HomeCinemaSpecial screeningMadeo | Μια σπουδαία ταινία

Madeo | Μια σπουδαία ταινία

Madeo (MOTHER)

Σκηνοθεσία: Γιουν-Χο Μπονγκ

Πρωταγωνιστούν: Χιε-Για Κιμ, Μπιν Γουόν, Γκου Τζιν

Στο Madeo μια μάνα προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του γιού της, που κατηγορείται για τη δολοφονία νεαρής μαθήτριας. Η μάνα – ενσαρκωμένη έξοχα από την Χιε- Για Κιμ- έχει γνώριμα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται σε κάθε μάνα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Είναι υπερπροστατευτική και έτοιμη να κάνει σαματά για χάρη του παιδιού της, το οποίο στα μάτια της είναι το καλύτερο του κόσμου. Για να βγάλει τα προς το ζην μοιράζει στη γειτονιά μαντζούνια που θεραπεύουν πάσα νόσο και πάσα μαλακία. Όταν ο υιός της βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκείνη θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποδείξει την αθωότητα του. Θα παραβεί νόμους τυπικούς και ηθικούς, θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να ελευθερωθεί το βλαστάρι της.


Το πρώτο μέρος της ταινίας του Γιούν-Χο Μπονγκ (γύρισε επίσης τα
Μνήμες Εγκλήματος και Ο Επισκέπτης) είναι χιτσκοκικών προδιαγραφών. Πατά πάνω στο μοτίβο του ήρωα που κατηγορείται άδικα για κάτι που δεν έχει διαπράξει και στήνει το σασπένς πάνω στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του. Η μόνη παραλλαγή είναι ότι τη σταυροφορία του ήρωα, από τη στιγμή που είναι δικαιοπρακτικά ανίκανος, αναλαμβάνει ένας άλλος χαρακτήρας, η μητέρα του. Αρχικά ως κίνητρά της φαντάζουν μόνο τα μητρικά ένστικτα και η ανάγκη αποκατάστασης της δικαιοσύνης.


Κάπου στη μέση όμως το Madeo παίρνει μια διαφορετική, άκρως ενδιαφέρουσα στροφή. Στα κίνητρα του κεντρικού χαρακτήρα προστίθεται η ανάγκη εξιλέωσης και το φιλμ παίρνει διαστάσεις τραγωδίας, γίνεται μια ιστορία ενοχής, η μπαλάντα μιας απεγνωσμένης προσπάθειας κατευνασμού των Ερινύων που καταλήγει σε ένα -με τον τρόπο του- σπαρακτικό φινάλε. Πρόκειται για ακόμα μια σπουδαία ταινία από έναν σκηνοθέτη, που σε κάθε νέα του κινηματογραφική εξόρμηση αποδεικνύει πως έχει έρθει για να μείνει.


Το φιλμ προβλήθηκε το 2009 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -μαζί με το
Λίβανο, ότι καλύτερο παίχτηκε εκείνη την χρονιά στις Αποθήκες- κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του για την ελληνική αγορά. Διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν βρήκε, ενώ σε dvd ακόμα δεν βγήκε και ούτε προβλέπεται να βγει στο άμεσο μέλλον. Κι ύστερα λένε πως φταίει ο πειρατής…


Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...