλογηθεί με υπέροχους ηθοποιούς. Ο Μαξ φον Σίντοβ και η Ίνγκριντ Τούλιν ζουν έντονα στη μνήμη μου και υπάρχουν πολλοί άλλοι στη θεατρική σας ομάδα, των οποίων τα ονόματα αυτή τη στιγμή μού διαφεύγουν. Εύχομαι σε εσάς και σε όλους τους συνεργάτες σας καλή τύχη και αναμένω με ανυπομονησία κάθε νέα σας ταινία.

Με τις καλύτερες ευχές μου,


Στάνλεϊ Κιούμπρικ


Ελήφθη 4.9.1968, παραδοτέο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
720 1.55 Λονδίνο V. 36 StanleyKu ΕΕΕ
Στάνλεϊ Κιούμπρεχ MGMStudios Μπορχάμγουντ




Αγαπητέ Στάνλεϊ, είδα εχθές την ταινία σου και αισθάνομαι την ανάγκη να σου εκφράσω τα συναισθήματά μου τον ενθουσιασμό μου ΣΤΟΠ Σου εύχομαι την καλύτερη τύχη στο δρόμο σου.


Φεντερίκο Φελίνι.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...