HomeΘέματαΕικόνες του Thessaloniki Food Festival

Εικόνες του Thessaloniki Food Festival

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας φτάνει σιγά σιγά προς τέλος του και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της γιορτής μοιράζονται με τον Εξώστη σκέψεις και εικόνες από όσα έζησαν στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Σκέψεις και εικόνες με θετικό πρόσημο όπως επισημαίνει και η Λένα Ψημένου, η οποία υπήρξε μέλος της ομάδας εθελοντών μαζί με την εννιάχρονη κόρη της : “Η εμπειρία από τον εθελοντισμό που αποκοκομίσαμε εγώ και η Αντωνία,η κόρη μου 9 ετών που με ακολούθησε τα Σαββατοκύριακα και ενθουσιάστηκε, είναι μοναδική και πρωτόγνωρη για εμένα και την κόρη μου. Η προσφορά εργασίας είναι μια ευκαιρία για να βιώσεις την έννοια της εργασίας και δημιουργικότητας από πραγματική επιθυμία και όχι μόνον μέσο ανταλλαγής όπως είθισται. Και φυσικά μέσα από τον εθελοντισμό πιστεύω ότι γεννιούνται ευκαιρίες ζωής”.

Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που ξεχώρισαν από το πρόγραμμα ξεχώρισε το πρόγραμμα “Παιδιά στην Κουζίνα” με συμμετοχή ομάδων και δημιουργικών προσώπων που συνέδεσαν την εκπαιδευτική διαδικασία με το παιχνίδι και τη γαστρονομία: “Κάθε ενέργεια που χρησιμοποιεί εκπαιδευτική ψυχαγωγία για να μεταδώσει στα παιδιά γνώσεις για την Μαγειρική και την Διατροφή είναι μία επένδυση για το μέλλον αυτής της χώρας. Με ενθουσιασμό λοιπόν και μετά την φετινή εμπειρία και συμμετοχή μου σε αυτό λέω για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Και του χρόνου!” σημειώνει ο Ευτύχης Μπλέτσας ενώ η Χαρούλα Κρομυάδου, υπέυθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Αρκτούρο συμπληρώνει : “Με αυτό τον εύστοχο τρόπο, μέσα από το παιχνίδι και την ενημέρωση, καταφέραμε να συνδέσουμε τις τροφικές συνήθειες των ανθρώπων με τις τροφικές συνήθειες ενός μεγάλου θηλαστικού που κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως είναι η αρκούδα”. Σ

Tα θετικά του πρώτου Thessaloniki Food Festival και η έκθεση τοπικών προϊόντων με τις παράλληλες εκδηλώσεις με τις οποίες πλαισιώθηκε (εργαστήρια γεύσης, οι επιδείξεις μαγειρικής τέχνης, οι ανοιχτές συζητήσεις). “Στόχος μας η στήριξη των παραγωγών και η ενίσχυση του εισοδήματός τους, η διασύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση, η αναβίωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και η βελτίωση της καθημερινής διατροφής που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα. Η απήχηση φέτος ήταν εξαιρετικά θετική και ελπίζουμε στην επόμενη διοργάνωση η συμμετοχή των παραγωγών να είναι πολύ μεγαλύτερη”, δηλώνει στον Εξώστη η υπεύθυνη του προγράμματος και ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Ελένη Σωτηρίου.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας των δράσεων του γαστρονομικού φεστιβάλ και η απήχηση που είχε το πρόγραμμα “Τρίτη βράδυ τρωμε έξω με 10€” το οποίο τελικά θα συνεχιστεί μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπ. Πέγκα ο όποιος κάνοντας τη σούμα αυτής της διαδρομής δηλώνει ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα:

“Το φετινο, πρώτο, γαστρονομικό φεστιβάλ άνοιξε τη συζήτηση για τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης. Ακόμα είμαστε στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, και θα τον διανύσουμε μέσω της ετήσιας καθιέρωσης του Thessaloniki Food Festival. Ανέδειξε με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο επιστημονικό και πιο συμμετοχικό τα θέματα γύρω από την κουλτούρα και τον πολιτισμό που περιβάλει το φαγητό της πόλης. Και το έκανε κυρίως μέσα από τους γνώστες του χώρου, τους ίδιους τους ανθρώπους της πόλης και και όχι μέσω της αναπαραγωγής στερεοτύπων από μη ειδικούς.

Γενικά, μετέδωσε μια αίσθηση σεβασμού για το φαγητό και τη διατροφή μας. Και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών από τον συγκεκριμένο κλάδο όσο και την υγιεινή μας διατροφή.

Στο επόμενο Φεστιβάλ θα αναδείξουμε ακόμα περισσότερες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και της προβολής της έξω από τα όρια της πόλης, αλλά και της χώρας”.

Related stories