HomeCinemaGodard! Το μόνο που χρειάζεσαι για να...

Godard! Το μόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις μία ταινία είναι ένα κορίτσι και ένα πιστόλι

γράφει η Ισμήνη Δασκαρόλη

Τι να πεις για τον θρύλο, δάσκαλο, ιερό τέρας; Ο Jean Luc Godard αποτελεί μία από εκείνες τις άπιαστες περιπτώσεις του σινεμά που στάθηκαν σχεδόν πατρικά πάνω από το νέο μεταπολεμικό σινεμά και είναι από τους λίγους που μπορούσαν να το κοιτάνε με γαλλική υπεροψία.

Γνωστός ως ένας από τους πρωτοπόρους της Nouvelle Vague ανάμεσα από τους Truffaut, Bazin, Rivette, Rohmer και άλλους, ο Godard υπήρξε ένας από τους κριτικούς κινηματογράφου που δεν άντεχε την υποκρισία του συμβατικού γαλλικού σινεμά. Έτσι λοιπόν άρπαξε την-τότε πρωτοεμφανιζόμενη, χειροκίνητη κάμερα και την έβγαλε στους δρόμους. Η Nouvelle Vague μεταξύ άλλων, υπήρξε ένα κίνημα του οποίου η αξία είναι
διαχρονική διότι ήταν μία δραστική επέμβαση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της “εμμονής στην παράδοση της τεχνικής ποιότητας πάνω από την καινοτομία, που προωθεί μόνο καθιερωμένα ονόματα έναντι των νέων και μάλιστα μία επέμβαση που έγινε από τους ανθρώπους που ενοχλούνταν περισσότερο από αυτό που βλέπανε: τους νέους κριτικούς.

Οι εναλλακτικές μορφές αφήγησης, η ζωντανή, πραγματική (και όχι στουντιακή) απεικόνιση των τοποθεσιών, η υπαρξιακή και πολιτική του διάθεση είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που έκαναν τον Godard να ορισθεί ως “πατέρας της καινοτομίας. Το 2010 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε τιμητικό Όσκαρ, το οποίο δεν περιέλαβε αναμεταξύ άλλων κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων.

Το τελευταίο του έργο “Adieu au Langage (Αντίο στην Γλώσσα) είναι μάλλον η πρώτη 3D ταινία που αντιπροσωπεύει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, θυμίζοντας μας πως ο Godard δεν σταμάτησε να πρωτοπορεί.

Μία Ματιά στο Έργο Του

Vivre sa vie: Film en douze tableaux

12 Ιστορίες στη ζωή μίας γυναίκας και την σταδιακή κάθοδο της στην πορνεία.

Le mépris

Ένας φόρος τιμής στην Οδύσσεια με την σχέση της σύγχρονης Πηνελόπης και του Οδυσσέα να ξετυλίγεται στα κινηματογραφικά διλήμματα μεταξύ τέχνης και παραγωγής.

Pierrot le fou

Ένας άνδρας που δραπετεύει από την συμβατική ζωή του και μία γυναίκα που κατατρέχεται από εκτελεστές ζουν μία ανατρεπτική ζωή.

Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution

Ένας μυστικός πράκτορας αποστέλλεται στην διαστημική πόλη Alphaville, όπου πρέπει να βρει έναν αγνοούμενο και να ελευθερώσει την πόλη από τον απολυταρχικό της τύραννο.

Une femme est une femme

Μία εξωτική χορεύτρια επιθυμεί να γίνει μητέρα. Όταν ο σύντροφος της προτείνει τον καλύτερο του φίλο για να την γονιμοποιήσει, αυτή δέχεται και τα πράγματα περιπλέκονται.

Notre musique

Χωρισμένο σε τρία “Βασίλεια, την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, το έργο αποτελεί μία καταγγελία για την εποχή μας.

À bout de souffle

Ένας νεαρός κλέφτης σκοτώνει έναν αστυνομικό και προσπαθεί να πείσει μία κοπέλα να διαφύγουν μαζί στην Ιταλία.

Les carabiniers

Κατά την διάρκεια ενός φανταστικού πολέμου, πολεμιστές στρατολογούν φτωχούς αγρότες με την υπόσχεση μίας εύκολης ζωής. Δύο αγρότες γράφουν στις γυναίκες τους για τα εγκλήματα που γίνονται.

Bande à part

Δύο εγκληματίες που αγαπάνε τις Χολιγουντιανές B-movies πείθουν μία φοιτήτρια να τους βοηθήσει να διαπράξουν μία ληστεία.

La chinoise

Μία ομάδα φοιτητών μελετούν τον Μαοϊσμό και προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο βάσει των διδαχών του.

****

 

 

Related stories

Η μικρή ταβέρνα που έγινε το πιο ξακουστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Το εστιατόριο "Κρικέλας" στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1940 από...

Στις πλαζ του Θερμαϊκού η ζωή ήταν ωραία

Η ιστορία της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την...

Πώς ήταν τα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης πριν την ανάπλασή τους

"Περιοχή καλυπτόμενη από τον δικό της μύθο, παραβαρδάρια γειτονιά,...

Η Θεσσαλονίκη του 90 μέσα από παλιές τηλεοπτικές σειρές

Ευτυχώς που έχουμε και κάποια πλάνα, για να βλέπουμε...

Η θρυλική πιτσαρία της Χαλκιδικής που κάνει όλους να αναστενάζουν από ευχαρίστηση

Οι πιστοί του δεύτερου ποδιού που ακολουθούμε τη γνωστή...