HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Scott Lynch, «Τα...

Κριτική Βιβλίου | Scott Lynch, «Τα ψέματα του Λοκ Λαμόρα»

Του Τάσου Γέροντα

Scott Lynch «Τα ψέματα του Λοκ Λαμόρα». «Ευγενείς μπάσταρδοι – Βιβλίο 1». Μετάφραση Παναγιώτα Ράπτη. Εκδόσεις Anubis 2018.

624 σελίδες στο τυπικό, μέτριας υφής, λεπτό οικολογικό χαρτί των εκδόσεων, με πολύ καλή μετάφραση, επιμέλεια, εκτύπωση και πολύ στιβαρή βιβλιοδεσία.

Βρισκόμαστε … κάπου … κάποτε. Ο τόπος και ο χρόνος δεν προσδιορίζονται, μόνον υποθέτονται από τα συμφραζόμενα. Η εποχή μοιάζει με τον Μεσαίωνα. Ο τόπος θα μπορούσε να είναι η Βενετία με τα πολλά κανάλια. Θα μπορούσε όμως να είναι και κάποια πόλη του Ιταλικού νότου, όπου δρα «νόμιμα» η Μαφία. Άλλωστε εκεί παραπέμπει και το όνομα της πόλης: Καμόρ. Βρώμικη, σκοτεινή πόλη, με διάφορες γειτονιές, όπου κατοικούν διαφορετικές κάστες. Πυκνοχτισμένη, αλλά από παντού διακρίνονται οι πέντε παλιοί πύργοι. Αυτούς τους βρήκαν οι άνθρωποι, είναι φτιαγμένοι από «αρχαία ύαλο», δεν φθείρονται, αντέχουν, και στο σούρουπο εκπέμπουν ένα μυστηριώδες φως, τόσο αυτοί όσο και ότι άλλο είναι κατασκευασμένο από την αρχαία ύαλο.

Εδώ λοιπόν, ανάμεσα στα σοκάκια και τα βρομόνερα των καναλιών, ένας τυφλός ιερέας ενός από τους 13 θεούς αγοράζει ένα μικρό ορφανό αγόρι, με ιδιαίτερη ικανότητα στις κλοπές: τον Λοκ Λαμόρα.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την εξέλιξη του Λαμόρα. Την εκπαίδευσή του από τον ιερέα, την εξέλιξη των ικανοτήτων του, τη δυσκολία του να ακολουθήσεις τους γραπτούς και τους άγραφους νόμους, τον σχηματισμό μιας ομάδας από λίγους πιστούς φίλους, με τους οποίους εκπαιδεύτηκε στα κρυφά διαμερίσματα του ιερέα. Κι όπως θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του σε συστηματικό ληστή αποκλειστικά και μόνο των πλουσίων και ευγενών, θα μαθαίνουμε όλη τη δομή και τη λειτουργία της Καμόρ. Από τον Δούκα, τον φανερό αλλά απόντα από τη δράση κυβερνήτη, μέχρι τους πλούσιους δανειστές, οι οποίοι υπογείως κινούν τα χρήματα και τα νήματα, με την ανοχή του Δούκα. Μαζί μ’ αυτούς υπάρχει ολόκληρο δίκτυο απατεώνων, οργανωμένων σε ομάδες, των αποκαλούμενων «Σωστών ανθρώπων», τους οποίους ελέγχει ένας μόνον άνθρωπος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται ο Λαμόρα. Προσεκτικά, μεθοδικά, μαζεύει πλούτο, τιμωρεί και ετοιμάζει το μεγάλο κόλπο και τη μεγάλη τιμωρία. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα σχεδίασε. Ένας νέος παίκτης, πανίσχυρος, πιο έξυπνος, πιο οργανωμένος, θα σταθεί το μεγάλο εμπόδιο, θα γίνει ο θανάσιμος κίνδυνος του Λοκ Λαμόρα. Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Η εξέλιξη στο βιβλίο.

Με πλούσιες περιγραφές και με πολλές αναδρομές στο παρελθόν ο συγγραφέας στήνει ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με πολλούς ήρωες, με ασταμάτητη δράση, με πολλές ανατροπές, πολύ αίμα, βία, αλλά και γέλιο. Ναι, ο Lynch γράφει με άφθονο χιούμορ, το οποίο ισοφαρίζει την ωμότητα. Και τελικά μας παραδίδει μια πολύ αξιόλογη ιστορία, η οποία δικαίως κέρδισε τον θαυμασμό των κριτικών και του George R. R. Martin.

Η ιστορία εξελίσσεται σε άλλους δύο (προς το παρόν) τόμους. Περί αυτών εν καιρώ. Προσώρας μπείτε στον μαγικό κόσμο της Καμόρ και ακολουθείστε τον Λοκ Λαμόρα.

Related stories

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...

Oι πιο όμορφες και λουλουδιαστές αυλές: Oι εκκλησίες που αγαπάμε

Η Θεσσαλονίκη, κρύβει μέσα της μυστικούς κήπους που ανθίζουν...