HomeΘέματαΑπό τη Θεσσαλονίκη στο Μέμφις και το...

Από τη Θεσσαλονίκη στο Μέμφις και το Νάσβιλ: H Bίκυ και ο Αντώνης γυρνάνε τον κόσμο

ΣΙΚΑΓΟ/ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ/ΜΕΜΦΙΣ/ΝΑΣΒΙΛ. Μέρος Β 

ΜΕΜΦΙΣ                                                                                                                       Συνεχίζοντας λοιπόν από κεί που είχαμε μείνει αυτό το υπέροχο ταξίδι (διάβασε εδώ το πρώτο μέρος του ταξιδιού μας) κινούμαστε οδικώς από Νέα Ορλεάνη, βόρεια προς Μέμφις. Από τα πρώτα σου βήματα στην πόλη, όλες σου οι αισθήσεις βιώνουν μία σταδιακή αφύπνιση. Περπατάς προς τον ομφαλό του μικρού και ήσυχου αυτού αστικού ιστού. Χαμηλά τουβλόκτιστα κτίρια πλαισιώνουν αρμονικά τις πλατιές λεωφόρους. Φτάνεις στην’ Beale street.’ Δεκάδες θρυλικά μπαρ γύρω σου. Σ’ αυτά που θα γευτείς τις πρώτες σου μπύρες ,συνήθιζαν να βρίσκονται ροκάρωντας τιτάνες της rock and roll και της blues όπως BB King, Little Richard,Jerry lee lewis και φυσικά ο βασιλιάς Elvis. Λίγο πιο πέρα θα νιώσεις τουλάχιστον δέος καθώς θα στέκεσαι αντικρίζοντας το δωμάτιο του ‘Lorein motel’. Εκεί όπου δολοφονήθηκε ο επιδραστικότερους ίσως επαναστάτης, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το μοτέλ είναι ακριβώς όπως στην δεκαετία του 60′ και το αίσθημα που βιώνεις γίνεται ρεαλιστικό. Από κεί οδηγώντας σε περίπου 20 λεπτά θα βρίσκεσαι στα’ SUN studio’. Στη γενέτειρα του ροκενρόλ. Ναι όπως ίσως έχεις καταλάβει το Μέμφις κουβαλάει βαριά μουσική ιστορία. Εδώ ηχογράφησαν τα πρώτα τους singles μεταξύ άλλων οι Έλβις ,Τζόνι Κάς. Να υπολογίζεις ότι ένα τετράωρο – πεντάωρο θα χρειαστείς για το μαγικό παραμύθι που λέγεται ‘Γκρέισλαντ.’

Ακόμα κι αν δεν είσαι φαν του επιδραστικότερου σούπερ σταρ όλων των εποχών πραγματικά η επίσκεψη σε αυτήν την εξαιρετικά στημένη έκθεση σχετικά με τον Έλβις είναι επιβεβλημένη. Άρχικά θα περιηγηθείς μέσα στο σπίτι όπου έζησε και μετά θα περιπλανηθείς στα θεματικά περίπτερα σ’ αυτό το απίστευτα καλά δομημένο νοσταλγικό θεματικό πάρκο. Δύο άχαστά μέρη για φαγητό στο Μέμφις είναι σίγουρα το’ Gus’s’ με τα πεντανόστιμα τηγανητά κοτόπουλα και τις παναρισμένες πίκλες και το ‘Rendezvous’ με τα αλησμόνητα χοιρινά καρέ. 

