Αν και οι πρώτες πασχαλινές αγορές έχουν ξεκινήσει, η κίνηση στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης παραμένει μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Οι καταναλωτές επιλέγουν πιο προσεκτικά, καθώς τα οικονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, κυρίως επειδή φέτος το Πάσχα πέφτει στις 20 του μήνα και οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Το μόνο «οξυγόνο» στην αγορά αναμένεται να έρθει από το Δώρο Πάσχα, το οποίο καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.
Τσουρέκια στις ίδιες τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το κλασικό τσουρέκι αναμένεται να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, ξεκινώντας από τα 14 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, τα γεμιστά ή εκείνα με σοκολάτα έχουν ακριβύνει, λόγω της ανόδου στην τιμή του κακάο. Έτσι, από τα 16,5 ευρώ πέρυσι, φέτος μπορεί να φτάσουν τα 17,5 ή και τα 18 ευρώ το κιλό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την πρόεδρο, το 75% των πελατών παραμένει πιστό στο απλό, παραδοσιακό τσουρέκι.
Όσο για τα κουλουράκια της Λαμπρής, είναι πιο διαδεδομένα στη νότια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη κυριαρχεί το τσουρέκι.
Παραδοσιακά, το Πάσχα θεωρείται καλύτερη περίοδος και από τα Χριστούγεννα για τα αρτοποιεία, κυρίως λόγω της σαρακοστιανής νηστείας. Ωστόσο, φέτος οι καταναλωτές είναι πιο φειδωλοί.
Πρώτο στις προτιμήσεις το τσουρέκι – Μειωμένη η ζήτηση στα σοκολατένια αβγά
Αυξημένη παρουσιάζεται ελαφρώς η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία, κυρίως για αγορά πασχαλινών δώρων, όπως τσουρέκια για τα βαφτιστήρια ή τις νονές. Οι τιμές για το πασχαλινό τσουρέκι κυμαίνονται από 15,90 έως 17 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχει ποικιλία με σοκολάτα και άλλες γεύσεις.
Αντίθετα, μειωμένη είναι η ζήτηση για σοκολατένια αβγά, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στο κόστος των πρώτων υλών. Η τιμή ανά κιλό φτάνει τα 45-50 ευρώ, ενώ για ένα αβγό 100 γραμμαρίων ο καταναλωτής θα πληρώσει περίπου 5-6 ευρώ, ανάλογα με το δωράκι που περιλαμβάνει.