HomeCinema6 Μουσικά Video Clip από βραβευμένους Σκηνοθέτες...

6 Μουσικά Video Clip από βραβευμένους Σκηνοθέτες που αγαπήσαμε

Τι σχέση μπορεί να έχουν, ο Martin Scorsese, o Gus Van Sant, ο Tim Burton, ο David Fincher, ο Spike Lee και ο Γιώργος Λάνθιμος με τα Μουσικά Video Clip; Βραβευμένοι Σκηνοθέτες ταινιών δεν είναι; Κι όμως, όλοι τους έχουν Σκηνοθετήσει Video Clip για μεγάλους σταρ της Μουσικής σκηνής όπως η Madonna, o Michael Jackson, ο Eminem, ο Σάκης Ρουβάς και πολλοί άλλοι. Τα Μουσικά Video Clip πολλές φορές είναι τόσο καλοφτιαγμένα και υψηλής αισθητικής, που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ταινίες μικρού μήκους. Πολλοί, λοιπόν Σκηνοθέτες είτε ξεκίνησαν από τον κόσμο των Video Clip (όπως π.χ. ο Γιώργος Λάνθιμος), είτε ανέλαβαν να Σκηνοθετήσουν μεγάλους καλλιτέχνες, όπως έκανε π.χ. ο Martin Scorsese με τον “Βασιλιά” της pop, Michael Jackson. Στη λίστα που ακολουθεί βλέπουμε κάποιες από τις δημιουργίες σπουδαίων Σκηνοθετών της 7ης τέχνης που έκαναν ένα πέρασμα και από τον κόσμο των Video Clip:

 

  1. “Bad” – Michael Jackson (Σκηνοθεσία Martin Scorsese)

Το μουσικό βίντεο για το “Bad”, σε σενάριο του Richard Price, είναι μία ταινία μικρού μήκους στην ουσία, σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο με Όσκαρ Σκηνοθέτη Martin Scorsese. Στο βίντεο βλέπουμε τον νεαρό Ντάριλ (Michael Jackson) να αφήνει το ακριβό ιδιωτικό του σχολείο στο τέλος του εξαμήνου και να παίρνει το μετρό για να γυρίσει στο σπίτι του, σε μια παραμελημένη γειτονιά της Νέας Υόρκης. Επανενώνεται με την παλιά του συμμορία, με επικεφαλής τον Μίνι Μαξ (Wesley Snipes), αλλά οι σχέσεις τους γίνονται τεταμένες καθώς παρατηρούν ότι ο Ντάριλ άλλαξε την καρδιά του όσο ήταν έξω και δεν είναι πλέον “κακός” (όπως είναι και ο τίτλος του τραγουδιού). Αν και απλό, το βίντεο έχει σχεδόν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Info από το Video Clip:

Για την πρώτη από τις εννέα ταινίες μικρού μήκους για το άλμπουμ “Bad”, ο Michael Jackson επιστρατεύει τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και σκηνοθέτη Martin Scorsese και μαζί δημιουργούν μια επική ιστορία 18 λεπτών αστικών και φυλετικών προκλήσεων στη δεκαετία του 1980, εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Έντμουντ Πέρι. Η ηχογράφηση “Bad” είναι το δεύτερο από τα πέντε συνεχόμενα Νο. 1 σινγκλ του άλμπουμ κάνοντας τον Michael Jackson τον πρώτο καλλιτέχνη που πέτυχε αυτό το ορόσημο και το 2014 το Rolling Stone κατέταξε αυτήν την ταινία μικρού μήκους δεύτερη στη λίστα με τις 20 καλύτερες ταινίες μικρού μήκους του καλλιτέχνη.

