του Γιάννη Παπαδόπουλου
Αυτή είναι η ιστορία του πιο ερωτικού κτιρίου της Θεσσαλονίκης
Το ακολουθούν ιστορίες που έχουν ποτίσει τους τοίχους του. Μύθοι που μεγάλωσαν γενιές και περνάν από γονείς σε παιδιά. Όμως η Βίλα Μπιάνκα, αυτό το επιβλητικό κτίριο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης στέγασε έναν έρωτα που στάθηκε απέναντι στις προκαταλήψεις και το διχασμό. Για αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα σύμβολο τους έρωτα και της παντοτινής αγάπης.
Μια ιστορία αγάπης συνοδεύει τη Βίλα Μπιάνκα, που εμπνέει τους απανταχού ερωτευμένους, αλλά οι πρωταγωνιστές της θυσίασαν πολλά για να τη ζήσουν. Πίσω στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1910, μια νεαρή Εβραιοπούλα, η Αλίνη Φερνάντεζ, λιποθυμάει στο τραμ, και ο έφεδρος αξιωματικός Σπύρο Αλιμπέρτης, της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και τη συνοδεύει μέχρι το σπίτι της.
Ένας μεγάλος και δυνατός έρωτας είχε ξεκινήσει. Όμως εκείνη την εποχή ήταν θανάσιμο αμάρτημα μια Εβραία να αγαπήσει ένα χριστιανό ορθόδοξο.
Οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί έχουν ποτίσει τα μυαλά των ανθρώπων και μόνο η φλόγα δύο νέων μπορεί να τους κάνει να δούνε πιο καθαρά. Το νεαρό ζευγάρι συνεχίζει και συναντιέται πάρα τους καυγάδες, τους ξυλοδαρμούς και τις απειλές.
Η οικογένεια της Αλίνης, είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε νύξη για γάμο και επισημοποίηση.
Το ζευγάρι δε νοιάζεται, φεύγουν μαζί για την Αθήνα, παντρεύεται, αφού πρώτα η Αλίνη έγινε χριστιανή.
Όμως πίσω οι εφημερίδες το κάνουν πρωτοσέλιδο. Ο ραβίνος την αφορίζει, ενώ ο πατέρας της την αποκληρώνει.
Όμως η φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάνει τους γονείς της Αλίνης να μαλακώσουν και τους προσφέρουν τη Βίλα Μπιάνκα για να ζήσουν σαν οικογένεια. Όπως και έγινε, δημιουργώντας μια ευτυχισμένη οικογένεια, με τρία παιδιά. Ο Σπύρος πέθανε το 1964, και η Αλίνη ένα χρόνο αργότερα τον ακολούθησε για να ζήσουν αιώνια μαζί, μακριά από μίση και διαχωρισμούς.