HomeMind the art10 προτάσεις για την πολιτιστική σας ατζέντα

10 προτάσεις για την πολιτιστική σας ατζέντα

της Κωνσταντίας Κόκκορα

Καθώς η Θεσσαλονίκη ντύνεται στα χειμωνιάτικα της, μας φέρνει στο προσκήνιο μια πλούσια πολιτιστική πρόταση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι οποίοι  αποτελούν μια έκρηξη τέχνης, κινηματογράφου, θεατρικής λάμψης και πολλών ακόμα. Γι’αυτό, ο Εξώστης μερίμνησε και διέκρινε τις top 10 επιλογές.

  • «Open House Thessaloniki»

 Στο 12ο OPEN HOUSE Thessaloniki, η κύρια δράση, “Open Tours”, περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις σε κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον -δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά- και θα πραγματοποιηθεί τo σαββατοκύριακo 25-26 Νοεμβρίου 2023.

            https://www.openhousethessaloniki.gr/open-house-thessaloniki-2023/

  • «Thessaloniki PhotoΒiennale» 

Εξερευνώντας την πολυποίκιλη πραγματικότητα του λαϊκισμού μέσα από τον φακό της φωτογραφίας και του βίντεο, η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023, με τον τίτλο “Το φάντασμα του λαού,” επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την έννοια του λαού. .Οι ξεναγήσεις στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι, ανοίγουν το παράθυρο σε μια ενδιαφέρουσα προοπτική, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την πολυπλοκότητα του λαού και τη συμβολή της τέχνης στην ανάδειξη των ποικίλων του όψεων.

Πρόγραμμα ξεναγήσεων:

Κυριακές  26 Νοεμβρίου & 10 Δεκεμβρίου στις 11:30

Πέμπτες 14 & 21 Δεκεμβρίου στις 18:00

Η διάρκεια των ξεναγήσεων είναι 90 λεπτά και πραγματοποιείται με το εισιτήριο εισόδου στους χώρους. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 566716 (Τρίτη-Σάββατο 11:00-17:00) και στο email [email protected]

https://photobiennale-greece.gr/ektheseis/kentriki-ekthesi/

Περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση εδώ

 

  • «6o Sleepless Movie Marathon»

Το Sleepless Movie Marathon, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για την 6η χρονιά του, με τρία συναρπαστικά φιλμ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 . Η βραδιά ξεκινά με ένα φιλικό καλωσόρισμα και ένα welcome drink, ενώ ο ζεστός καφές θα σας  συντροφεύει  καθ’ όλη τη διάρκεια του μαραθωνα.Το 6ο Sleepless Movie Marathon,, φέρνει στο κοινό τρεις εμβληματικές ταινίες με κεντρικό θέμα τη μόδα ¨¨Pretty Woman (1990), Breakfast at Tiffanys (1961), Bonnie and Clyde (1967)

https://avlaiatheater.gr/events/sleepless-movie-marathon-6/

  •  «Poetics of Space»

Η ομάδα Die Wolke επανέρχεται με την Πολυμεσική Παράσταση Σύγχρονου Χορού: “Poetics of Space” (“Η Ποιητική του Χώρου”), εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Gaston Bachelard, στο Vitruvian Thing στη Θεσσαλονίκη, Στις 24, 25, 26 Νοεμβρίου. 

Τέσσερις χορεύτριες διαφορετικών ηλικιών δημιουργούν μια παράσταση ενα ταξίδι στον κόσμο των οικείων αισθήσεων, όπου μεσολαβούν ποίηση, κίνηση, εικόνες και ήχοι, αναζητώντας το προσωπικό τους χώρο. Εισάγοντάς μας σε ένα περιβάλλον πολυμεσικής έκφρασης, αυτή η παράσταση υπόσχεται μια πλούσια εμπειρία που προκαλεί τις αισθήσεις και εμπνέει τη σκέψη.

https://die-wolke.org/poetics

 

  • «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» 

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 27 και 28 Νοεμβρίου του 2023, μια μουσική εκδήλωση, με τίτλο: “Με Επίσημο Ένδυμα”

https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3072

 

  • «Σ’ Εσάς που με Ακούτε» 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, για 2η χρονιά, το θεατρικό έργο «Σ’ Εσάς που με Ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από τις 17 Νοεμβριου εως τις 30 Δεκεμβριου

Το κοινό με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζητήματα διαχρονικά βαθιά πολιτικά με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να παλεύει και να διεκδικεί τα αυτονόητα 

.https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=55971

 

  • «Σινεφίλ Δευτέρες»

Οι Δευτέρες του Δεκεμβρίου έγιναν πλέον ‘’Σινεφίλ’’ Κάθε Δευτέρα από τις 4 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00  θα προβάλλονται υπό την καθοδήγηση της λέσχης «Σινεφίλ Δευτέρες» στον κινηματογράφο Βακούρα, ταινίες που οι σκηνοθέτες τους ακούν στα ονόματα Αγγελόπουλος, Παζολίνι κ.α. Με το πέρας της ταινίας ακολουθεί συζήτηση.

Αναλυτικότερα, 

4 Δεκ.: «Το αλογο του Τορίνι» , του  Μπέλα Ταρ

11 Δεκ.: «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» του  Θόδωρου Αγγελόπουλου

18 Δεκ.: «Accattone» Πιέρ Πάολο Παζολίνι

25 Δεκ.: «Άσπρος γάτος, μαύρη γάτα» του Εμίρ Κουστουρίτσα

Περισσότερες λεπτομέρειες για την λέσχη εδώ

και το αφιέρωμα μας εδώ

art creator: @ chrislazarouairlines

 

  • «“Μαρία Κάλλας” Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής»

 Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια εξαιρετική παράσταση όπερας: “La Vestale (Η Εστιάς)” του Ιταλού συνθέτη Gaspare Spontini, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Επετειακό Έτος UNESCO “Μαρία Κάλλας” 2023 – 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Η όπερα, που αποτελείται από τρεις πράξεις και έχει λιμπρέτο του Étienne de Jouy, έρχεται να τιμήσει τη μνήμη της θρυλικής Μαρίας Κάλλας. Με ελληνικούς υπότιτλους, η παράσταση υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία που θα αγγίξει τις ψυχές των θεατών.

https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3084

 

  • «Συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα»

Ο σπουδαίος Σωκράτης Μάλαμας, συντροφιά με την Ιουλία Καραπατάκη, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, στον δυναμικό χώρο του Block 33, κάθε Σάββατο των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο καλλιτέχνης φέρνει μαζί του μουσικές αγκαλιές και συγκίνηση, δημιουργώντας ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.Μέσα από αυτήν τη μουσική αναδρομή, εκφράζει τη συνέχιση της πολύτιμης σχέσης του με το κοινό του, δημιουργώντας στιγμές συναισθηματικής επαφής και πνευματικής εναρμόνισης.

https://www.more.com/music/sokratis-malamas-block-33/

 

  • «Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Θεσσαλονίκης»

Η φετινή Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργεί από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 έως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, αποτελεί μια λαμπερή προσθήκη στο εορταστικό σκηνικό του κέντρου της πόλης, προσφέροντας μια όμορφη ατμόσφαιρα για τον αποχαιρετισμό του 2023 και το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς.

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, θα φιλοξενήσει 39 ζεστά ξύλινα σπιτάκια, στα οποία θα στεγάζονται εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ άλλα 4 θα αφιερωθούν σε συλλόγους και ΜΚΟ.. Ολόκληρη η Αριστοτέλους θα ντυθεί στα γιορτινά της και θα φιλοξενήσει πλήθος μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...