Ο Martin Scorsese σκηνοθέτησε ακόμα ένα Video Clip:

Robbie Robertson, “Somewhere Down The Crazy River”

 

  1. “Vogue” – Madonna (Σκηνοθεσία David Fincher)

Strike a pose! Αυτή η φράση από μόνη της είναι αρκετή για να περιγράψει πόσο επιρροή είχε η “Vogue” της Madonna κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, καθώς η φράση αυτή έγινε κάτι σαν σύνθημα εκείνη την περίοδο. Αντλούσε έμπνευση από το vogueing, ένα στυλ χορού που δημιουργήθηκε από την queer κοινότητα της Νέας Υόρκης που προσαρμόζει τις πόζες από πασαρέλες και editorial μόδας. Το ίδιο το τραγούδι μιλάει για την απόλαυση της πίστας για αυτό που είναι, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, ενώ αναφέρει πολλά αστέρια του παλιού Hollywood. Το βίντεο σκηνοθετήθηκε από τον υποψήφιο για 3 Όσκαρ Σκηνοθεσίας David Fincher (Mank, Social Network, The Curious Case of Benjamin Button) και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά μουσικά βίντεο της Madonna (και όχι μόνο). Το βίντεο διαδραματίζεται σε ένα στούντιο διακοσμημένο με γλυπτά, φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων και πολλές αναφορές στην Art Deco. Αυτό, σε συνδυασμό με την ίδια τη Madonna που εκτελεί ρουτίνες μαζί με χορευτές και θρύλους της μόδας του House of Xtravaganza, είναι μια τέλεια μετάφραση του τραγουδιού στην οθόνη.

Άλλα Video Clip που έχει Σκηνοθετήσει ο David Fincher:

Justin Timberlake, “Suit & Tie”

Billy Idol, “Cradle of Love”

 

  1. Here With Me – The Killers (Σκηνοθεσία Tim Burton)

Τι μπορεί να κάνει σε ένα σκοτεινό θέατρο η Winnona Ryder, όπου έχει γίνει έμμονη ιδέα ενός έφηβου, που μοιάζει σαν συγγενής της οικογένειας Ανταμς; Ακούγεται σαν ταινία από τον Tim Burton και όντως είναι, αλλά  σε μορφή Video Clip. Ο 2 φορές υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθέτης, ασχολήθηκε με την δημιουργία Video Clip σε 2 τραγούδια των “The Killers”, το “Bones” και το “Here with Me”. Στο Video Clip του τραγουδιού “Here with me”, ο βραβευμένος με Bafta Craig Roberts (Submarine) έχει εμμονή με την υποψήφια για 2 Όσκαρ Winnona Ryder (Little Women, The Age of Innocence). Πηγαίνει να τη δει κάθε μέρα αλλά δεν τολμά να την πλησιάσει. Για να καλύψει αυτό το κενό, της κλέβει ένα κέρινο ομοίωμα της με το οποίο χορεύει σε διάφορα μέρη και το ομοιώμα “ζωντανεύει” και οι δυο τους δειπνούν με ένα φυτίλι κεριού να καίει πάνω από τα κεφάλια τους.

 

  1. “Under the Bridge” – Red Hot Chili Peppers (Σκηνοθεσία Gus Van Sant)

Το βίντεο για το τραγούδι των Red Hot Chili Peppers “Under the Bridge” είναι ένα κομμάτι που αποτυπώνει τέλεια την ουσία της δεκαετίας του 1990. Τα κορεσμένα χρώματα, οι επάλληλες εικόνες της μπάντας που παίζει και πολλά άλλα εφέ είναι χαρακτηριστικά εκείνης της χρονικής περιόδου. Κέρδισε δύο βραβεία στα VMAs του 1992 και ήταν σταθερά στο πρόγραμμα του MTV καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Σε σκηνοθεσία και αισθητική του υποψήφιου για 2 Όσκαρ και βραβευμένου στις Κάννες Gus Van Sant (Elephant, Milk, Good Will Hunting). Στους στίχους, ο τραγουδιστής Anthony Kiedis μιλά για τη μοναξιά και την εύρεση παρηγοριάς στο Λος Άντζελες. Για να κάνει ξεκάθαρο αυτό το συναίσθημα, περπατά στους δρόμους του Λος Άντζελες, τραγουδά στους ανθρώπους από τους οποίους περνά και επισκέπτεται άλλες εμβληματικές τοποθεσίες στην πόλη, όπως το κανάλι του ποταμού LA. Περισσότερο από μια ωδή στην ίδια την πόλη, το τραγούδι μιλάει για την αίσθηση της κοινότητας και του να είσαι μέρος ενός συνόλου, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές.

