HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Θοδωρής Παπαθεοδώρου «Νήσος Θέρος»

Κριτική Βιβλίου | Θοδωρής Παπαθεοδώρου «Νήσος Θέρος»

 

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Θοδωρής Παπαθεοδώρου «Νήσος Θέρος». Εκδόσεις Ψυχογιός 2023.

Η νήσος Θέρος είναι ένα μικρό, απομονωμένο νησί σε κάποιο ελληνικό πέλαγος. Έχει ακριβώς 333 κατοίκους. Έχει ένδοξη ιστορία. Τι δεν έχει;

Δεν έχει παιδιά, δεν έχει ούτε νερό. Η υπογεννητικότητα παλεύει με τη λειψυδρία για την πρώτη θέση στα προβλήματα του νησιού. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η παντελής έλλειψη τουριστών.

Οι κάτοικοι απαρτίζουν έναν θίασο, στον οποίο έχουν θέση και ρόλο όλοι οι τυπικοί χαρακτήρες ενός μικρού νησιού: ο φιλόδοξος Δήμαρχος, που κάθε χρόνο περιμένει τους τουρίστες που δεν έρχονται· ο ορθόδοξος παπά- Λάμπρος, που μονίμως φοβάται πως ο καθολικός ιερέας θα του κλέψει την πελατεία· ο φαρμακοποιός· ο άνεργος ξενοδόχος· ο μοναχικός δάσκαλος, που γλυκοκοιτάζει τον δασοφύλακα· η άνεργη νηπιαγωγός· η μαντάμ του μονίμως γεμάτου μπορντέλου· ο πλούσιος καπετάνιος με την όμορφη αλλά έγκλειστη κόρη· ο καθολικός δύτης με τον όμορφο γιο.

Μέσα σε όλους αυτούς, τι ρόλο παίζει ο ερημίτης Ησύχιος; Κατά πόσο ευθύνεται για τα προβλήματα του νησιού; Ποιες σκοτεινές ιστορίες κρύβονται στις σκιές του παρελθόντος; Πού βρίσκουν τη δύναμη να προκαλούν σήμερα μίση και διαμάχες, που δηλητηριάζουν το μέλλον δύο νέων που αγαπιούνται; Είναι δυνατόν κάποιος να κλαίει τόσο που να γεμίζει ένα δοχείο νυκτός; Και γιατί;

Αδιαφορώντας για όλα αυτά, η γάτα Γενοβέφα παρακολουθεί όσα γίνονται στο νησί και τα καταμαρτυρεί στον παπά-Λάμπρο, και μετά ζει τον έρωτά της με τον κάτοικο του ναού του Οσίου Παταπίου, τον Ηρακλή, τον άπιαστο ποντικό.

Ο συγγραφέας με σκωπτικό τρόπο μας παρουσιάζει τα χούγια και τις μικροκακίες των καλόκαρδων νησιωτών. Προσθέτει νότες χιούμορ ακόμα και στις πιο στενάχωρες στιγμές.

Το βιβλίο αποτελείται από σχετικά μικρά και σχεδόν αυτοτελή κεφάλαια, στα οποία βλέπουμε σύντομες σκηνές από τη ζωή στο νησί. Πάντα πίσω υπάρχει ένα σταθερό φόντο: τα προβλήματα του νησιού, ο καταδικασμένος έρωτας δύο νέων, η απομόνωση.

Στο τέλος όλα θα λυθούν, όλα θα διορθωθούν, όλα θα στρώσουν. Κι αυτό θα γίνει με τρόπο θαυμαστό και πολύ συγκινητικό. Ο συγγραφέας επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να μιλήσει για το δράμα κάποιων άλλων προσφύγων, που κανείς δεν μιλά και δεν αγωνίζεται γι’ αυτούς.

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, πολύ πετυχημένος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και αστυνομικής λογοτεχνίας (με το ψευδώνυμο Θάνος Δραγούμης), τώρα δοκιμάζεται στην κωμωδία. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου πετυχημένο! Απολαύστε το!

Related stories

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...