HomeInterviewsΗ Ιωάννα Ράππου έζησε και μεγάλωσε μέσα...

Η Ιωάννα Ράππου έζησε και μεγάλωσε μέσα στο σινεμά

Είναι το κορίτσι πίσω από κάθε κινηματογραφικό δρώμενο χειμώνα – καλοκαίρι ανάμεσα σε τέσσερις κινηματογράφους της πόλης – δύο θερινούς κινηματογράφους (Απόλλων & Ναταλί) και δύο χειμερινούς (Βακούρα & Μακεδονικόν). Επειδή μεγάλωσε μέσα σε αυτούς, έκανε όλες τις δουλειές. Του μηχανικού, του ταμία, του κυλικείου.  Σήμερα με τις αδελφές της έχουν αναλάβει τη διαχείριση των κινηματογράφων που άφησε ο πατέρας τους και η παράδοση συνεχίζεται. Μιλάμε με την Ιωάννα για το πώς περνά τις μέρες της, ποιες είναι οι αγαπημένες της ταινίες και την ρωτούμε για το πώς ένας κινηματογράφος αντέχει στο σήμερα.

Iωάννα, μπορείς να μας περιγράψεις μια μέρα σου;

Το πρωί συνήθως ποδηλατώ ή κολυμπώ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ασχολούμαι με τον προγραμματισμό των κινηματογράφων και τη διαφήμιση των ταινιών στα social media. Τα βράδια θα με βρείτε στο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο: στο σινεμά.

Οταν ανοίγουν τα θερινά πόσο φορτώνεται το πρόγραμμά σου;

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μου εποχή. Δεν αισθάνθηκα πότε να έχω φορτωμένο πρόγραμμα εξαιτίας των θερινών κινηματογράφων μας μιας και τους αγαπώ τόσο πολύ που απολαμβάνω κάθε στιγμή σε αυτούς/για αυτούς.

Εσύ πότε προλαβαίνεις να δεις ταινίες πχ στο Netflix;

Αναλόγως αλλά για να είμαι ειλικρινής, δε νιώθω και ιδιαίτερα άνετα στο να παρακολουθώ ταινίες σε πλατφόρμες.

Στην Αθήνα 3 σημαντικά σινεμά απειλούνται με λουκέτο. Είναι πραγματικά άγριοι καιροί για τους κινηματογράφους – Πως πιστεύεις πως ενα σινεμά μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους του;

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα δεν απειλούνται με κλείσιμο λόγω χαμηλής προσέλευσης κόσμου. Είναι τρομακτικό που στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης που θα αποστειρώσει πλήρως το κέντρο των Αθηνών, δεν κηρύσσονται διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους αυτά τα ιστορικά τοπόσημα, αυτοί οι ναοί της 7ης τέχνης. Δεν το χωράει ο νους αυτό που συμβαίνει και που θα συμβεί. Να δούμε για παράδειγμα το Ιντεάλ μετά από 102 χρόνια κινηματογραφικής ιστορίας να μετατρέπεται σε ξενοδοχείο.

Όσον αφορά τους κινηματογράφους και το πώς αυτοί μπορούν να κρατήσουν τον κόσμο τους αλλά και να προσελκύσουν περισσότερο, θεωρώ πως είναι σημαντικό να γίνονται δράσεις όπως ειδικές προβολές και αφιερώματα.

Αλήθεια αν δεν εκανες αυτη τη δουλειά τι δουλειά θα έκανες;

Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ κάτι τέτοιο.

Το Απόλλων κρατάει γερά και το φθινόπωρο! Είναι πραγματικά μια μεγαλη νίκη σου αυτη, έχουμε δει κόσμο να βλέπει ταινίες με βροχή…

Μας συγκινούν ιδιαίτερα οι προβολές με κρύο και βροχή. Στον Απόλλωνα είμαστε μια οικογένεια και εξαρχής θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα οικογενειακό κλίμα, ένα μέρος που θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους. Δεν είναι μονάχα ένα μέρος που προβάλλονται ταινίες, είναι ένα καταφύγιο για όλους, για να μην αισθανθεί ποτέ κανένας μόνος του.

Πότε ανοίγετε φέτος;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, 1η του Μάη.

Ποιες ταινίες θα πρότεινες σε κάποιον να δει οπωσδήποτε στη ζωή του;

Ξεκινάμε από την Καζαμπλάνκα. Έχω αδυναμία στην κλασική εποχή του Χόλιγουντ αλλά και στην Νουβέλ Βαγκ, το νέο κύμα δηλαδή του Γαλλικού Κινηματογράφου. Ένα φιλμ που με συγκινεί βαθειά είναι το “Σημασία έχει ν’ αγαπάς (1975)” του Ζουλάφσκι με τη αξεπέραστη Ρόμι Σνάιντερ.

Φωτογραφίες: Νίκος Αραμπατζής

Related stories

Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που εμφανίστηκε στην Eλλάδα

Αργύρης Τσιάπος Όταν η πολλή ζέστη καθιστά το σπίτι δύσκολα...

Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων ηθοποιών που κλέφτηκαν για να ζήσουν τον έρωτά τους

Αργύρης Τσιάπος Τα παλιά κακά χρόνια, τότε που οι γονείς...

Τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Καλλικράτεια: Στα κεραμίδια της κυρίας Κωνσταντίας

Θυμάται και γράφει ο Χρήστος Σατανίδης Τα παιδικά μου καλοκαίρια,...

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν “Νόμπερ”

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν "Νόμπερ" (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) , Eκδόσεις:...