HomeΘέματαΜόδα στη Θεσσαλονίκη του '90

Μόδα στη Θεσσαλονίκη του ’90

φωτογραφία: Lakis Georgios Grizzly

Η δεκαετία του 1990 ήταν μια μεταμορφωτική εποχή για τη Θεσσαλονίκη και η σκηνή της μόδας αντανακλούσε το δυναμικό πνεύμα της εποχής.

Καθώς η πόλη αγκάλιαζε νέες πολιτιστικές επιρροές και μια αίσθηση ατομικότητας, οι Θεσσαλονικείς στη δεκαετία του ’90 πειραματίστηκαν με τη μόδα, δημιουργώντας ένα διαφορετικό και εκλεκτικό στυλ που απηχούσε τις παγκόσμιες τάσεις της δεκαετίας.

Grunge τυπάκια, ενωθείτε!

Η νεολαία της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’90 επηρεάστηκε βαθιά από το κίνημα του grunge, που προερχόταν από το Σιάτλ και διαδόθηκε από συγκροτήματα όπως οι Nirvana. Φανελένια πουκάμισα, υπερμεγέθη πουλόβερ, ταλαιπωρημένα τζιν και μπότες μάχης έγιναν βασικό αντικείμενο στις ντουλάπες όσων αγκάλιασαν την εναλλακτική σκηνή. Οι δρόμοι της πόλης ήταν ένας καμβάς για αυτοέκφραση, με DIY αισθητική και απόρριψη των κυρίαρχων κανόνων της μόδας. Λουλουδάτα φορέματα με λευκά φανελάκια και Dr Martins και φαρδιά τζιν μπουφάν!

Ουτως ή άλλως η δεκαετία του ’90 σηματοδότησε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη vintage μόδα, με τους νέους της πόλης να ψάχνουν σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές για μοναδικά, μοναδικά κομμάτια. Ο εκλεκτικός συνδυασμός στυλ προηγούμενων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των δεκαετιών του ’70 και του ’80, έγινε δήλωση μόδας. Είτε ήταν ένα ψηλόμεσο mom’s τζιν είτε ένα ρετρό δερμάτινο μπουφάν, η vintage μόδα έπαιξε σημαντικό ρόλo στο στυλ πολλών!

Ekatonheir Nick/Danae Karatza

Από ανάρτηση των Cult Battles

Neon και Techno Αισθητική

Καθώς η Θεσσαλονίκη αγκάλιαζε τη σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής, ειδικά στη ζωντανή νυχτερινή ζωή της πόλης, η neon και η techno αισθητική άρχισαν να κυριαρχούν στις επιλογές μόδας. Τα νέον χρώματα, τα ανακλαστικά υλικά και οι φουτουριστικές σιλουέτες έγιναν το πάθος για όσους έρχονταν στα κλαμπ. Η σκηνή της μόδας αντικατόπτριζε τους ενεργητικούς ρυθμούς της μουσικής, δημιουργώντας μια οπτικά διεγερτική ατμόσφαιρα που καθόρισε τη νυχτερινή ζωή της πόλης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

Σταμάτης Κλωνάρης/Μαρια Σηφακη/Athanasios Irini/

Από ανάρτηση των Cult Battles

Η Θεσσαλονίκη στα 90s ήταν ένα χωνευτήρι επιρροών της μόδας, όπου άνθισε η ατομικότητα και η αυτοέκφραση.

Ίσως το ρούχο που φωνάζει 90s πιο δυνατά από όλα είναι μια φόρμα. Η δεκαετία του ’90 γνώρισε την άνοδο του σπορ σικ, μια τάση που συνδύαζε τα αθλητικά ρούχα με την καθημερινή μόδα. Οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν τις αθλητικές φόρμες, τα αντιανεμικά και τα αθλητικά παπούτσια ως καθημερινή ενδυμασία.

Άννα Μαρία Ζαχαριάδη/Nenia Kosma/Aspa Geli

Από ανάρτηση των Cult Battles

Μάρκες όπως η Adidas και η Nike κέρδισαν τεράστια δημοτικότητα και τα αθλητικά ρούχα έγιναν σύμβολο άνεσης και στυλ. Αυτή η τάση ανέδειξε μια στροφή προς πιο χαλαρές και λειτουργικές επιλογές μόδας, με απήχηση στον ενεργό και νεανικό πληθυσμό της πόλης.

Από το grunge και τα εναλλακτικά vibes μέχρι το σπορ ντύσιμο ή η θεότρελη νέον αισθητική, η σκηνή της μόδας της πόλης ήταν μια τρελή ταπετσαρία που αντικατόπτριζε τα διαφορετικά γούστα και τις εξελισσόμενες ταυτότητες των κατοίκων της.

Related stories

Το Cine Απόλλων και το Cine Ναταλί φέρνουν το Los Angeles στη Θεσσαλονίκη

Μετά την απόλυτα πετυχημένη διοργάνωση “Σεπτέμβριος στη Νέα Υόρκη”...

8 +1 Συναυλίες για τις πρώτες νύχτες του Ιουλίου

Ο Ιούλιος έφτασε, η εξεταστική τελείωσε (σχεδόν), οι διακοπές...

Η μικρή ταβέρνα που έγινε το πιο ξακουστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Το εστιατόριο "Κρικέλας" στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1940 από...

Στις πλαζ του Θερμαϊκού η ζωή ήταν ωραία

Η ιστορία της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την...