HomeCinemaΣινεφίλ Δευτέρες ή αλλιώς η κινηματογραφική λέσχη...

Σινεφίλ Δευτέρες ή αλλιώς η κινηματογραφική λέσχη της Θεσσαλονίκης

της Κωνσταντίας Κοκκορα

Αναρωτηθήκατε άραγε ποτέ, που κατοικούν αυτές οι νύχτες όπου η μυρωδιά του ζεστού popcorn έχει πλαισιώσει την αίθουσα, τα γέλια, οι υποθέσεις, τα σχόλια αλλά και οι κριτικές αντηχούν από άκρη σε άκρη, η ταινία είναι έτοιμη να αρχίσει και εσείς κάπου στο ενδιάμεσο αδημονείτε να κλείσουν τα φώτα για να ανοίξει ένα άλλο παράθυρο στον κόσμο; Στο αίνιγμα αυτό μας απάντησε ο κύριος Αλέξης Δερμεντζόγλου κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής της κινηματογραφικής λέσχης «Σινεφίλ Δευτέρες».

 Οι έντεχνες, αυτές βραδιές λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα και ώρα 21:00 στο “Βακούρα” με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται  στο “Σινεμά Απόλλων”.  Οι σινεφίλ, λοιπόν, Δευτέρες περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα ταινιών μεταξύ κλασικού, σύγχρονου και νεωτερικού κινηματογράφου. Εν συνεχεία, το τέλος της μιας ταινίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαφορετικής συνδιαλλαγής, αυτής των απόψεων μεταξύ των μελών της λέσχης ενώ δεν είναι λιγοστές οι φορές όπου πρόσωπα του καλλιτεχνικού, επιστημονικού αλλά και δημοσίου χώρου έχουν συμμετάσχει σε αυτή.

Εμβαθύνοντας, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη,  η επιλογή των ταινιών βρίσκεται σε συνάρτηση αφενός με το βαθμό αρεσκείας του κοινού έπειτα από διεξαγωγή βαθμολογίας και αφετέρου της κοινωνιοπλαστικής αποστολής της ομάδας, με τη συμπερίληψη ταινιών που φημίζονται για το βάθος και την ποιότητά τους. Ως απόρροια, η προαναφερθείσα αξιολόγηση συνιστά καθρέφτισμα της πορείας του σινεμά και της ιδιοσυγκρασίας των σινεφίλ που αντανακλάται σε σχετικά συμπεράσματα του Κέντρου Ερευνών και Μελετών για το Σινεμά.

Από βάθος και ποιότητα φαίνεται όμως να διακατέχεται και το «βαρύ» ιστορικό που φέρει η λέσχη. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργείται στις 8 Αυγούστου του 2013, ως ένα ακτιβιστικό κίνημα κοινωνικής αντίδρασης για το άδικο κλείσιμο της  ΕΡΤ. Έτσι, συνεπικουρία τεχνικών του καναλιού της ΕΡΤ3 στήνεται υπαίθρια ένα πανό και με έναν προτζέκτορα και καλή διάθεση ξεκίνησε η κινηματογραφική κοινότητα που συνεχίζει δυναμικά έως σήμερα.

Η επιστροφή ωστόσο, από το χωροχρονικό ταξίδι στο τώρα εμπερικλείει για τους λάτρεις του σινεμά εκτός από τις διαχρονικές «Σινεφίλ Δευτέρες», πρόσθετη ύλη με την αποστολή extra ταινιών ενώ αναμένονται μελλοντικές συγκεντρώσεις σε ύφος “βεγγέρας” με ανάλογο κινηματογραφικό σκοπό. Με αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, η κινηματογραφική λέσχη  σφραγίζει την ατζέντα της και περιμένει με ανοιχτές αγκάλες τα νέα μέλη της!

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Κριτική Βιβλίου | Τέση Παπαθανασίου «Υποξία».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Τέση Παπαθανασίου «Υποξία». Εκδόσεις Νίκας 2024. 380...

Τηλεοπτικά βραβεία Emmy 2024: Οι υποψηφιότητες

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 76α...

Το κόκκινο χρώμα στο ποιητικό σινεμά του Wong Kar-Wai

Ο Wong Kar-Wai ξεχωρίζει ως μία από τις πιο...

Όχι τέλος, μα κατάληξη για το “Η αγάπη το βάζει στα πόδια” του Φρανσουά Τριφό

της ipolinstinplage (Instagram: ipolinstinplage) "Η αγάπη το βάζει στα πόδια"...