HomeUncategorized5+1 στάσεις γύρω από την Αχειροποίητο: Mια...

5+1 στάσεις γύρω από την Αχειροποίητο: Mια γειτονιά γεμάτη ζωή

Πριν δέκα χρόνια, αυτή η γειτονιά ήταν μια άλλη γειτονιά. Χρειάστηκαν μερικές φρέσκιες ιδέες, μερικά επιχειρηματικά μυαλά και οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία, τη μοναδική στη Μεσόγειο που σήμερα σώζεται στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα, την Παναγία Αχειροποίητο, είναι πλέον, γεμάτοι ζωή.

Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα φίλων που άνοιξαν ένα πολυχρωμο καφέ, τη Μικρή Φρίντα.  Αυτή η συνοικιακή «απόλαυση» είναι απόρροια μιας προσπάθειας φίλων που δημιούργησαν μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, με στόχο την ανάδειξη της κληρονομιάς της πόλης και την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων. Σάντουιτς, ροφήματα, από σπιτικές λεμονάδες, ζεστές σοκολάτες και καφέ άριστης ποιότητας μέχρι μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και ετικέτες κρασιών που θα λατρέψεις, σε περιμένουν εκεί.’

Το καλοκαίρι του 2022 το Shed 小屋 έκανε την πρώτη εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε τα καλά σχόλια δεν έχουν σταματήσει. Το μαγαζί βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία της Αχεροποιήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σε μια μικροσκοπική αποθήκη μόλις 9,5 τ.μ., εξού και το όνομά του. Eκεί που η χίπστερ διάθεση συναντάει την Άπω Ανατολή και συγκεντρώνει όλα τα πολυ κουλ τυπάκια του κέντρου.

Ο Σπύρος Ροσσόλυμος, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου κομμωτηρίου, που βρίσκεται στην Αχειροποίητο, πάνω από την οδό Αγίας Σοφίας, θα κλείσει αυτό το μήνα ένα χρόνο από τότε που άνοιξε το κομμωτήριό του. Ένα κομμωτήριο που προσέξαμε κατευθείαν με το που είχε ανοίξει. Ό,τι διαφορετικό άλλωστε, αμέσως διεκδικεί κομμάτι της καρδιάς μας!

Aφορμή για να βρεθεί στον χώρο της νέας του επιχείρησης, ήταν τα δύο καφέ- σημεία αναφοράς της γειτονιάς, η Μικρή Φρίντα και το Shed. Αν και τα στέκια αυτά, αποτελούν θεωρητικά μικρότερης ιστορικής και εμβληματικής σημασίας από το μνημείο της Αχειροποιήτου, ο Ροσσόλυμος συμφωνεί πως “δε θα απέπνεε την ίδια αύρα η γειτονιά, χωρίς την τεράστια συμβολή τους. Άλλωστε στην Αχειροποίητο πλέον συχνάζουν πολύ κουλ άτομα και αυτό οφείλεται στους πρώτους που άνοιξαν εκεί τα μαγαζιά τους τα προηγούμενα χρόνια”. Είναι πλέον γειτονιά για να βγεις και να κάνεις βόλτες, πρέπει να τους το δώσουμε αυτό!

Ο Αντώνης Μιμερίνης είναι γνωστός για τη δουλειά του ως φωτογράφος. Τώρα τελευταία όμως ανακάλυψε πως η δημιουργική του διάθεση έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλα εργαλεία και άλλες εικόνες. Και ξαφνικά βρέθηκε με τα μούτρα στις κατασκευές! Στον πεζόδρομο της εκκλησίας Αχειροποιήτου, σε μία γειτονιά που ζωντανεύει μέρα με την ημέρα, o Aντώνης Μιμερίνης της Adaxion photographics, δουλεύοντας διακριτικά εδώ και χρόνια με πολλές πρωτιές στο χώρο της διαφήμισης, της φωτογραφίας και της γραφιστικής, αποφάσισε να ανοίξει το showroom του που κρατούσε κλειστό για χρόνια, καθώς περνούσε δημιουργικά όλες τις ώρες, στο ιδιόκτητο στούντιό του.

