HomeMind the artΒιβλίο: Μίτσιο Αογιάμα «Η βιβλιοθήκη των κρυφών...

Βιβλίο: Μίτσιο Αογιάμα «Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας

Μίτσιο Αογιάμα «Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων». Μετάφραση από τα αγγλικά Αγγελική Τσέλιου. Εκδόσεις Πατάκη 2023.

264 σελίδες σε εξαιρετικής ποιότητας λείο, υποκίτρινο χαρτί, με ελαφρώς βελούδινη υφή, άψογη επιμέλεια, σελιδοποίηση, εκτύπωση και βιβλιοδεσία, με ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο.

Πέντε άνθρωποι, δύο γυναίκες και τρεις άνδρες, από 21 μέχρι 65 ετών, εκ των οποίων τρεις είναι υπάλληλοι, ένας άνεργος και ένας συνταξιούχος. Όλοι ζουν στην ίδια περιοχή του Τόκυο.

Η συγγραφέας χώρισε το βιβλίο σε πέντε κεφάλαια, ένα για τον κάθε ήρωα. Ακολούθησε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Έτσι μαθαίνουμε από τον καθένα τη ζωή του, την καθημερινότητά του, τη δουλειά του, τις σχέσεις τους, τις σκέψεις του, τα προβλήματα, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανάγκες. Όλοι βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι της ζωής τους. Μια νεαρή πωλήτρια σε πολυκατάστημα, η οποία θέλει να αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες και να τα καταφέρει στη νέα της ζωή στην πρωτεύουσα· ένας λογιστής εταιρίας επίπλων, ο οποίος ονειρεύεται να ανοίξει δικό του μαγαζί με αντίκες· μια ευσυνείδητη πρώην υπεύθυνη σε περιοδικό, η οποία έχασε τη θέση της λόγω μητρότητας και πασχίζει να συνδυάσει τις επαγγελματικές της προσδοκίες και την ανατροφή του παιδιού· ένας άνεργος με αναξιοποίητο ταλέντο στη ζωγραφική, ο οποίος έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του· ένας συνταξιούχος, ο οποίος δεν ξέρει πώς να περάσει τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του κι αναζητά νέα ενδιαφέροντα.

Παρακολουθούμε τη ζωή του καθενός (ή της καθεμιάς, δεν υπάρχει διάκριση). Μέχρι που φτάνουμε σε κάποια καμπή της ζωής τους. Και τότε, πάντα από την πρόταση κάποιου φίλου ή γνωστού, θα καταφύγουν στην κοντινή κοινοτική βιβλιοθήκη.

Εκεί θα μιλήσουν με τη βιβλιοθηκάριο, τη Σαγιούρι Κοματσί. Η υπερβολικά εύσωμη βιβλιοθηκάριος, με το πασίγνωστο κουτί μπισκότων Honey Dome, όπου φυλούσε τα ραφτικά της, έφτιαχνε «φελτ με βελόνα», μια μικρή μάλλινη κατασκευή, στην οποία έδινε όποια μορφή επιθυμούσε. Κουβαλούσε αρκετά στην τσάντα της και τα δώριζε όπου ήθελε. Η Σαγιούρι έχει φωνή που όλοι συμφωνούν ότι ακούγεται σαν να μην χαμογελά η ίδια, αλλά ο καθένας εισπράττει κάτι διαφορετικό: ένα σφιχταγκάλιασμα, τρυφερότητα, γαλήνη, φτάνει στα βάθη της ύπαρξης. Κι η ίδια η Σαγιούρι, με τις απίστευτες γνώσεις για βιβλία και συγγραφείς και ήρωες, έχει τον τρόπο να «βγάζει» από τον καθένα αυτό που πραγματικά ψάχνει στη ζωή. Και, αντίθετα από τα αναμενόμενα, προτείνει στον καθένα ένα εντελώς απρόσμενο βιβλίο.

Η συνάντηση του κάθε ήρωα με τη Σαγιούρι Κοματσί χωρίζει το κάθε κεφάλαιο, την κάθε ιστορία, στα δύο: στο πριν και στο μετά. Η ανάγνωση του βιβλίου που θα προτείνει η Σαγιούρι, με ένα τρόπο «μαγικό» θα αλλάξει τις ζωές των ηρώων. Σιγά-σιγά, ανεπαισθήτως, «όπως σβήνει το κερί μέσα στη νύχτα». Ο κάθε ήρωας θα δει τον δρόμο που του ταιριάζει, θα βρει τη δύναμη να τον περπατήσει, θα απολαύσει τη βελτίωση της ζωής του και θα επανέλθει με ευγνωμοσύνη στη βιβλιοθηκάριο. Η οποία με σεμνότητα κάθε φορά θα αρνείται πως σ’ αυτήν οφείλεται η κάθε αλλαγή. Επειδή αυτή απλώς πρότεινε ένα βιβλίο. Όμως «η αξία ενός βιβλίου βρίσκεται περισσότερο στη δική σου ερμηνεία παρά στη δύναμη των λέξεών του».

Ένα βιβλίο αποκαλυπτικό! Αποκαλυπτικό της μαγείας, της δύναμης, της έμπνευσης που κρύβουν τα βιβλία. Παράλληλα ένα βιβλίο ύμνος προς τους βιβλιοθηκάριους, τους ήρωες της διπλανής πόρτας, οι οποίοι μπορούν να σώσουν ζωές, καριέρες, σχέσεις, οικογένειες.

Εξαιρετικό! Πολύ καλή η μετάφραση, με πολύ κατατοπιστικές υποσέλιδες σημειώσεις και επεξηγήσεις.

 

Related stories

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...