HomeInterviewsΗ Ιωάννα έχει φτιάξει ένα ονειρεμένο στούντιο...

Η Ιωάννα έχει φτιάξει ένα ονειρεμένο στούντιο ζωγραφικής σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό

Η Ιωάννα Φλώρου είναι η γοητευτική ιδιοκτήτρια ενός στούντιο ζωγραφικής που αποπνέει αέρα νοσταλγίας και δημιουργικότητας σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το στούντιο της αποτελεί έναν χώρο έμπνευσης, όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να ανακαλύψουν την ομορφιά της ζωγραφικής. Με την Ιωάννα στο τιμόνι, το στούντιο γίνεται πραγματικό καταφύγιο για όσους αναζητούν τη μαγεία της τέχνης και της εκφραστικότητας. Η Ιωάννα Φλώρου έχει δημιουργήσει κάτι εξαιρετικά – εξαιρετικό.

Πώς ξεκίνησες το στούντιο και ποια ήταν η έμπνευσή σου πίσω από αυτό;

Η δημιουργία του Esque Studio προέκυψε από μία σειρά δράσεων που με οδήγησαν προς αυτή την κατεύθυνση ενστικτωδώς. Ο χώρος που στεγάζεται αποτελεί το προσωπικό μου εργαστήριο. Το προσωπικό εργαστήριο σήμαινε για μένα ατελείωτες ώρες δουλειάς και απομόνωσης. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε η προσωπική μου ανάγκη για εξωστρέφεια ξεκίνησα μία σειρά συναντήσεων με φίλους στο χώρο.

Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε παρέα ο ένας τον άλλο για εξάσκηση. Μέσα σε λίγους μήνες συμμετείχαν όλο και περισσότερα άτομα και οι συναντήσεις μας πήραν τη μορφή μαθημάτων. Ένα χρόνο μετά έχουν συμβεί πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα και events με γνώμονα το σχέδιο. Ως μία επιπλέον πηγή έμπνευσης υπήρξαν παρόμοιες δράσεις στο εξωτερικό σε χώρους που θαυμάζω τη δουλειά τους και έχω επισκευτεί στο παρελθόν. Τέλος, η έλλειψη της δυνατότητας μελέτης μοντέλου στην πόλη μας για δημιουργικά άτομα που όμως δεν ενδιαφέρονται για τις σχολές Καλών Τεχνών ήταν σημαντικό κίνητρο για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο το εγχείρημα. 

 ©Δημήτρης Κοιλαλούς

Αλήθεια το όνομα πώς προέκυψε;

Το -esque είναι μία κατάληξη η οποία όταν τοποθετείται στο τέλος οποιασδήποτε λέξης σχηματίζει ένα επίθετο. Η σημασία της είναι «ομοιότητα με» ή «σε στυλ» και προστίθεται σε ουσιαστικά ή ονόματα που θυμίζουν ένα τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό ύφος ώστε να εμπνέει τη μίμησή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι λέξεις όπως Arab-esque, Pictur-esque, Grot-esque ή Kafka-esque και Ballen-esque. Το όνομα αντιπροσωπεύει το σκοπό του εργαστηρίου, που είναι η ενθάρρυνση των ατόμων να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό και μοναδικό στυλ.

Εσύ η ίδια ζωγραφίζεις;

Η σχέση μου με το σχέδιο είναι μία σταθερά που παραμένει στη ζωή μου ανεπηρέαστη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης μελέτησα και αγάπησα τη ζωγραφική με χρώμα και εξακολουθώ να την εξασκώ, ωστόσο η δουλειά μου χαρακτηρίζεται από ασπρόμαυρα σχέδια μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων.

Η ζωγραφική και το σχέδιο είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το Esque. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να διδάξω και να οργανώσω οποιοδήποτε event σχεδίου εάν δεν είχα περάσει πρώτα από όλα τα στάδια που περνάει ένα άτομο που εμβαθύνει στην πρακτική του σχεδίου.  

