HomeCinemaΕξώστης ΘΑποτίμηση του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αποτίμηση του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ είναι οι ταινίες του

Σε σύγκριση με το παρελθόν, όταν η πόλη τροφοδοτούνταν από την παρουσία ενός σωρού παρατρεχάμενων της γραφειοκρατίας που περιόριζαν την επίσκεψη τους σε φαγοπότια και δημόσιες σχέσεις, το φεστιβάλ είχε να αντιπαραθέσει φέτος το πρόγραμμα του ως μοναδικό κριτήριο επιτυχίας σε κοινό και δημοσιογράφους.

Χωρίς να λείπουν προφανώς τα καλά φιλμ, η φετινή σοδειά του φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε από τα άστοχα αφιερώματα όπως του Seidl και της Driver, που έφτασαν στην πόλη χωρίς καινούρια ταινία, ενώ ο Sorrentino που είχε, δεν έκανε τον κόπο να εμφανιστεί. Το πιο ουσιαστικό ήταν αυτό στον Κ. Γιάνναρη, όμως το καινούριο του δημιούργημα, Man at Sea, ήταν απογοητευτικό παρά το νέο μοντάζ που επιμελήθηκε, μετά την προβολή του στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Ιδιαίτερα εμφανής στην ταυτότητα της διοργάνωσης η υπογραφή ενός και μόνο ανθρώπου στερώντας αυτόματα και την όποια πολυμορφία και συνοχή του προγράμματος. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην καλό ή κακό, δημιουργείται όμως εύλογα μια απορία για το πόσες αντοχές μπορεί να έχει προσεχώς ο διευθυντής του Φεστιβάλ να διεκδικήσει το μέλλον ενός ιστορικού θεσμού και γιατί δεν εκμεταλεύεται την ευκαιρία να φτιάξει μια δυνατή ομάδα που θα αποτελέσει την ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ.
Το διαγωνιστικό θύμισε παλιές κακές εποχές, αφού ελάχιστα φιλμ ξεπέρασαν την μετριότητα. Το ρωσικό Twilight Portrait ήταν από τα ξεκάθαρα φαβορί και κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο αναμενόμενα, τα 2 ελληνικά (J.A.C.E. και Παράδεισος) ήταν από τα χειρότερα της 15άδας, ενώ μια θέση στην πρώτη τριάδα άξιζε το τουρκικό Διόδια και το βρετανικό Ιδού ο Αμνός.
Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες άνοιξαν πολλές κουβέντες μέσα στο δεκαήμερο με το γιγαντιαίο μέγεθός τους που δεν επέτρεπε κανενός είδους κριτική για το σύνολο των φιλμ, παρά μόνο για το καθένα ξεχωριστά – ήταν ένα είδος συλλογής ταινιών από τα λοιπά φεστιβάλ της χρονιάς. Μέσα σ’ αυτά, το υπερβατικό Beast του Κρίστοφερ Μπόε, το ανθρώπινο Las Acacias του Πάμπλο Τζιορτζέλι και το μαγικό Finisterrae του Σέρχιο Καβαγιέρο στάθηκαν επάξια δίπλα σε γνωστότερα ονόματα όπως της Σατραπί, του Σοκούροφ, του Ζβιάτζιντσεφ, του Κάσοβιτς και των Νταρντέν.
Στα Βαλκάνια, η Ρουμανία ξαναχτύπησε με τις Καλύτερες Προθέσεις του Σιτάρου, ενώ στα καλύτερα έμεινε και η Συγχώρεση του Αίματος του Μάρστον. Τέλος στα ελληνικά, ο Άδικος Κόσμος κινήθηκε στη μετριότητα, ο Σούπερ Δημήτριος ενθουσίασε το κοινό και η Πόλη των Παιδιών πήρε τα βραβεία των κριτικών.
Τεράστια εντύπωση κάνει επίσης για άλλη μια φορά η έλλειψη οργάνωσης σε ότι αφορά την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου γεγονότος σε μια ευκαιρία για την ίδια την πόλη και τους ανθρώπους της. Ενδεικτικό παράδειγμα το τελείως αστείο σύστημα τηλεφωνικών κρατήσεων με αναμονή ακόμα και 45 λεπτά και τεράστιες ουρές στα ταμεία και η ανυπαρξία ενός σύστηματος προπώλησης εισητηρίων μέσω ιντερνετ. Και τέλος, εφόσον ο τουρισμός είναι προτεραιότητα για την Θεσσαλονίκη, είναι άξιον απορίας αν ο Δήμαρχος, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου το Φεστιβάλ να αποτελέσει λόγο τουριστικής κίνησης στην πόλη για το μήνα Νοέμβριο.

Τάσος Μελεμενίδης
Top 5 Bottom 5
Beast – Christoffer Boe The Island – Kamen Kalev
The Acacia Trees – Pablo Giorgelli J.A.C.E. – Μενέλαος Καραμαγγιώλης
The Descendants – Alexander Payne Παράδεισος – Παναγιώτης Φαφούτης
Best Intentions – Adrian Sitaru The Flood – Guy Nattiv
Finisterrae – Sergio Caballero Dirty Diaries – 12 shorts of Feminist Porn
Γιάννης Γκροσδάνης
Top 5 Bottom 5
Magic Hour – Κώστας Καπάκας Man at Sea – Κων/νος Γιάνναρης
Τυραννόσαυρος – Πάντυ Κονσιντιν Dirty Diaries – 12 shorts of Feminist porn
Οι Απόγονοι – Αλεξάντερ Πεϊν Ξεφτίλα, Σαπίλα και Τεκίλα – Νίκος Ζερβός
Ο Φοιτητής – Σαντιάγο Μίτρε Παράδεισος – Παναγιώτης Φαφούτης
Superclasico – Όλε Κ. Μάντσεν Michael – Markus Schleinze

Related stories

Το κουκλίστικο χωριό με το πανέμορφο ποτάμι που θυμίζει Ολλανδία

  Ένα ελληνικό χωριό που θυμίζει τοπία της Ολλανδίας, το...

Το Φεστιβάλ Δράμας εξέδωσε ανακοίνωση προς την κινηματογραφική κοινότητα

Μετά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, με...

Έρχεται ο Προαστιακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης: Να πιστέψουμε την χρονολογία παράδοσης;

Ο Προαστιακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης διαφημίζεται ως «συμπληρωματικό μέσο»...

Ζωή Λάσκαρη: Η σταρ της Χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου

Στις  12.12.1944 γεννιέται η Ζωή Λάσκαρη. Εντυπωσιακή, δυναμική και...

Το καφέ της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε έμπνευση για τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει μια βαθιά και διαχρονική σχέση...