HomeMind the artΘέατροΜαίρη Ανδρέου: ​«Για αυτά που δεν μπορείς...

Μαίρη Ανδρέου: ​«Για αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να μιλάς».​

Πρεμιέρα έκανε πριν από λίγες μέρες στο θέατρο Τ η παράσταση Η Βρωμιά σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου και με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Σαραφιανό. Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη σκηνοθέτιδα για το έργο αυτό, αλλά και γενικότερα για το θέατρο και την καθημερινότητα.


Πείτε μας λίγα λόγια για τη Βρωμιά ως έργο. Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε φέτος μ' αυτό;

Η βρωμιά είναι ένα έργο που γράφτηκε το 1991 όταν οι ρατσιστικές επιθέσεις στους μετανάστες ήτανε στην έξαρση τους. Δυστυχώς είναι ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι ένα έργο που πάντα μου είχε κίνηση το ενδιαφέρον από την πρώτη φορά που το διάβασα . είναι ένα έργο βαθια ανθρώπινο Που μιλάει για την διαφορετικότητα,, για το φόβο μας απέναντι σ' αυτή την οποια διαφορετικότητα αφορά είτε το χρώμα είτε την προτίμηση ιδιαίτερη συλλογικότητα είτε οτιδήποτε δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Υπάρχει βρωμιά στην κοινωνία μας σήμερα; Κι αν ναι, εσείς πού την εντοπίζετε, τι μορφές παίρνει;

Φυσικά και υπάρχει βρωμιά στην καθημερινότητά μας και γενικότερα στην κοινωνία μας. στα δικά μου μάτια τουλάχιστον . Η βρωμιά υπάρχει στο μυαλό, από κει ξεκινάει. Παντού υπάρχει βρωμιά, Στις σκέψεις μας, στις επιθυμίες μας, στα θέλω μας, παντού.


Πιστεύετε ότι το θέατρο σήμερα έχει δύναμη; Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;

Το θέατρο και γενικότερα οι τέχνες ανοίγουν παράθυρα και βλέπεις τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Αυτό έχει δύναμη με την έννοια ότι προσφέρει στον άνθρωπο την δυνατότητα να δει αυτά που νομίζει ότι ξέρει με άλλο τρόπο. Και εκεί να προβληματιστεί.

φωτογραφία της Μαίρης Ανδρέου, από άλλη παράσταση


Ποια είναι η θέση ενός καλλιτέχνη του θεάτρου, ή ενός καλλιτέχνη εν γένει, μέσα στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες;

Η λοξή ματιά. Η θεώρηση των πραγμάτων υπό άλλη οπτική.


Πρόκειται για έναν μονόλογο. Πιστεύετε ότι το κοινό έχει κουραστεί ή φοβάται τους μονολόγους; Υπάρχουν πλεονεκτήματα στη σχέση θεατή – ηθοποιού σ' ένα θέαμα τέτοιου είδους;

Ένας μονόλογος έχει την ίδια δυναμική μ ένα έργο πολύπρόσωπο. Νομίζω ο κόσμος το μόνο πράγμα που έχει να φοβηθεί είναι μία κακή παράσταση, είτε με ένα άτομο είτε με περισσότερα.


Αν μπορούσατε να συμπυκνώσετε σε μία φράση αυτό που θα θέλατε να πούνε ή να νιώσουν οι θεατές της Βρωμιάς φεύγοντας από την παράσταση αυτή, ποια θα ήταν αυτή η φράση;

«Για αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να μιλάς».

φωτογραφία από την παράσταση


Πώς βλέπετε την θεατρική Θεσσαλονίκη; Αλλάζει, εξελίσσεται, προοδεύει ή μένει στάσιμη και συντηρητική;

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν Πολλοί νέοι άνθρωποι με ταλέντο ιδέες και ορεξη για δημιουργία. Και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος της Θεσσαλονίκης πρέπει να το στηρίξει. Εκτός από τους μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης πρέπει να στηριχθούν και μικρότεροι θίασοι,ομάδες που κάνουν αξιόλογες δουλειές και μπορούνε επάξια να συναγωνιστούν μεγαλύτερες παραγωγές είτε από τις μεγάλες σκηνές της Θεσσαλονίκης είτε από τις μεγάλες σκηνές της Αθήνας.


Ποια είναι τα προσωπικά σας σχέδια και όνειρα για το μέλλον;

Όνειρα και σχέδια υπάρχουνε πολλά. Περιμένω τη ζωή να μου τα φανερώσει. Αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στην παράσταση μας την στηρίζουμε με όλη μας την αγάπη και την αφοσίωση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω τους συντελεστές της παράστασης. Τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Ευαγγελία Κιρκίνε, Ο Τάσος Παπαδόπουλος επιμελήθηκε την μουσική, Ο Διονύσης Καραθανάσης τους φωτισμούς ο Τάσος Θωμόγλου μας φωτογράφισε, και ο Απόστολος Λιάπης που επικοινώνησε την παράσταση μας. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου και ελπίζω σύντομα να συνεργαστούμε ξανά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Ρόμπερτ Σνάιντερ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Σχεδιασμός φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωσης Παραγωγής & Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης

Παραγωγή: Alte Fablon

Επί σκηνής ο Σπύρος Σαραφιανός


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Παραστάσεις: Έως τις 5 Μαρτίου 2019, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 65'

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικά | Ατέλειες κάθε Δευτέρα κατά προτεραιότητα'

Προπώληση εισιτηρίων:

  • -Ιανός (Αριστοτέλους 7)
  • -Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon (Φιλίππου 71)
  • -Ταμείου Θεάτρου Τ (Δευτέρα – Κυριακή, 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Περισσότερα: www.theatrot.gr | www.facebook.com/theatrot | www.facebook.com/events/2313576925520431Πηγή http://www.exostispress.gr/Article/i-bromia-tou-rompert-snainter#ixzz5eqRO7RN5

Related stories