Ο καινούριος χρόνος ήρθε και στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών φιλοξενούνται πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις θεάτρου, εκδηλώσεις μουσικής, εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες και μη, καθώς και διαδραστικές εκθέσεις τέχνης.
«Το 2016 ξεκινάει δυναμικά» στο κτήριο της Στέγης που αποτελεί κέντρο πολιτισμού και διαλόγου στη Λ. Συγγρού και δεν πρέπει να το χάσετε!
ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
«ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ»
3-6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Oι «Αδερφοί Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι, σε μια πεντάωρη, ανατρεπτική και ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση από τον Konstantin Bogomolov, τον πιο ριζοσπαστικό σκηνοθέτη του ρωσικού θεάτρου. Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Μόσχας.
Αισθητικά αντισυμβατική, πολιτικά ρηξικέλευθη και ακατάλληλη για ανηλίκους, η παράσταση του Κονσταντίν Μπογκομόλοφ μεταφέρει τους Αδερφούς Καραμάζοφ από τη Ρωσία του ύστερου 19ου αιώνα και της κατάργησης της δουλοπαροικίας σε εκείνη της σημερινής μπουρζουαζίας των ολιγαρχών, για να στηλιτεύσει με μαύρο χιούμορ την τωρινή κοινωνική και ηθική παρακμή. Η λέξη «Αδερφοί» φεύγει από τον τίτλο και ο νεότερος από τους Καραμάζοφ ερμηνεύεται από γυναίκα ηθοποιό. Γιατί ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός δεν αφορά μόνο μία οικογένεια ή αποκλειστικά το ανδρικό φύλο, αλλά όλη την ανθρωπότητα.
ΟΜΑΔΑ «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ»
ΤΟ «ΑΛΛΟ ΣΠΙΤΙ»
9-24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το «άλλο» σπίτι είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε τόσο με στοχευμένα εργαστήρια, ερωτηματολόγια και αυτοσχεδιασμούς της ομάδας «Εν δυνάμει», όσο και με συνεντεύξεις ανθρώπων που βρίσκονται στη δύσκολη κοινωνική συνθήκη να ζουν ακούσια εκτός της οικογενειακής δομής και προστασίας (γηροκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία). Στην παράσταση, η κοινωνία, το «μεγάλο σπίτι» όλων μας, διασταυρώνεται με το «άλλο» σπίτι, αυτό που η κοινωνία παρέχει στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και με τα όνειρα, τις ελπίδες, τους φόβους και τις προσδοκίες των προσώπων-μελών της ομάδας «Εν δυνάμει». Διαφορετικές όψεις μιας αθέατης πραγματικότητας έρχονται στο φως, με στόχο να γεφυρωθεί η απόσταση που μας χωρίζει από αυτόν τον Άλλο διπλανό μας.
Μια παράσταση με ευαισθησία και χιούμορ από την ομάδα «Εν δυνάμει» με σύνθημα: η ζωή είναι καλύτερη όταν τη μοιραζόμαστε όλοι μαζί δημιουργικά. Η δουλειά της ομάδας «Εν δυνάμει», που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, βασίζεται στη συλλογή προσωπικών ιστοριών των μελών της, με θέμα την αναπηρία.
ΙΩ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
«ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ»
20-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Μισαλλοδοξία (ουσιαστικό, θηλυκού γένους): Το μίσος εναντίον ατόμων με διαφορετική άποψη.
Μισαλλοδοξία (Intolerance): Η μνημειώδης, τρίωρη, σπονδυλωτή, βωβή ταινία του D.W. Griffith, για την οποία έχει ειπωθεί πως μπορεί κάλλιστα να σταθεί δίπλα στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου. Στο κινηματογραφικό αυτό έργο τέχνης του 1916 εξετάζεται, μέσα από τέσσερις ιστορίες, η μισαλλοδοξία –εθνική, πολιτική, θρησκευτική και ταξική– ως μια παθογένεια της ανθρωπότητας, αθεράπευτη ανά τους αιώνες: από την πτώση της αρχαίας Βαβυλώνας μέχρι τη Σταύρωση του Ιησού και από τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου μέχρι την ταξική πάλη των αρχών του 20ού αιώνα.
Ένας δεκαμελής θίασος πρωταγωνιστών και ένα κουαρτέτο, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, συμπράττουν μαζί της σε αυτό το πολλά υποσχόμενο θέαμα πολιτικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας που θέτει το ερώτημα: «Εμείς ή οι άλλοι πάντα. Μα γιατί πάντα;»
ΜΟΥΣΙΚΗ
LUMEN DRONES
ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΗΝΗ
28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Οι Lumen Drones ήταν μέχρι πρόσφατα ένα καλά κρυμμένο μυστικό τους ανεξάρτητης μουσικής σκηνής τους Νορβηγίας. Πήραν μορφή όταν ο Nils Økland, φολκ μουσικός και δεξιοτέχνης του παραδοσιακού νορβηγικού βιολιού Hardanger, συνάντησε σε ένα φεστιβάλ στη Νορβηγία τον κιθαρίστα Per Steinar Lie και τον ντράμερ Ørjan Haaland των Low Frequency in Stereo, μιας μπάντας με πέντε άλμπουμ και διεθνή καριέρα, από τους κορυφαίες στο lo-fi post-rock ήχο. Μετά από προτροπή του σημερινού τους μάνατζερ, έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί σε μια φιλανθρωπική συναυλία για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή σε ένα τοπικό φεστιβάλ στη Νορβηγία.
Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟ ΣΧΟΛΗ
Η ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ PHILIP GLASS & FRANK KAFKA
29-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Με τη Σωφρονιστική Αποικία, ο Κάφκα δίνει μια συμπυκνωμένη πρόγευση της δυστοπικής οπτικής του, θέτει τις βάσεις για ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τη Δίκη, με το οποίο θα καταπιαστεί μετά από λίγο καιρό, και μας αποκαλύπτει με νοσηρή γενναιοδωρία πτυχές της ανθρώπινης φύσης –ίσως του ίδιου του εαυτού του– που συχνά αποφεύγουμε να αντικρίσουμε.
Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα του Γκλας, συναντούν και πάλι τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρι Μέξη. Μαζί δημιουργούν τη δική τους Σωφρονιστική Αποικία μέσα στους τοίχους της Διπλαρείου Σχολής, σε μια μοναδική site-specific παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Workshop θεάτρου από την Ιώ Βουλγαράκη
24 & 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Σε τι διαφέρει η λειτουργία του ηθοποιού εντός μίας σύμβασης κατ' επιλογήν βωβής από τη λειτουργία του σε μια συνθήκη που επιβάλλει ή γεννάει τη σιωπή; Τι είδους πύκνωση απαιτεί μία σκηνική ύπαρξη χωρίς κείμενο;
Σε αυτό το εργαστήριο με τίτλο «Σκηνική δράση και ύπαρξη χωρίς κείμενο», μέσα από ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς και 'études', θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα ερωτήματα προκειμένου να ανιχνεύσουμε τους όρους μιας θεατρικής αφήγησης που δεν έχει ως εργαλείο της το λόγο. Αυτή η δουλειά, πάνω σε αυτοσχέδια υλικά των ίδιων των συμμετεχόντων, θα κρατήσει ως βασικό της άξονα το θέμα «Συνάντηση».
Εδώ λοιπόν, σε χρόνο πολύ πυκνότερο και χωρίς παραστασιακά ζητούμενα, μπορούμε να ψηλαφίσουμε αυτή τη δυνατότητα μιας σκηνικής γλώσσας δίχως λέξεις, να φανταστούμε και να παίξουμε.
Απευθύνεται σε: Φοιτητές δραματικών σχολών
«Βρισκόμαστε «εδώ και τώρα», πριν από 2.500 χρόνια»
Μυθολογία και φυσική σε ένα θεατρικό εργαστήριο για παιδιά
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ 16 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Στο πρωτότυπο αυτό θεατρικό εργαστήριο, τα παιδιά μαθαίνουν μυθολογία, ιστορία, ακόμα και φυσική, παίζοντας θέατρο! Μέσα από τα λεγόμενα viewpoints, μια τεχνική θεατρικού αυτοσχεδιασμού που τα εξοικειώνει με την κίνηση στο χώρο και το χρόνο μιας σκηνικής δράσης, διάφοροι μυθολογικοί θεοί και ήρωες ζωντανεύουν στη σκηνή, κάνοντας «μάθημα» στα παιδιά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!
Στόχος του εργαστηρίου είναι ο συνδυασμός της διδακτέας ύλης, που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, με το θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους που απαιτεί η θεατρική διαδικασία, δηλαδή του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου, του ηθοποιού και των άλλων συντελεστών μιας παράστασης.
Σε ένα χωριό θεών και ηρώων που θα «χτίσουμε» στη Στέγη, η Αθηνά, η Σφίγγα, ο Ερμής, οι Σειρήνες, ο Ηρακλής και άλλα μυθολογικά πρόσωπα θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους! Αρκεί να διαβάσουμε σωστά τις ιστορίες τους και να ακολουθήσουμε, στο «εδώ και τώρα» τις οδηγίες τους:
Μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια υπερφυσική ικανότητα όπως αυτοί;
Να τρέξουμε, για παράδειγμα, τόσο γρήγορα όσο ένα άλογο;
Στο εργαστήριο, εκτός από τους μύθους, μαθαίνουμε και για τα φυσικά φαινόμενα… Μέσα από τα viewpoints, θα γνωρίσουμε το θαύμα της κίνησης και θα αντιληφθούμε πως όλα τα σώματα είναι φτιαγμένα από ύλη, όπως κι εμείς. Θα πειραματιστούμε με τις εναλλαγές ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, θα ανακαλύψουμε την προέλευση των ήχων και της μουσικής και θα γνωρίσουμε το νόημα της δύναμης στη φύση: Πώς θα ήταν άραγε η ζωή μας, αν μπορούσαμε να σηκώναμε και να αλλάζαμε θέση στα βουνά; Το έχεις ποτέ σκεφτεί;
ΑΚΟΜΗ
HackTheBook: Ένας μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου
Open Call
Το HackTheBook είναι ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε designers, εκδότες, επιμελητές περιεχομένου, start-uppers, προγραμματιστές και δημιουργικούς ανθρώπους. Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία μέσα από ομιλίες, εργαστήρια και ένα διήμερο hackathon να επαναδιαπραγματευτεί και να προτείνει νέα μοντέλα διανομής και υπόστασης του βιβλίου.
Ανοιχτό κάλεσμα
#HackTheBook @stegi_occ
Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οραματιζόμαστε και επανασχεδιάζουμε το βιβλίο πέρα από το βιβλίο, μαζί με designers, καλλιτέχνες, εκδότες, προγραμματιστές, συγγραφείς, ποιητές, hackers, καινοτόμους επιχειρηματίες, το δίκτυο του Europeana Space και την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα).
Περισσότερες πληροφορίες
www.sgt.gr