Πώς έχει εξελιχθεί η δουλειά σου από τότε που άνοιξες το στούντιο μέχρι σήμερα;

Από την πρώτη στιγμή ένιωσα τη σημασία και την ευθύνη που φέρει η διδασκαλία και τη βίωσα σαν μία αμφίδρομη διαδικασία. Η στιγμή που συνειδητοποίησα τη διαφορά μεταξύ του να κάνω τη δική μου ζωγραφική και του να τη μεταδίδω σε ένα κοινό που θέλει να μάθει από εμένα ήταν ένα μάθημα ζωής.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μαθαίνω μέσα από αυτό το πρίσμα για τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη διαδικασία ωρίμανσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γίνομαι ξανά μαθήτρια λοιπόν και συνεχίζω με αμείωτο ενδιαφέρον αυτό που κάνω και με τον ζήλο που είχα όταν ξεκίνησε το αποκλειστικό μου ταξίδι στον κόσμο των εικαστικών.

Η διδασκαλία και η οργάνωση των event έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που είχα παραγκωνίσει κατά τη δημιουργική μου διαδικασία. Κάποια από αυτά είναι η παιχνιδιάρικη διάθεση, ο αυτοσχεδιασμός και ο πειραματισμός.

Μίλησέ μας για τα πολύ ξεχωριστά sessions στο Esque!

Ο κύριος στόχος του Esque είναι τα άτομα που συμμετέχουν να αγαπήσουν τη διαδικασία του σχεδίου, να αποβάλλουν την έννοια του ταλέντου και να απολαμβάνουν την εμπειρία του να παρατηρείς και να αισθάνεσαι. Βλέπουμε το σχέδιο ως μία πολυαισθητηριακή εμπειρία και αποφεύγουμε την κριτική με όρους ακαδημαϊκούς. Πρόκειται για μια εμπειρία που στοχεύει στην απελευθέρωση του σχεδίου από την προσδοκία του αποτελέσματος και από το άγχος των εξετάσεων. 

Τα special sessions του εργαστηρίου είναι αυτοτελή και πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μήνα ενώ απευθύνονται σε όλα τα σχεδιαστικά  επίπεδα. Υπάρχει πάντα κάποιος/α καλεσμένος/η που θα ποζάρει, θα παίξει μουσική, θα χορέψει ή θα πραγματοποιήσει κάποιο σεμινάριο. Τα σεμινάρια είναι θεματικά και ο/η καλεσμένος/η παρουσιάζει το έργο του/ης. Στη συνέχεια τα άτομα που συμμετέχουν εμπνέονται και εμπλουτίζουν την πρακτική τους με νέες τεχνικές και προσεγγίσεις του σχεδίου.

Ένα από τα πιο αγαπητά και περιζήτητα sessions είναι το Drink & Draw όπου σχεδιάζουμε ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε το κρασί μας. Σε αυτό το event η καθοδήγηση είναι μερική έως ελάχιστη και οι συμμετέχοντες/ουσες είναι ελεύθεροι/ες να επιλέξουν τα υλικά και την τεχνική που επιθυμούν.

Τι όνειρα έχεις για το στούντιο σου;

Το Esque Studio βρίσκεται σε μία διαδικασία διαρκούς εξέλιξης και αλλαγής. Πριν από ένα χρόνο δε φανταζόμουν τη μέχρι τώρα πορεία του. Όσο ενδιαφέρον και αν έχει η προσπάθεια να κατευθύνω το εγχείρημα δημιουργώντας το μέλλον του και να κάνω σχέδια,  άλλο τόσο ενδιαφέρον έχουν η αναμονή και οι εκπλήξεις που θα φέρει αυτό.

Η φιλοδοξία μου για το Esque είναι να υπάρχουν σε μόνιμη βάση μοντέλα και να προσελκύει περισσότερους εικαστικούς και επαγγελματίες του χώρου. Αυτό θα ανεβάσει το επίπεδο δυσκολίας με νέες σχεδιαστικές προκλήσεις για τους/ις εικαστικούς που το αναζητούν ενώ ταυτόχρονα θα εμπνεύσει τους/τις νέους/ες σχεδιαστές/ριες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το session που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα χορού Under.Construction.Project και τον φίλο και dj PanFar με στόχο τη μελέτη της κίνησης και του ρυθμού.

