HomeΘέματαΑστικοί Θρύλοι της Θεσσαλονίκης: To "Παλατάκι"

Αστικοί Θρύλοι της Θεσσαλονίκης: To “Παλατάκι”

γράφει η Μαρία Ράπτη

Κάποτε ψιθυριζόταν πως σε αυτά τα νερά έβγαιναν οι γοργόνες. Πως έφευγαν απ’ τα βαθιά του κόλπου κι έρχονταν εδώ, σε αυτές τις όχθες. Για να ακουμπήσουν τα αλλόκοτα, διπλά, παράταιρα κορμιά τους πάνω στα λαμπερά βράχια και να κρυφοκοιτάξουν τους ανθρώπους.

Κάποιοι διατείνονταν ότι τις είχαν δει αργά, τις νύχτες που το φεγγάρι ήταν στη χάση του· τις νύχτες τις πιο σκοτεινές. Τις πιο μαγεμένες. Λέγανε τότε πως αν τύχαινε για λίγο να τις αντικρίσεις στα κρυφά, φέρνανε τύχη. Μα έπρεπε να προσέχεις: αν σε έπαιρναν χαμπάρι δεν είχε νόημα να τρέξεις να κρυφτείς. Κείνα τα πλάσματα ήταν αμείλικτα κι εσύ –με ένα τους βλέμμα- ήδη νεκρός. Γιατί κανείς δεν έπρεπε να βλέπει τις γοργόνες. Μονάχα εκείνες μπορούσαν να μας κοιτάζουν λαίμαργα.

Όμως από όταν χτίστηκε το κτίριο, με τα μπαλκόνια, τις αυλές και τα γυαλιστερά του μάρμαρα, δεν ξαναφάνηκαν. Δεν τις ξανάδε πια κανείς κι αυτό ήταν μαζί και ανακούφιση και πίκρα. Μόνο μια νύχτα, λένε, επέστρεψαν, να δουν τους Βασιλείς, όμως εκείνοι έντρομοι τράπηκαν σε φυγή.

Έτσι χάθηκαν πάλι οι γοργόνες, αφήνοντας βράχια και όχθες ορφανές από μαγεία και τρόμο.

Το «Κυβερνείο», γνωστό περισσότερο σήμερα ως «Παλατάκι», χτίστηκε επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη τη δεκαετία του 1960, από τον αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο. Αρχικά προοριζόταν για κατοικία του τότε Υπουργού Βορείου Ελλάδος, όμως στη συνέχεια, το 1963,  παραχωρήθηκε στη Βασιλική Οικογένεια. Χρησιμοποιήθηκε μόνο για μια νύχτα, καθώς οι Βασιλείς τελικά προτίμησαν για τις επισκέψεις τους το ξενοδοχείο Mediterranean Palace, γνωστό ως «Μεντιτερανέ», στην παλιά παραλία της πόλης. Κατά τη μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκε από τους εκάστοτε Υπουργούς Μακεδονίας Θράκης και επανειλημμένα από τον Πρωθυπουργό και έπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είναι χτισμένο σε έκταση 15 στρεμμάτων, με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο διαθέτει δυο επίπεδα περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, υπάρχει ελικοδρόμιο και πρόσβαση στη θάλασσα.

Σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Μόνο η μαρμάρινη περίστυλη αυλή του χρησιμοποιείται περιστασιακά για υπαίθριες εκδηλώσεις, ενώ το εσωτερικό του σταδιακά καταστρέφεται.

 Οι φωτογραφίες από την ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ»....

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5+1 ταινίες για τον Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο στίβος από πολλούς αποκαλείται ο...

O Dj Osis σκάει στο TikTok μας και παίζει τη μουσική του καλοκαιριού

Να είναι καλά ο αλγόριθμος του TikTok που μας...

Μήνας Pride – 30 προτάσεις LGBTQ+ ταινιών 

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Φέτος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...