HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Θοδωρής Παπαθεοδώρου «Νήσος Θέρος»

Κριτική Βιβλίου | Θοδωρής Παπαθεοδώρου «Νήσος Θέρος»

 

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Θοδωρής Παπαθεοδώρου «Νήσος Θέρος». Εκδόσεις Ψυχογιός 2023.

Η νήσος Θέρος είναι ένα μικρό, απομονωμένο νησί σε κάποιο ελληνικό πέλαγος. Έχει ακριβώς 333 κατοίκους. Έχει ένδοξη ιστορία. Τι δεν έχει;

Δεν έχει παιδιά, δεν έχει ούτε νερό. Η υπογεννητικότητα παλεύει με τη λειψυδρία για την πρώτη θέση στα προβλήματα του νησιού. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η παντελής έλλειψη τουριστών.

Οι κάτοικοι απαρτίζουν έναν θίασο, στον οποίο έχουν θέση και ρόλο όλοι οι τυπικοί χαρακτήρες ενός μικρού νησιού: ο φιλόδοξος Δήμαρχος, που κάθε χρόνο περιμένει τους τουρίστες που δεν έρχονται· ο ορθόδοξος παπά- Λάμπρος, που μονίμως φοβάται πως ο καθολικός ιερέας θα του κλέψει την πελατεία· ο φαρμακοποιός· ο άνεργος ξενοδόχος· ο μοναχικός δάσκαλος, που γλυκοκοιτάζει τον δασοφύλακα· η άνεργη νηπιαγωγός· η μαντάμ του μονίμως γεμάτου μπορντέλου· ο πλούσιος καπετάνιος με την όμορφη αλλά έγκλειστη κόρη· ο καθολικός δύτης με τον όμορφο γιο.

Μέσα σε όλους αυτούς, τι ρόλο παίζει ο ερημίτης Ησύχιος; Κατά πόσο ευθύνεται για τα προβλήματα του νησιού; Ποιες σκοτεινές ιστορίες κρύβονται στις σκιές του παρελθόντος; Πού βρίσκουν τη δύναμη να προκαλούν σήμερα μίση και διαμάχες, που δηλητηριάζουν το μέλλον δύο νέων που αγαπιούνται; Είναι δυνατόν κάποιος να κλαίει τόσο που να γεμίζει ένα δοχείο νυκτός; Και γιατί;

Αδιαφορώντας για όλα αυτά, η γάτα Γενοβέφα παρακολουθεί όσα γίνονται στο νησί και τα καταμαρτυρεί στον παπά-Λάμπρο, και μετά ζει τον έρωτά της με τον κάτοικο του ναού του Οσίου Παταπίου, τον Ηρακλή, τον άπιαστο ποντικό.

Ο συγγραφέας με σκωπτικό τρόπο μας παρουσιάζει τα χούγια και τις μικροκακίες των καλόκαρδων νησιωτών. Προσθέτει νότες χιούμορ ακόμα και στις πιο στενάχωρες στιγμές.

Το βιβλίο αποτελείται από σχετικά μικρά και σχεδόν αυτοτελή κεφάλαια, στα οποία βλέπουμε σύντομες σκηνές από τη ζωή στο νησί. Πάντα πίσω υπάρχει ένα σταθερό φόντο: τα προβλήματα του νησιού, ο καταδικασμένος έρωτας δύο νέων, η απομόνωση.

Στο τέλος όλα θα λυθούν, όλα θα διορθωθούν, όλα θα στρώσουν. Κι αυτό θα γίνει με τρόπο θαυμαστό και πολύ συγκινητικό. Ο συγγραφέας επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να μιλήσει για το δράμα κάποιων άλλων προσφύγων, που κανείς δεν μιλά και δεν αγωνίζεται γι’ αυτούς.

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, πολύ πετυχημένος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και αστυνομικής λογοτεχνίας (με το ψευδώνυμο Θάνος Δραγούμης), τώρα δοκιμάζεται στην κωμωδία. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου πετυχημένο! Απολαύστε το!

Related stories

Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Τον Σεπτέμβριο του 1977 καταφθάνει στην συμπρωτεύουσα η μεγάλη...

Η πρώτη εμφάνιση Ελληνίδας ηθοποιού σε ανδρικό ρόλο στο θέατρο

Το 1899, η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ έγραψε...

Αυτή είναι σίγουρα η ομορφότερη ταράτσα της Άνω Πόλης που μπορείς να επισκεφθείς

Mε γραφική θέα, στην οδό Ανδοκίδου, περνώντας ταβερνάκια και...

’We are One’’ Yoga Festival’ έρχεται στην Χ.Α.Ν.Θ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, πραγματοποιείται ένα ολοήμερο...