Άλλα Video Clip που Σκηνοθέτησε ο Gus Van Sant:

David Bowie, “Fame ’90”

Stone Temple Pilots, “Creep”

Hanson, “Weird”

 

  1. “Headlights”- Eminem (Σκηνοθεσία Spike Lee)

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Eminem, έχει δυσαρεστήσει σε πολλά από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια του, την Μητέρα του, γεγονός για το οποίο αποφάσισε να απολογηθεί στο “Headlights”, δηλώνοντας επίσης ότι όλα όσα ήθελε να πει για τη μητέρα του “είναι σε αυτόν τον δίσκο”. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος Spike Lee (BlacKkKlansman, Malcolm X, Do the Right Thing) σκηνοθέτησε ένα βίντεο που ακολουθεί την επανεξέταση της σχέσης τους μέσω ενός βιβλίου με εικόνες, ενώ ο Eminem στοχάζεται τη συμπεριφορά του απέναντί ​​της στους στίχους. Εξίσου σπαρακτικό με το ίδιο το τραγούδι, το βίντεο είναι αρκετό για να κάνει οποιονδήποτε να δακρύσει.

Ο Spike Lee σκηνοθέτησε και 2 Video Clip του Michael Jackson:

Michael Jackson, “This is it”

Michael Jackson, “They Don’t Care About Us”

Επίσης σκηνοθέτησε τα Video Clip:

Eros Ramazzotti, “Cose Della Vita”

Prince & The New Power Generation, “Money Don’t Matter 2 Night”

 

  1. Σάκης Ρουβάς – “Θέλεις ή δεν θέλεις” (Σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος)

Πολλά χρόνια πριν βρεθεί στα κόκκινια χαλιά, τις Κάννες και τα Όσκαρ, ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε “καριέρα” στην Ελλάδα ως σκηνοθέτης Video Clip. Από τα πιο γνωστά που σκηνοθέτησε είναι το “Θέλεις ή δεν θέλεις” του Σάκη Ρουβά, όπου ημίγυμνος και “υγρός” ο Σάκης ύπο τις οδηγίες του Yorgos, βγάζει τον πιο “sexy” εαυτό του, τρελαίνοντας μέχρι και τον “ Κωνσταντίνο Κατακουζινό” (σε ένα από τα πιο αγαπητά επισόδεια της old time classic σειράς “Κωνσταντίνου και Ελένης”). Ο Λάνθιμος, σκηνοθέτησε και το “Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου”, το “Η καρδιά μου”, το “Άντεξα” και το “Υπήρχες πάντα” του Σάκη Ρουβά. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει Video Clip της Δέσποινας Βανδή (Δέκα εντολές), της Μαντώ (Μάταια), της Αλέξια (Woman In White) και της τεράστιας Χάρις Αλεξίου (Ένας φαντάρος σ’ ένα τραίνο). Τέλος, σκηνοθέτησε (μετά τις κινηματογραφικές του επιτυχίες) Video Clip του Leon of Athens (Baby Asteroid) και των Radiohead (Identikit).

Τέλος, να αναφέρω ότι είναι πολλοί ακόμα σπουδαίοι Σκηνοθέτες που ασχολήθηκαν με την δημιουργία Μουσικών Video Clip, όπως οι: Michel Gondry, Paul Thomas Anderson, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow, Michael Bay, Brian De Palma, Spike Jonze κ.ά.

 

 

 

 

 

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ»....

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5+1 ταινίες για τον Στίβο

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο στίβος από πολλούς αποκαλείται ο...

O Dj Osis σκάει στο TikTok μας και παίζει τη μουσική του καλοκαιριού

Να είναι καλά ο αλγόριθμος του TikTok που μας...

Μήνας Pride – 30 προτάσεις LGBTQ+ ταινιών 

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Φέτος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...