HomeUrbanitiesLife guide8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με έντονο παρελθόν, αφού είναι και το μοναδικό κομμάτι της πόλης που παρέμεινε άθικτο από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Η περιοχή από την Ολυμπιάδος μέχρι ψηλά στα Κάστρα, είναι γεμάτη με μνήμες, μυστικά, θρύλους, αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν, αλλά συνεχίζει και γράφει ιστορία στον 21ο αιώνα, φιλοξενώντας στα στενά της πραγματωμένα όνειρα ανθρώπων που είδαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες να ανθίζουν.

Ξεκινώντας από χαμηλά, δε γίνεται να μην κάνεις μια στάση στο πιο ξακουστό, παλιό ταβερνάκι στο ήσυχο σοκάκι της Ηροδότου, το Ίγγλις, για να απολαύσεις απλά και πεντανόστιμα πιάτα, με την εγγύηση της ποιότητας και της γεύσης 53 ετών που διατηρείται και λατρεύεται από τόσους και τόσους επισκέπτες.

Στη συνέχεια, ένα στενό παραπάνω, στην Ανδοκίδου, θα βρεις το διάσημο, κουκλίστικο hostel, Little Big House, εκεί μπορείς να σερβιριστείς τον καφέ σου (εάν πας πρωί και το πρωινό σου) και να τον απολαύσεις στην πολύχρωμη ταράτσα του. Εγγύηση ότι θα σου φτιάξει τη μέρα!

Περπατώντας προς τη δυτική πλευρά της Άνω Πόλης, φτάνεις στο σημείο που έκανε περιβόητη την περιοχή, το ουζερί Τσινάρι, που στέκει αναλλοίωτος χώρος συναθροίσεων μεταξύ φίλων που θέλουν να πιουν και να φάνε καλά και εγγυημένα, αφού το κατάστημα μετράει 135 χρόνια ζωής (!!).

Ακριβώς απέναντι, το καφέ Αίθριο σερβίρει καφέδες από νωρίς το πρωί, παγωμένες μπύρες λίγο αργότερα και δροσερά κοκτέιλ και ποτά μέχρι αργά το βράδυ, ανάλογα την ώρα και τη διάθεση.

Δύο βήματα παρακάτω, είναι το συνεταιριστικό εστιατόριο με την εντυπωσιακή αυλίτσα και τις ωραίες γεύσεις, το Rediviva Cucina Povera. Ένα διαμαντάκι που πολλοί προτιμούν κυρίως όταν ο καιρός είναι καλός, για να καθίσουν έξω και να χαρούν το όμορφο περιβάλλον, όμως και τις πιο κρύες μέρες, το εσωτερικό το δε θα σε απογοητεύσει, αφού κι αυτό είναι απλό, καθαρό και παρεϊστικο.

Να μιλήσουμε λίγο για τη θέα και το παγκάκι των ερωτευμένων; Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που τελειώνει η οδός Χατζηανδρέου, αυτό το πέτρινο δρομάκι παράλληλα στα τείχη, εκεί στο πανέμορφο Ισλαχανέ. Εκεί που η Χατζηανδρέου ακουμπά την Λεωφόρο του Όχι, εκεί ένα παγκάκι προσφέρει το μεγαλύτερο δώρο – την απρόσκοπτη θέα ως τον Όλυμπο!

Το καφενείο-μεζεδοπωλείο Αλάι, στον Άγιο Παύλο στα Κάστρα, είναι η τέλεια ιδέα για όσους θέλουν να δουν τον κόσμο από ψηλά να απολαύσουν τη θέα. Βρίσκεται δίπλα στην ιστορική Πορτάρα με ένα απλοϊκό, ελληνικό στυλ με γιασεμιά που μοσχοβολούν, με γάτες που τεμπελιάζουν στα σκαλιά και βασιλικούς στα τραπεζάκια, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Όταν το Γεντί άνοιξε τις πόρτες του πριν 30 χρόνια ίσως ο ιδιοκτήτης του, ο Γιώργος δεν φανταζόταν πως το ουζερί του θα γίνει τόσο γνωστό και αγαπημένο.
Πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, στο 1935 όπου αρχίζει η ιστορία αυτού του οικήματος στο οποίο στεγάζεται το Γεντί. Ένας πρατήριο άρτου που έγινε μπακάλικο και μάλιστα από τα διασημότερα της εποχής, και έπειτα το 1992, έγινε το πανέμορφο μεζεδοπωλείο που γνωρίζουμε όλοι. Λένε για το Γεντί πως αν η ταβέρνα ήταν σχολείο, το Γεντί θα ήταν το Πανεπιστήμιο…

Το κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ταβέρνα Σπίτι του Πασσά υπάρχει από το 1897, “ήταν ένα τουρκόσπιτο που κάηκε από Έλληνες που ήθελαν να διώξουν τους Τούρκους της περιοχής, η επανοικοδόμιση του έγινε γύρω στο 1920 και το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών έμεινε εκεί, Ελληνας με μουσουλμανικές πεποιθήσεις τον οποίο η γειτονιά αποκαλούσε Πασσά. Κάθε βράδυ εκεί, γίνεται το αδιαχώρητο από παρέες φοιτητών και μη, που τσουγκρίζουν ποτήρια!

Related stories

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...

Ο Θοδωρος έκανε την αρχαιολογία viral

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Tάσος Αναγνώστου Σίγουρα έχει πέσει...

Πού μπορείς να φας ακόμη τις πάστες και τα γλυκά των παιδικών σου χρόνων

Μπαμπάδες και ποντικάκια, και παπουτσάκια! Όσα έτρωγαν οι μαμάδες...

Ακούστε εδώ το ΝΕΟ τραγούδι των Tindersticks!

Σχετικά με το νέο single, ο Stuart Staples εξηγεί: «Κάποιοι λένε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Η Μελίνα Ασλανίδου μιλά στον Εξώστη

Συνέντευξη στο Χρήστο Σατανίδη Την αγαπάμε πολύ… Πάρα πολύ. Διότι...