Πώς επηρέασε η Θεσσαλονίκη το έργο σου και την αισθητική του στούντιο;

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, θέατρα, εκθεσιακούς χώρους και αγορές. Οι βόλτες στα στενά της Άνω Πόλης με τα παλιά κτίρια και στην παραλία με θέα τον Θερμαϊκό έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους μέσα μου, τόσο ως εικόνες όσο και ως αίσθηση.

Το στούντιο στεγάζεται σε ένα από τα πολλά διατηρητέα κτίρια που χτίστηκαν την εποχή του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης αλλά και της παραμέλησης αυτής. Η Art Nouveau αισθητική με τα κυκλικά παράθυρα αιχμαλωτίζει το μάτι ενώ τα σημάδια της εγκατάλειψης που είναι αισθητά στο εξωτερικό του κτιρίου διηγούνται την ιστορία του. Απαιτήθηκε πολλή προσωπική δουλειά στο εσωτερικό του έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και να φιλοξενεί τo εργαστήριο σήμερα. Η αισθητική του στούντιο λοιπόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του κτιρίου και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα  έμπνευσης και ζεστασιάς.

Περιέγραψε μας μια μέρα σου!

Η μέρα μου ξεκινά με πρωινό και βόλτα με τη Μίσα, τη σκυλίτσα μου. Έπειτα πηγαίνω στο στούντιο όπου δουλεύω για τέσσερις με πέντε ώρες. Συνήθως ξεκινάω με διάβασμα και κάνοντας κάποια προσχέδια. Ενδιάμεσα κάνω ένα διάλειμμα για καφέ και συνεχίζω δουλεύοντας πάνω σε κάποιο μεγάλο σχέδιο.

Μετά το μεσημεριανό κατευθύνομαι προς την απογευματινή μου εργασία, ένα εργαστήριο εικαστικών και θεάτρου για παιδιά. Τέλος απολαμβάνω τη βραδινή μου βόλτα με τη Μίσα και έπειτα ξεκούραση. Οι καλύτερες μέρες για μένα είναι εκείνες που περνάω ολόκληρες στο εργαστήριο. Τα Σαββατοκύριακα μετά τα μαθήματα σχεδίου με απορροφούν γιατί είναι κατάλληλα για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε πειραματισμούς, στο σχέδιο και τη ζωγραφική.

Kαι τέλος Ιωάννα, πες μας σου αρέσει και τι δε σου αρέσει καθόλου στη Θεσσαλονίκη!

Αυτό που απολαμβάνω στη Θεσσαλονίκη είναι η καλλιτεχνική της σκηνή και η ανακάλυψη των κρυμμένων πτυχών της. Είναι μία πόλη που δίνει την ευκαιρία για συνεργασία διότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη σε διάφορες μορφές της είναι πολύ προσιτοί. Μπορεί κανείς να θαυμάζει τη δουλειά νέων και μη καλλιτεχνών μέσα από εκθεσιακούς,   δημιουργικούς πολυχώρους και όχι μόνο, έχοντας άμεση επικοινωνία μαζί τους.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων κάθε ηλικίας με ακόρεστη όρεξη και αγάπη για το έργο και το μέσο έκφρασής τους. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να τους παρατηρήσουμε, να αφουγκραστούμε την παρουσία τους στην πόλη και να συμμετέχουμε. Όταν επιτρέπουμε αυτές τις στιγμές να υπάρχουν στη ζωή μας ο χρόνος μοιάζει να επιμηκύνεται και για λίγο να σταματά.

Στον αντίποδα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα διαρκή κατασκευαστικά έργα είναι μία κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη για εμένα. Οι επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητα όπως ο εκνευρισμός, η ηχορύπανση και η δυσκολία μετακίνησης συχνά και για τους πεζούς είναι επιβαρυντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...