HomeMind the artΚριτική Βιβλίου: Τεύκρος Μιχαηλίδης «Ένα πτώμα στην...

Κριτική Βιβλίου: Τεύκρος Μιχαηλίδης «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Τεύκρος Μιχαηλίδης «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας». Εκδόσεις Ψυχογιός 2024.

296 σελίδες σε πολύ καλής ποιότητας υποκίτρινο χαρτί, με πολύ καλή επιμέλεια, εκτύπωση και βιβλιοδεσία και ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο.

Αθήνα, Απρίλιος 1850. Η βασιλεία του Όθωνα μετράει ήδη 15 χρόνια, τα τελευταία 13 με την Αμαλία βασίλισσα. Η ευρύτερη αυλή περιελάμβανε έμπιστους του βασιλικού ζεύγους από τη Γερμανία, μερικούς ξένους φιλέλληνες και ελληνίδες δεσποινίδες. Μία από αυτές τις δεσποινίδες, η Αγγελική, βρέθηκε νεκρή, πεσμένη κάτω από το παράθυρο του δωματίου της στο παλάτι. Η αυτοκτονία φάνταζε προφανής αιτία. Ο λόγος της αυτοκτονίας δεν ήταν προφανής.

Κι εδώ αναλαμβάνουν δράση ιστορικά πρόσωπα. Η νεκρή είχε φοιτήσει σε σχολείο που είχαν ιδρύσει στην Αθήνα το ζεύγος των Αμερικανών Χιλλ. Το ζεύγος των Άγγλων Μέισμπριτζ, φίλοι των Χιλλ, που ζούσαν σχεδόν μόνιμα στην Αθήνα, φιλοξενούσαν εκείνες τις μέρες τη Φλόρενς Νάιτινγκέιλ. Αυτή ήταν η μόνη που δεν πίστευε πως η Αγγελική αυτοκτόνησε.

Με πολύ χρήσιμες παρεμβολές και πολύ εύστοχα τοποθετημένες μέσα στην πλοκή, ο συγγραφέας μας συστήνει τους ήρωες της ιστορίας.

Η τριαντάχρονη Φλόρενς, λάτρις των μαθηματικών και της μαθηματικής λογικής, δεν θα διστάσει να πει στην Αμαλία γιατί πιστεύει πως η Αγγελική δολοφονήθηκε. Η βασίλισσα θα την πιστέψει και θα της αναθέσει να βρει τις αποδείξεις για τον ισχυρισμό της.

Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή της Φλόρενς. Θα σκοντάψει στη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι σε μία ξένη, και δη γυναίκα, που χώνει τη μύτη της στα ελληνικά θέματα. Θα αντιμετωπίσει πολιτικές σκοπιμότητες και σκοτεινές συμμαχίες. Ο Φραντς Κέσελ (φανταστικό πρόσωπο), έμπιστος της Αμαλίας, θα σταθεί πολύτιμος βοηθός και συμπαραστάτης στο δύσκολο έργο της.

Η Φλόρενς Νάιτινγκέιλ θα ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή της. Θα ανακαλύψει τον δολοφόνο, θα αποκαλύψει τον λόγο και τον ηθικό αυτουργό. Το Παλάτι θα κινηθεί διακριτικά και θα πετύχει σπουδαία διπλωματική νίκη. Η Φλόρενς, παρότι λάτρις των μαθηματικών, θα αναχωρήσει από την Αθήνα με εδραιωμένη πλέον την απόφαση να ασχοληθεί συστηματικά για το υπόλοιπο της ζωής της με τη νοσηλευτική, υπακούοντας «στη φωνή του Θεού», που της μιλούσε από τα 17 της.

Εξαιρετικό βιβλίο! Με πλούσιες περιγραφές τόπων, ανθρώπων, συναισθημάτων ο Τεύκρος Μιχαηλίδης έστησε μία πολύ παραστατική απεικόνιση της εποχής, της πολιτικής, της κοινωνίας. Και δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε τρεις γυναίκες, τόνισε ακόμη πιο έντονα την ανισότητα σε βάρος των γυναικών εκείνη την εποχή. Πολύ ενδιαφέρουσα η αστυνομική υπόθεση, με αποκαλύψεις και ανατροπές, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η πολύ πιστή αναπαράσταση της εποχής, όπως τεκμαίρεται από τις άφθονες σημειώσεις και την εκτενή βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου.

Αναζητείστε το! Θα σας ανταμείψει στο έπακρο!

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ»....

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5+1 ταινίες για τον Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο στίβος από πολλούς αποκαλείται ο...

O Dj Osis σκάει στο TikTok μας και παίζει τη μουσική του καλοκαιριού

Να είναι καλά ο αλγόριθμος του TikTok που μας...

Μήνας Pride – 30 προτάσεις LGBTQ+ ταινιών 

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Φέτος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...