HomeMind the artΚριτική Βιβλίου: Τεύκρος Μιχαηλίδης «Ένα πτώμα στην...

Κριτική Βιβλίου: Τεύκρος Μιχαηλίδης «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Τεύκρος Μιχαηλίδης «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας». Εκδόσεις Ψυχογιός 2024.

296 σελίδες σε πολύ καλής ποιότητας υποκίτρινο χαρτί, με πολύ καλή επιμέλεια, εκτύπωση και βιβλιοδεσία και ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο.

Αθήνα, Απρίλιος 1850. Η βασιλεία του Όθωνα μετράει ήδη 15 χρόνια, τα τελευταία 13 με την Αμαλία βασίλισσα. Η ευρύτερη αυλή περιελάμβανε έμπιστους του βασιλικού ζεύγους από τη Γερμανία, μερικούς ξένους φιλέλληνες και ελληνίδες δεσποινίδες. Μία από αυτές τις δεσποινίδες, η Αγγελική, βρέθηκε νεκρή, πεσμένη κάτω από το παράθυρο του δωματίου της στο παλάτι. Η αυτοκτονία φάνταζε προφανής αιτία. Ο λόγος της αυτοκτονίας δεν ήταν προφανής.

Κι εδώ αναλαμβάνουν δράση ιστορικά πρόσωπα. Η νεκρή είχε φοιτήσει σε σχολείο που είχαν ιδρύσει στην Αθήνα το ζεύγος των Αμερικανών Χιλλ. Το ζεύγος των Άγγλων Μέισμπριτζ, φίλοι των Χιλλ, που ζούσαν σχεδόν μόνιμα στην Αθήνα, φιλοξενούσαν εκείνες τις μέρες τη Φλόρενς Νάιτινγκέιλ. Αυτή ήταν η μόνη που δεν πίστευε πως η Αγγελική αυτοκτόνησε.

Με πολύ χρήσιμες παρεμβολές και πολύ εύστοχα τοποθετημένες μέσα στην πλοκή, ο συγγραφέας μας συστήνει τους ήρωες της ιστορίας.

Η τριαντάχρονη Φλόρενς, λάτρις των μαθηματικών και της μαθηματικής λογικής, δεν θα διστάσει να πει στην Αμαλία γιατί πιστεύει πως η Αγγελική δολοφονήθηκε. Η βασίλισσα θα την πιστέψει και θα της αναθέσει να βρει τις αποδείξεις για τον ισχυρισμό της.

Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή της Φλόρενς. Θα σκοντάψει στη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι σε μία ξένη, και δη γυναίκα, που χώνει τη μύτη της στα ελληνικά θέματα. Θα αντιμετωπίσει πολιτικές σκοπιμότητες και σκοτεινές συμμαχίες. Ο Φραντς Κέσελ (φανταστικό πρόσωπο), έμπιστος της Αμαλίας, θα σταθεί πολύτιμος βοηθός και συμπαραστάτης στο δύσκολο έργο της.

Η Φλόρενς Νάιτινγκέιλ θα ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή της. Θα ανακαλύψει τον δολοφόνο, θα αποκαλύψει τον λόγο και τον ηθικό αυτουργό. Το Παλάτι θα κινηθεί διακριτικά και θα πετύχει σπουδαία διπλωματική νίκη. Η Φλόρενς, παρότι λάτρις των μαθηματικών, θα αναχωρήσει από την Αθήνα με εδραιωμένη πλέον την απόφαση να ασχοληθεί συστηματικά για το υπόλοιπο της ζωής της με τη νοσηλευτική, υπακούοντας «στη φωνή του Θεού», που της μιλούσε από τα 17 της.

Εξαιρετικό βιβλίο! Με πλούσιες περιγραφές τόπων, ανθρώπων, συναισθημάτων ο Τεύκρος Μιχαηλίδης έστησε μία πολύ παραστατική απεικόνιση της εποχής, της πολιτικής, της κοινωνίας. Και δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε τρεις γυναίκες, τόνισε ακόμη πιο έντονα την ανισότητα σε βάρος των γυναικών εκείνη την εποχή. Πολύ ενδιαφέρουσα η αστυνομική υπόθεση, με αποκαλύψεις και ανατροπές, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η πολύ πιστή αναπαράσταση της εποχής, όπως τεκμαίρεται από τις άφθονες σημειώσεις και την εκτενή βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου.

Αναζητείστε το! Θα σας ανταμείψει στο έπακρο!

Related stories

Η θρυλική πιτσαρία της Χαλκιδικής που κάνει όλους να αναστενάζουν από ευχαρίστηση

Οι πιστοί του δεύτερου ποδιού που ακολουθούμε τη γνωστή...

Το… κρυμμένο κουκλίστικο ροκ μπαράκι πάνω στη θάλασσα της Πιερίας

Εχουμε περάσει εκεί καλοκαίρια και χειμώνες, ηλιόλουστες μέρες, ξάστερες...

U2: Η συναυλία που «βούλιαξε» τη Θεσσαλονίκη το 1997, ήσουν εκεί;

Η πρώτη συναυλία των U2 στην Ελλάδα έγινε στο...

Το καλοκαίρι À LA FRANÇAISE σε 11 + 1 ταινίες

της ipolinstinplage Το γαλλικό σινεμά δεν είναι μόνο αυτό που...