HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Malinda Lo 'Xτες βράδυ...

Κριτική Βιβλίου | Malinda Lo ‘Xτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ’

Το “Last Night at the Telegraph Club” της Malinda Lo είναι μια συγκλονιστική ιστορία εξερεύνησης ταυτότητας, αγάπης και ανθεκτικότητας με φόντο την Αμερική της δεκαετίας του 1950. Το μυθιστόρημα ακολουθεί την ιστορία της Λίλι Χου, μιας Κινεζοαμερικανίδας έφηβης που περιηγείται στην πολυπλοκότητα της σεξουαλικότητάς της αλλά και της πολιτιστικής της ταυτότητας σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής έντασης.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Μια από τις πιο αξιέπαινες πτυχές του μυθιστορήματος είναι το πλούσιο ιστορικό του πλαίσιο. Η συγγραφέας υφαίνει επιδέξια το Red Scare, το Lavender Scare και τις εμπειρίες των Κινεζοαμερικανικών κοινοτήτων στην αφήγηση, παρέχοντας ένα αποχρώσεις του σκηνικού που ενισχύει την αυθεντικότητα και το βάθος του ταξιδιού της ηρωΐδας.

Η σχολαστική έρευνα και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εμφανείς, κάνοντας το σκηνικό του Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1950 να ζωντανεύει με ζωντανή αυθεντικότητα.

Οι χαρακτήρες είναι άλλο ένα ξεχωριστό στοιχείο του βιβλίου.

Η Lily Hu είναι μια καλοφτιαγμένη πρωταγωνίστρια της οποίας οι εσωτερικοί αγώνες και η συναισθηματική ανάπτυξη απεικονίζονται με ευαισθησία και ρεαλισμό.

Η σχέση της με την Kath, μια λευκή συμμαθήτρια, απεικονίζεται τρυφερά, αποτυπώνοντας τα έντονα συναισθήματα της πρώτης αγάπης, ενώ αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις που τίθενται από τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, από τα μέλη της οικογένειας της Lily μέχρι τους διαφορετικούς θαμώνες του Telegraph Club, είναι εξίσου καλά ανεπτυγμένοι, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας στην ιστορία.

Πάρε μέρος στο giveaway

Η γραφη είναι λυρική και ακριβής, μεταφέροντας αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις εντάσεις της περιόδου. Η ιστορία κυλά ομαλά, διευκολύνοντας τους αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της Lily. Τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία είναι έντονα, και στην αρχή ο ρυθμός του βιβλίου είναι αργός με πολλές, λεπτομερείς περιγραφές που εμπλουτίζουν, αλλά και μερικές φορές μειώνουν την αφηγηματική ορμή. Στην πορεία όμως όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Η ικανότητα της συγγραφέος να αντιμετωπίζει βαριά θέματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ομοφοβία χωρίς να χάνει τον συναισθηματικό πυρήνα της αφήγησης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Το «Last Night at the Telegraph Club» παρέχει μια ζωτική προοπτική σε ένα λιγότερο γνωστό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, ενώ προσφέρει επίσης μια βαθιά προσωπική ιστορία αυτοανακάλυψης και αγάπης.

Η Malinda Lo έχει δημιουργήσει ένα συναρπαστικό και στοχαστικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται λογοτεχνικά με τα σύγχρονα θέματα ταυτότητας και αποδοχής, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη τόσο στα είδη μυθοπλασίας για νέους ενήλικες όσο και στα ιστορικά είδη μυθοπλασίας.

Συμπερασματικά, το «Last Night at the Telegraph Club» είναι μια απόδειξη της ικανότητας της Lo ως αφηγήτριας παραμυθιών και της δέσμευσής της να ρίξει φως στις ποικίλες και πολύπλευρες εμπειρίες των ,ίσως, περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

INFO: H Malinda Lo είναι η βραβευμένη συγγραφέας του μυθιστορήματος Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ,το οποίο έχει τιμηθεί με τα National Book Award 2021, Asian/Pacific American Award for Youth Literature, Stonewall Βook Award και Printz Honor. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Ash, μια σαπφική επαναφήγηση της Σταχτοπούτας, ήταν επίσης υποψήφιο για πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών το Lambda Literary Award και το Andre Norton Award. Διηγήματα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, NPR, Autostraddle, Horn Book, και σε διάφορες ανθολογίες. Ζει στη Μασαχουσέτη μαζί με τη σύντροφό της και τον σκύλο τους.

 

Related stories

Σάββατο στην πόλη, και πώς να το περάσεις

Δεν έχεις φύγει διακοπές, δεν θα πας στα περιξ...

Οι πρώτοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης (από το 1960 μέχρι το ξεκίνημα της ΕΤ-3)

Αργύρης Τσιάπος Παρότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει...

Η απρόσμενη… πρωτιά που είχε η Θεσσαλονίκη το 1930

Οι πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες από την Ελλάδα με το...