HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Ισμήνη Καπάνταη «Αστική οικία...

Κριτική Βιβλίου | Ισμήνη Καπάνταη «Αστική οικία στο Χαλάνδρι».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Ισμήνη Καπάνταη «Αστική οικία στο Χαλάνδρι». Εκδόσεις Ίκαρος 2017.

300 σελίδες σε πολύ υψηλής ποιότητας χαρτί, μου μοιάζει με chamois των 100 gr, επιμέλεια με απροσεξίες που δεν αρμόζουν στον ιστορικό εκδοτικό οίκο, με εξαιρετική εκτύπωση και βιβλιοδεσία.

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η ογδοντάχρονη Ασπασία Αρναούτη και ο φόνος της. Ναι, το βιβλίο ξεκινά με την είδηση της διαλεύκανσης του φόνου της. Με ένα μεγάλο άλμα στον χρόνο μαθαίνουμε την ιστορία της γηραιάς κυρίας, του άντρα της, της εταιρείας της. Στο κάδρο μπαίνουν πολλά πρόσωπα: το παιδί της, τα εγγόνια της, οι γυναίκες τους, οι παράνομες σχέσεις τους, το υπηρετικό προσωπικό, οι υπάλληλοι, οι συνεργάτες, οι αστυνόμοι και οι βοηθοί τους, δικηγόροι, φυλακισμένοι. Και ο φονιάς.

Ακούγεται περίπλοκο; Δεν είναι! Καθόλου!

Είναι ένα κομψοτέχνημα! Ένα πανέμορφο ψηφιδωτό. Ή, καλύτερα, ένα υπέροχο, πολύχρωμο υφαντό. Διαβάζοντάς το όλο είναι σαν να το βλέπεις από απόσταση: σε μαγεύει με την ομορφιά του. Όσο όμως το διαβάζεις, είναι σαν να το βλέπεις από κοντά, να παρατηρείς κάθε λεπτομέρεια, κάθε σημείο του, κάθε στοιχείο του. Και είναι και αυτά, το καθένα από μόνο του, πανέμορφα.

Η συγγραφέας μοιάζει να διάλεξε προσεκτικά κάθε, μα κάθε λέξη. Με λεξιλόγιο πλούσιο αλλά όχι εξεζητημένο, σχημάτισε προτάσεις, ολοκλήρωσε παραγράφους, τόσο αρμονικά φτιαγμένες που αναδίδουν αρμονία για τον προσεκτικό αναγνώστη. Τα κεφάλαια έχουν το ιδανικό μέγεθος, όχι ενοχλητικά μικρά, ούτε κουραστικά μεγάλα, ώστε η συγγραφέας να κεντήσει με τέχνη κάθε επιμέρους υφαντό του συνολικού έργου. Και με ένα μέρος εδώ, ένα μέρος εκεί, φτιάχνει στο τέλος ένα υπέροχο έργο. Τόσο που η εξιχνίαση του φόνου να έχει λίγη σημασία. Σε όλη τη διάρκεια έπλεξε όλη την κοινωνική, οικονομική, πολιτική ιστορία των τελευταίων ετών. Δεν άφησε τίποτε ασχολίαστο. Και το έκανε με οξύνοια και χιούμορ. Το τέλος είναι δίκαιο για πολλούς. Αλλά κι αυτό έχει λίγη σημασία.

Εξαιρετικό ανάγνωσμα! Μην βιαστείτε να το τελειώσετε! Αφεθείτε στην αργή απόλαυση κάθε παραγράφου, κάθε πρότασης. Θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα!

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ»....

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5+1 ταινίες για τον Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο στίβος από πολλούς αποκαλείται ο...

O Dj Osis σκάει στο TikTok μας και παίζει τη μουσική του καλοκαιριού

Να είναι καλά ο αλγόριθμος του TikTok που μας...

Μήνας Pride – 30 προτάσεις LGBTQ+ ταινιών 

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Φέτος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...