NΑΣΒΙΛ                                                                                                                       Και από την μήτρα του ροκ εν ρολ, στην γενέτειρα της κάντρι. Το Νάσβιλ. Το προσωνύμιο της δεν είναι τυχαία’ music city’. Μετά από ένα διήμερο στο Μέμφις δώσε τουλάχιστον άλλες δύο στην πανέμορφη αυτή πόλη, με τους πανέμορφους ανθρώπους. Down town θα βρεις ένα από τα πλέον ξεχωριστά ταξιδιωτικά σκηνικά, την’ Broadway street. Τη λεωφόρο με καμιά τριανταριά  live music clubs. Από το πρωί ως αργά το βράδυ διώροφα και τριώροφα liveάδικα χωρητικότητας από 500 μέχρι 2000 άτομα να φιλοξενούν κάντρι ή ροκ μπάντες. Πλήθος αμερικανών ή τουριστών να τα γεμίζουν ασφυκτικά με αυτό το έκδηλο, διάχυτο συναίσθημα ευτυχίας, λες και ήταν το μοναδικό Σάββατο του χρόνου που θα διασκεδάσουν και δεν ήταν καν Σάββατο ,ήταν μια απλή καθημερινή ,που όλοι ένιωθες πως ήθελαν να μοιραστούν τη χαρά τους μαζί σου. Άλλες περιοχές που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι το γραφικό σοκάκι ‘printer’s  alley’  και το ‘Gulch’ με τα υπέροχα καφέ και οπωσδήποτε η ’12 south’, ένας κεντρικός δρόμος με κουκλίστικες μπουτίκ ρούχων, αξεσουάρ και σουβενίρ ,υπέροχα καφέ- μπράντς και κάποια από τα δημοφιλή γκράφιτι του Νάσβιλ. Μια επίσκεψη στο μουσείο ‘Johny Cash’ θα ήταν ενδιαφέρουσα επίσης, όπως και το’ third man records’, τη μπουτίκ – στούντιο του Jack White,για τους πιο alternative τύπους. Όταν πεινάσεις επιβεβλημένα hot chicken. Η σπεσιαλιτέ της πόλης, κατά προτίμηση στα ‘Hottie B’s’, πρωινό στο ‘biscuit love’ και γλυκάκια για το δρόμο από το’ GooGoo cluster’. Εν κατακλείδι να γνωρίζεις ότι η πολιτεία του Τένεσι είναι η απόλυτη αμερικανιά. Με την καλή έννοια. Παντού εικόνες γνώριμες από κάποια ταινία. Μουσική όπου κι αν βρεθείς, κάντρι ,μπλούζ, ροκενρόλ. Μυρωδιές από fried chicken, πελώριες φωτεινές ή στένσιλ επίτοιχες επιγραφές. Ξέγνοιαστες τύπισες με καουμπόικες μπότες και καπέλα, αλλά κάθε στιγμή αυτή η πανέμορφη αίσθηση ότι είσαι κι εσύ έστω κομπάρσος σε μια αμερικάνικη ταινία. 

Δύο με τρείς μέρες σε κάθε πόλη είναι ικανοποιητικά. Η διαμονή είναι ακριβή στο Τενεσί, σε επίπεδο Νέας Υόρκης. Περί τα 200 € τη βραδιά. Σικάγο και Νέα Ορλεάνη κάπου στο μισό. Φαγητό και αλκοόλ ένα κλικ ακριβότερα από ελληνικά δεδομένα. Μεταφορικά: Αθήνα- Νέα Υόρκη βρίσκεις με 550 ευρώ το άτομο πηγαινέλα, αλλά με κράτηση μήνες πριν. Από κει για Σικάγο η πτήση κοστίζει γύρω στα 100 € και για Νέα Ορλεάνη κοντά στα 70 €. Η ενοικίαση αυτοκινήτων φθηνότερη από Ευρώπη και η βενζίνη στο ένα τρίτο της μέσης ευρωπαΐκής τιμής. Αν λοιπόν έχεις ψηλά τις ΗΠΑ ως ταξιδιωτικό προορισμό αυτό είναι το δεύτερο σπουδαιότερο ταξίδι σου εκεί μετά από αυτό της νέας Υόρκης. 

 

Related stories

Σάββατο στην πόλη, και πώς να το περάσεις

Δεν έχεις φύγει διακοπές, δεν θα πας στα περιξ...

Οι πρώτοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης (από το 1960 μέχρι το ξεκίνημα της ΕΤ-3)

Αργύρης Τσιάπος Παρότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει...

Η απρόσμενη… πρωτιά που είχε η Θεσσαλονίκη το 1930

Οι πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες από την Ελλάδα με το...