“Ημουν σχεδόν ο μοναδικός επαγγελματικός χώρος στην γειτονιά και ο μόνος που έμενε ανοιχτός μετά τις 5 το απόγευμα. Τα μόνα φώτα στην γειτονιά. Στόχος… Έτσι δούλευα με κατεβασμένα στόρια. Γινόντουσαν πολλές διαρρήξεις και διακίνηση ναρκωτικών μέχρι και στον πετρότοιχο της εκκλησίας αλλά και στην πρασιά του πεζόδρομου, εκεί που είναι η δεύτερη πρόσοψη και η είσοδος για το στούντιό μου. Μπροστά μου όλα! Ευτυχώς όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν καθώς άρχισαν να ανοίγουν καφέ, ατελιέ με κοσμήματα, κεραμίστες, γραφίστες και ισόγεια airbnnb. Δίπλα στη στάση του μετρό και ταυτόχρονα μακριά από πολυκοσμία και αυτοκίνητα. Η εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου, συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ. Aυτό από μόνο του είναι σημείο αναφοράς και άξιο επίσκεψης” λεει.

Στην άλλη γωνία, ξύλινα βαριά τραπέζια και καρέκλες, και μπαμπού ομπρέλες ρίχνουν σκιά στους πελάτες ενός ακόμη μαγαζιού. Εκεί ο Στέλιος Πορφυρίδης, άοιξε πριν χρόνια το Ισλί. Αν και διατηρούσε το γνωστό ζαχαροπλαστείο στην οδό Αγία Θεοδώρας, δίπλα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, η περιοχή στην Παναγιά Αχειροποιήτου, τον κέρδισε.

Ανεβαίνοντας την Αγίας Σοφίας, λίγο πιο πάνω από την Εγνατία, αυτές τις μέρες μυρίζει βούτυρο και βανίλια. Μπαίνοντας στο μικρό ζαχαροπλαστείο οι παλιές γυάλινες βιτρίνες γεμάτες με λουκούμια, σοκολάτες και σιροπιαστά σου θυμίζουν εποχές που κάποιος χρειαζόταν να σε κρατάει από το χέρι. Ιδρυτής του ζαχαροπλαστείου ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ο Ίμβριος Παναγιώτης Δεληγεωργάκης που το 1943 άνοιξε το ζαχαροπλαστείου φτιάχνοντας  λουκούμια, πελτέ και κυδωνόπαστα.

Αργότερα ανέλαβαν οι γιοί του, Γιάννης και Γιώργος και πρόσθεσαν διάφορα γλυκίσματα και από λουκουματζίδικο έγινε το ζαχαροπλαστείο που είναι σήμερα το οποίο έχουν αναλάβει οι αδερφές, Ελευθερία και Διονυσία. Στον ίδιο χώρο με το ζαχαροπλαστείο είναι και το εργαστήριο και έτσι οι μυρωδιές από βούτυρο και ζάχαρη σε ταξιδεύουν. Χειροποίητα κέικ-ξεχωρίζει αυτό της γιαγιάς με μούστο, καρύδι και σταφίδα-, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, μαρόν γλασέ, λουκούμια (πολλά!) και σοκολατάκια.

Related stories

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5+1 ταινίες για τον Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο στίβος από πολλούς αποκαλείται ο...

O Dj Osis σκάει στο TikTok μας και παίζει τη μουσική του καλοκαιριού

Να είναι καλά ο αλγόριθμος του TikTok που μας...

Μήνας Pride – 30 προτάσεις LGBTQ+ ταινιών 

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Φέτος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...

Ο Θοδωρος έκανε την αρχαιολογία viral

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Tάσος Αναγνώστου Σίγουρα έχει πέσει...