HomeΘέματαU2: Η συναυλία που «βούλιαξε» τη Θεσσαλονίκη...

U2: Η συναυλία που «βούλιαξε» τη Θεσσαλονίκη το 1997, ήσουν εκεί;

Η πρώτη συναυλία των U2 στην Ελλάδα έγινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 26 Σεπτεμβρίου 1997, κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με την πόλη να ζει έντονα στιγμές ενθουσιασμού.

Η συναυλία ήταν στην καρδιά ενός πολυήμερου πάρτι που είχε στηθεί στην πόλη, με δωρεάν συναυλίες (καταπληκτικοί οι Leningrad Cowboys), καλλιτέχνες του δρόμου, σελέμπριτις κάθε είδους να κάνουν πασαρέλα με μπλουζάκια U2, τα μπαρ να παίζουν «Sunday, Bloody Sunday» μέχρι να λιώσουν τα CDs. O κόσμος συναντούσε γνωστούς στο δρόμο και αντάλλαζαν αυτή τη στιχομυθία: “U2? Me too!”

Το συγκρότημα είχε καθυστερήσεις λόγω απεργίας στα σύνορα, αλλά τελικά ανέβηκαν στη σκηνή, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Ο Bono προσπαθούσε να μιλήσει ελληνικά, ενώ η συναυλία χαρακτηρίστηκε από την ένταση και την αγάπη του κοινού. Η συναυλία κόστισε 650 εκατ. δραχμές και τα εισιτήρια κόστιζαν 4.000 δρχ!

 

Όταν φωτίστηκε η τεράστια οθόνη τους («αν ο Θεός έχει τηλεόραση, θα πρέπει να είναι κάπως σαν την οθόνη των U2», έγραφε ο ξένος Τύπος), ξεκίνησε ένα δίωρο ταξίδι στο παρελθόν και το μέλλον της ροκ με τραγούδια του 1980 (το «I will follow» από το πρώτο τους άλμπουμ, «Boy») και του 1997 («Mofo», «Discotheque» και άλλες επιτυχίες από το τελευταίο τους, «Pop») να δένουν άψογα με εικαστικές δημιουργίες των θρύλων της ποπ αρτ Ρόι Λίχτενσταϊν και Κιθ Χάρινγκ.

Ο Bono μιλάει στις κάμερες για την «καλύτερη βραδιά της ζωής μου», πόσο εύκολα μας έκανε να τον αγαπήσουμε παραπάνω. «Απόψε ήταν ένα μεγάλο δώρο για μας. Παίρναμε από τον κόσμο περισσότερα από όσα δίναμε. Ένα έξυπνο, σκεπτόμενο, γενναιόδωρο κοινό».

Άραγε πού να είναι η κοπέλα που ο Bono ανέβασε στη σκηνή;

Related stories

Το Cine Απόλλων και το Cine Ναταλί φέρνουν το Los Angeles στη Θεσσαλονίκη

Μετά την απόλυτα πετυχημένη διοργάνωση “Σεπτέμβριος στη Νέα Υόρκη”...

8 +1 Συναυλίες για τις πρώτες νύχτες του Ιουλίου

Ο Ιούλιος έφτασε, η εξεταστική τελείωσε (σχεδόν), οι διακοπές...

Η μικρή ταβέρνα που έγινε το πιο ξακουστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Το εστιατόριο "Κρικέλας" στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1940 από...

Στις πλαζ του Θερμαϊκού η ζωή ήταν ωραία

Η ιστορία της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την...