HomeΘέματαΑυτό που θέλει η Θεσσαλονίκη: Ενας οδηγός...

Αυτό που θέλει η Θεσσαλονίκη: Ενας οδηγός πλεύσης για το νέο Δήμαρχο

κείμενο: Έλλη Πελίτη

Πριν μερικούς μήνες κάναμε μια έρευνα σχετικά με τις ανάγκες μας ως κάτοικοι της πόλης. Εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2023, ο Απόστολος Κρητικός είχε φτιάξει ένα πολύ γρήγορο πρωτότυπο μιας εφαρμογής που μπορεί να επιτρέψει στους δημότες της Θεσσαλονίκης να συνεισφέρουν τις επιθυμίες τους! Δες το εκ νέου εδώ

Τώρα που μετράμε μόλις μερικές μέρες με το νέο Δήμαρχο, διαβάσαμε και συγκεντρώσαμε όλες τις απαντήσεις και φτιάξαμε έναν “γρήγορο οδηγό” πλεύσης στα όσα ζητάμε στην πόλη.

Η πενταετής θητεία των δημάρχων μόλις ξεκίνησε και οι προσδοκίες των δημοτών για ριζικές αλλαγές παραμένουν μεγάλες. Οι νέοι αλλά και οι επανεκλεγμένοι δήμαρχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών, τα οποία φαίνεται να ταλαιπωρούν χρόνια την πόλη και τις γύρω περιοχές. Ζητήσαμε λοιπόν από τους αναγνώστες μας σε σχετική ανάρτηση να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις αλλαγές που θα ήθελαν στο δήμο τους.

Τι θα άλλαζε άραγε ένας δημότης Θεσσαλονίκης; Εάν είσαι μόνιμος κάτοικος της πόλης ή έστω την επισκέπτεσαι συχνά, τότε κατευθείαν σκέφτηκες τη “τριάδα φωτιά”: ΜΜΜ, κίνηση, καθαριότητα. Είναι γεγονός ότι στις ώρες αιχμής το κέντρο της Θεσσαλονίκης “κοκκινίζει” και οι μετακινήσεις με οποιοδήποτε μέσο αποτελούν μαρτύριο, όπως μαρτύριο αποτελεί και η εύρεση χώρου στάθμευσης. Η κατασκευή του fly over σε συνδυασμό με τη καθυστέρηση της παράδοσης του μετρό έχει καταστήσει μοιραία τη μετακίνηση και οι συγκοινωνίες της πόλης δε διευκολύνουν την κατάσταση. Τα λεωφορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι υπερβολικά γεμάτα σε σημείο που οι πόρτες ούτε να κλείσουν μπορούν, τα δρομολόγια δεν είναι τακτικά και φυσικά πολλά από τα λεωφορεία δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα είναι αυτό της προσβασιμότητας. Οι μπλοκαρισμένες και πολλές φορές κατεστραμμένες ράμπες, οι σπασμένες πλάκες των πεζοδρομίων, τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών, τα πασαλάκια και άλλα πολλά αποτελούν εμπόδιο για τα άτομα με αναπηρία, καθιστώντας τις εξόδους τους ακόμα μία δοκιμασία.

Η καθαριότητα της πόλης αποτελεί επίσης άλλο ένα από τα παράπονα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Τα σκουπίδια βρίσκονται παντού, οι κάδοι είναι μονίμως υπερχειλισμένοι, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα μπάζα και παλιά έπιπλα, σακούλες σκουπιδιών και παλιά ρούχα και οι τοίχοι κτιρίων, διατηρητέων και μη, είναι καλυμμένοι και γκράφιτι που δεν έχουν τίποτα να πουν ούτε να προσθέτουν μία διαφορετική πινελιά στην πόλη.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στους γειτονικούς δήμους, όπως στον δήμο Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης κ.ά.. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου ο δήμος συχνά δεν είναι προετοιμασμένος για τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι χιονοπτώσεις, καθώς και του δήμου Θέρμης, όπου η γέφυρα που συνδέει το Πλαγιάρι με τον Τρίλοφο είναι κατεστραμμένη χρόνια και καθιστά έτσι δύσβατη και επικίνδυνη την επικοινωνία των δύο χωριών. 

Η λίστα είναι μεγάλη και τα προβλήματα που αφορούν την πόλη μας και τις γύρω περιοχές αρκετά. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μία ουτοπική Θεσσαλονίκη, όπου τα παραπάνω προβλήματα δε θα υπήρχαν. Λειτουργικό μετρό, ελεύθερα πάρκινγκ, καλύτερες συγκοινωνίες, πάρκα, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομοι, ενισχυμένη αστυνόμευση, προσβάσιμα πεζοδρόμια, μέριμνα για τα αδέσποτα, συντήρηση των διατηρητέων κτηρίων και δρόμων και άλλα πολλά.

Με τα προβλήματα αυτά ελπίζουμε να ασχοληθούν αυτήν την πενταετία οι δήμαρχοι και να μη βρεθούν σε ένα συρτάρι ξεχασμένα ώστε να ασχοληθεί ο επόμενος. Τα προβλήματα αυτά είναι που επηρεάζουν πλέον όχι μόνο την καθημερινότητά των πολιτών, αλλά και το βιοτικό τους επίπεδο, τη ψυχολογία τους. Είναι ζητήματα που ταλαιπωρούν χρόνια τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της και έχει έρθει η στιγμή να αντιμετωπιστούν ώστε να φανεί επιτέλους το όμορφο πρόσωπο της πόλης.

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...