HomeNewsroomΔύο Γράμματα...Κ.ΒΗΤΑ

Δύο Γράμματα…Κ.ΒΗΤΑ

Αρχές 90ς ακούγαμε μανιωδώς μουσική από βινύλια και από κασέτες. Οι κασέτες ειδικά ήταν ιερές. Είχαν χειροποίητα εξώφυλλα, εμπνευσμένους τίτλους και έστεκαν πάντα δίπλα μας πάνω-πάνω, μέσα στις τσέπες μας ή στις τσάντες των εκδρομών έτοιμες να μας βυθίσουν στους κόσμους τους, που τόσο προσεκτικά ετοιμάζαμε με τις επιλογές των κομματιών. Ήταν τα τέλεια δώρα, οι εξομολογήσεις μας. Σχεδόν σε όλες τις κασέτες μου εκείνη την εποχή, άσχετα από το είδος, έβαζα μέσα σφήνα και κάτι από Στέρεο Νόβα. Δεν νομίζω να υπήρχε καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι με μια κασέτα, από τα κομμάτια τους και πιο συγκεκριμένα από τους στίχους του Κ.Βήτα. Ήταν η ποίηση μας, αστική και ρομαντική. Ότι σκεφτόμασταν να πούμε, ότι θα θέλαμε εμείς να γράψουμε στα σημειωματάρια μας. Από τότε παρακολουθώ και ακολουθώ με σταθερό ενδιαφέρον τον Κ. Βήτα σε όλες τις διαδρομές του. Μουσικές για θέατρο και κινηματογράφο, Χατζιδάκις και Λοΐζος, κάθε φορά και ένα νέο project με έντονη πάντα την δική του προσωπική γραμμή που αν έχεις μεγαλώσει κι εσύ παράλληλα με τον κόσμο του, μπορείς να ακολουθήσεις.

Αλήθεια πως ξεκίνησε αυτό με τα ψευδώνυμα στους Στέρεο Νόβα; Ήταν δική σου ιδέα;
 Σχεδόν όλα τα συγκροτήματα της techno σκηνής αρχές 90 είχαν ψευδώνυμα οπότε έτσι το σκέφτηκα, κατά κάποιο τρόπο. Τότε σημασία είχε η μουσική και όχι τα πρόσωπα που την έφτιαχναν.

Μια φράση που ασυναίσθητα μου έρχεται συχνά στο μυαλό είναι τα όνειρα που κάνω όταν είμαι ξύπνιος στο σκοτάδι.Μπορείς να θυμηθείς και να περιγράψεις την κατάσταση σου τότε, όταν έγραψες αυτήν την φράση;
Από έφηβος πολλές φορές πίστευα ότι ζω όταν ονειρεύομαι και ότι η πραγματικότητα είναι ένας ύπνος , ήταν και μία ιδέα που με συμφιλίωνε με τον βιολογικό θάνατο ότι η ψυχή ποτέ δεν πεθαίνει και συνεχίζει να ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν. Το κλεμμένο ποδήλατο από το τους στέρεο νόβα εκδηλώνει μέσα από μια ποιητική και εξοργισμένη ασάφεια πως ότι κι αν γίνει θα αλλάξω τον κόσμο μέσα μου και το κλειδί του τραγουδιού βρίσκεται στην φράση “Θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο και θα ναι πιο όμορφα κι από ένα όνειρο”.

Έχεις εκπληρώσει κάποια από αυτά τα όνειρα? Πιστεύεις ότι υπάρχει πεδίο για ονειροπόλους την σημερινή εποχή?K.ΒΗΤΑ. Πως μπορεί να εκπληρωθεί ένα όνειρο όταν ονειροπολούμε;
Νομίζω πως η ονειροπόληση είναι ένα εφηβικό στάδιο, μετά τα 23 που μπήκα στην ζωή δεν είχα χρόνο. Ωραία είναι τα όνειρα αλλά η ζωή αυτή απαιτεί από μας να είμαστε δυνατοί και να έχουμε εγρήγορση και συνείδηση γιατί αυτά είναι στοιχεία που μας κάνουν δυνατούς.

Με τι μουσικά ακούσματα μεγάλωσες? Τι μουσική ακούς τώρα στον προσωπικό σου χρόνο;
Ήθελα να έχω ένα ευρύ μουσικό φάσμα, τότε δεν υπήρχε internet ακούγαμε βινύλια στα δισκάδικα και περνούσαμε ώρες ψάχνοντας. Μου άρεσαν όλα τα είδη όμως πιο πολύ η folk, rock, η jazz του 60, και η ηλεκτρονική. ¨Όταν έχω χρόνο ακούω διάφορα παλιά βινύλια ,κλασσική, τώρα για παράδειγμα ακούω ένα βινύλιο του Oscar Peterson το Night Train.

Το τελευταίο σου album έχει τον αισιόδοξο, για μένα, τίτλο Χρυσαλλίδα. Τι συμβολίζει;
Νομίζω πως η Χρυσαλλίδα είναι ένα εννοιολογικό άλμπουμ που φωτογραφίζει την κρίση της αστικής τάξης μέσα από έναν κεντρικό ήρωα που διαπερνά ξώφαλτσα τα κατατόπια της. Άλλοτε με μια επιπολαιότητα, άλλοτε χαμένος και άλλοτε να στοχάζεται την απουσία του νοήματος. Ο κόσμος πάντα έχει ενδιαφέρον όταν τον παρατηρείς σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται, είτε ανοδική, είτε καθοδική. Όλα είναι σκοτάδι και φως. Κάπου εκεί σ’ αυτό το ενδιάμεσο γράφτηκαν τα τραγούδια της Χρυσαλλίδας .

Πέρα από την μουσική έχεις ασχοληθεί και με την γραφιστική και τα εικαστικά. Πιστεύεις στην δύναμη της τέχνης ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς; 
Η Τέχνη περιέχει την εσωτερική ενδοσκόπηση των πραγμάτων. Στους πιο δύσκολους χρόνους έδωσε τα πιο ηχηρά μηνύματα και απελευθέρωσε τον άνθρωπο. Μας ξεκλειδώνει, ανοίγει το δρόμο στην ψυχή και με τον τρόπο της μας ωθεί σε μια εσωτερική επανάσταση.

Τι σε εμπνέει για να δημιουργήσεις;
Οτιδήποτε.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη πίστη;
Νομίζω πως ο άνθρωπος έχει υποφέρει πολύ μέσα από την άγνοιά του. Χειρίζεται τον θεό όπως χειρίζεται και την ύλη και φυσικά βρίσκει πολλά εμπόδια. Νομίζω πως η πίστη υπάρχει μέσα μας, στον τρόπο που εκδηλωνόμαστε άρα υπάρχει και γύρω μας. Οφείλουμε να την αναζητήσουμε για να την βρούμε. Υπάρχει όπου υπάρχει εγρήγορση και συνείδηση.

Related stories

Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Τον Σεπτέμβριο του 1977 καταφθάνει στην συμπρωτεύουσα η μεγάλη...

Η πρώτη εμφάνιση Ελληνίδας ηθοποιού σε ανδρικό ρόλο στο θέατρο

Το 1899, η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ έγραψε...

Αυτή είναι σίγουρα η ομορφότερη ταράτσα της Άνω Πόλης που μπορείς να επισκεφθείς

Mε γραφική θέα, στην οδό Ανδοκίδου, περνώντας ταβερνάκια και...

’We are One’’ Yoga Festival’ έρχεται στην Χ.Α.Ν.Θ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, πραγματοποιείται ένα ολοήμερο...